Sëmundje të zemrës - llojet, simptomat, trajtimi

Shfaqja e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular shpesh është e vështirë të njihet, pasi kursi i tyre është i fshehtë dhe i ngadaltë. Sidoqoftë, simptomat e pazbuluara të sëmundjes së zemrës mund të çojnë në një situatë ku do të jetë tepër vonë për të bërë ndonjë gjë - ndodh një sulm në zemër, i cili në rastin më të mirë do të lërë një patologji të pakthyeshme në trup, dhe në rastin më të keq, një person mund të presë një përfundim të menjëhershëm fatal.

Shkaqet e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular

Si të përcaktoni sëmundjen e zemrës, cilat janë simptomat kryesore që tregojnë zhvillimin e tyre - përgjigjja e këtyre pyetjeve qëndron në diagnozën e hershme, e cila ju lejon të njihni "këmbanat e para" të sëmundjes në kohë dhe ta parandaloni atë.

Shumë simptoma të sëmundjeve të organit të zemrës dhe sistemit vaskular, të cilat janë të ndërlidhura, manifestohen nën ndikimin e proceseve patologjike. Ata, si rregull, pasqyrohen në stilin e jetës jonormale të pacientit (kjo nuk vlen për patologjitë e lindura të zemrës):

 • pirja e duhanit, alkooli, droga;
 • stresi, shtypja e emocioneve, depresioni;
 • ushtrim i madh fizik, në mungesë të pushimit të duhur;
 • kequshqyerja, mbipesha, diabeti;
 • punë ulur;
 • viruset dhe bakteret, përfshirë këtu për shkak të mungesës së kushteve higjienike.

Për shkak të këtyre, si dhe arsyeve të tjera, ekziston një "bllokim" i enëve të gjakut - ndodh tromboza. Në vendet ku anijet kontraktohen, gjaku ndalon të qarkullojë normalisht.

Llojet e sëmundjes së zemrës dhe simptomat e tyre

Dështimi i zemrës... Kjo patologji klasifikohet më shpesh jo si një sëmundje e pavarur, por si një gjendje në sëmundje të ndryshme të zemrës - ishemia, hipertensioni arterial, miokarditi dhe të tjerët. Lodhja e zemrës - ky është emri i dytë që mund ta karakterizojë plotësisht këtë sëmundje. Muskuli i organit të zemrës është aq i rraskapitur sa nuk mund të funksionojë me forcë të plotë.

Dështimi i zemrës

Simptomat e dështimit të zemrës mund të kenë manifestime të dyfishta - një sulm akut dhe një kurs kronik latent. Shenjat që tregojnë dështimin e zemrës:

 • "Cianoza" e lëkurës;
 • dridhura të rastit;
 • mungesa e oksigjenit dhe si rezultat shfaqja e gulçimit;
 • ënjtje;
 • marramendje, zbehje e mundshme.

Dështimi i zemrës dhe llojet e tij

Nëse faza fillestare e dështimit të zemrës nuk ndikon në gjendjen fizike të një personi, atëherë shkalla e katërt e kësaj sëmundje sjell një shqetësim të caktuar në jetën e zakonshme të pacientit - aktiviteti fizik do të jetë një detyrë mbizotëruese për të.

Sëmundja koronare e zemrës - kur akumulimi i pllakave aterosklerotike ndodh në arterie, çrregullimet e qarkullimit të gjakut janë të pashmangshme. Ndodh sëmundja ishemike e zemrës - angina pectoris ose infarkti i miokardit.

Sëmundja koronare e zemrës

Patologjitë më të zakonshme kardiake janë aritmia dhe pectoris. Të dy të dhënat e patologjisë janë të ndërlidhura, pasi shfaqja e pectoris shpesh ka pasojë të çrregullimeve aritmike të organit të zemrës. Sidoqoftë, shenjat e pectorisit dhe aritmive kardiake kanë simptoma dalluese.

arrhythmia, e cila klasifikohet nga ndërprerjet në ritmin e rrahjeve të zemrës. Formimi i aritmive shpesh shoqërohet me procese metabolike të ndryshuara në qelizat e zemrës ose në trup si një e tërë. Për shembull, mungesa ose teprica e magnezit, kaliumit ose natriumit. Pra, bradikardia ose takikardia ventrikulare mund të ndodhin nëse ka një tepricë të joneve të kaliumit në trup, ndërsa ekstrasistola është mungesa e saj.

arrhythmia

Këto procese përkeqësojnë përcjelljen në indet e miokardit, dhimbja ndodh në sternum (rajoni i zemrës), dhe në disa raste, me një përqendrim të lartë të joneve të kaliumit, mund të ndodhë një rezultat i papritur fatal.

Shpesh, shqetësimet psikoemocionale, kushtet depresive, mbingarkesa fizike, mungesa e gjumit, stresi çojnë në aritmi. Simptomat e aritmisë klasifikohen gjithashtu sipas llojit të sëmundjes koronare:

 • me ekstrasystole, do të vërehet puna e ndërprerë e zemrës, marramendje, gulçim, dhimbje në një pjesë të zemrës;
 • diagnostikohen takikardia (shpesh paroxysmal) dhe aritmitë (sinus), dobësia, mungesa e ajrit, gjendja e zbehjes, djersitja në rritje, rrahjet e shpejta të zemrës, marramendja.

Termi mjekësor "aritmi" kombinon një grup sëmundjesh koronare, të cilat karakterizohen nga një ritëm jonormal i zemrës. Aritmia nuk është një sëmundje e pavarur, por më tepër një gjendje që i paraprin sëmundjeve të tjera të organit të zemrës. Marrja e ilaçeve ndihmon në rivendosjen e ritmit të zemrës, megjithatë, një ekzaminim gjithëpërfshirës është i nevojshëm për të gjetur arsyet që provokuan këtë gjendje, pasi që në secilin rast të veçantë trajtimi do të jetë i ndryshëm.

Gjatë funksionimit normal të zemrës, muskuli i organit kryesor jetësor kontraktohet në një minutë nga koha 60 deri në 90. Ndërsa me ndryshime patologjike, gama e rrahjeve të zemrës zvogëlohet ose bëhet e parregullt. Disa lloje të aritmive nuk kanë asnjë efekt në shëndetin e njeriut, ndërsa të tjerët mund të kenë një efekt serioz në rrjedhën e gjakut të sistemit vaskular. Në çdo rast, nëse zbuloni simptoma në shkelje të rrahjeve të zemrës, nuk duhet ta shtyni vizitën tek kardiologu.

Ndër llojet e shumta të aritmive, dallohen më të shpeshtat:

 • bradycardia - kontraktimet e ngadalta të muskujve të zemrës;
 • ekstrasystole - tkurrje e parakohshme e ritmit të rrahjeve të zemrës, me fjalë të tjera për ca kohë organi kardiak mbetet në një gjendje që nuk mund të shkaktojë një impuls sistolik;
 • fibrilacioni atrial - ndryshime në rrahjet e zakonshme të zemrës për shkak të shqetësimeve në aktivitetin e atria.

Llojet e Arritmive

Me çrregullime aritmike zbulohen ndryshime në ritmin e organit të zemrës, ndryshimi i shpeshtësisë dhe sekuencës së kontraktimeve të tij (goditje). Shkaqet e kësaj gjendje patologjike janë mjaft të larmishme:

 • patologjia e sistemit vaskular;
 • çrregullime në gjëndrën tiroide;
 • presion të lartë të gjakut;
 • dëmtimi i pjesës kraniale;
 • ristrukturimi i trupit gjatë menopauzës;
 • sëmundje të veshkave;
 • varësia nga alkooli dhe pirja e duhanit;
 • strese të shpeshta, tendosje fizike dhe rraskapitje nervore;
 • helmimi dhe, si rezultat, dehje e trupit;
 • përdorimi afatgjatë i ilaçeve.

Me pectoris angina (e njohur gjerësisht si "angina pectoris"), vazokonstrikimi ndodh në vende të ndryshme me forca të ndryshme. Nga këtu, shfaqen dhimbje të mprehta shtrydhëse në sternum. Sidomos me aktivitet të tepërt fizik, në situata stresuese.

Përkundrazi, infarkti i miokardit është një shkelje ose madje, përkundrazi, nekrozë e një zone të caktuar muskulore të zemrës. Kjo gjendje ndodh kur pacienti injoron masat parandaluese dhe terapeutike të një sëmundjeje koronare. Në të njëjtën kohë, ndjesitë e dhimbshme ndodhin në një formë të mprehtë dhe mund të zgjasin disa ditë, në kontrast me pectoris. Me një sulm në zemër, ekziston një rrezik i madh i këputjes së organit të zemrës, shfaqjes së aneurizmit.

Nga ana tjetër, me pectoris pectoris, ndodhin sulme në zemër, të cilat zhvillohen në sfondin e aritmisë. Oksigjeni futet në rajonin e zemrës me ndërprerje, dhe mungesa e tij bëhet e dukshme. Në përputhje me rrethanat, ajo pjesë e organit kardiak që nuk ka marrë oksigjen dobësohet, është e dëmtuar, dhe proceset e nekrozës së indeve fillojnë në të.

Simptomat e aritmisë mund të mos shfaqen për një kohë të gjatë, megjithatë, me zhvillimin e kauzës hetimore, ndodhin sulme karakteristike, të cilat shpesh kanë shenja të sëmundjes së përgjithshme:

 • marramendje;
 • rritja e temperaturës;
 • të përzier;
 • dhimbje në zemër.

Simptoma të tilla nuk zhduken pa gjurmë nëse vëmendja e mjekëve nuk u kushtohet atyre në kohë. Shpesh shfaqja e aritmive ndodh në sfondin e lodhjes kronike, kur i gjithë trupi dobësohet. Gjatë kësaj periudhe, dallohen simptomat e mëposhtme të aritmisë:

 • dobësi e përgjithshme;
 • periudha të etheve;
 • ngurtësia e gjymtyrëve të sipërme;
 • duke mos kaluar ndjenjën e nauzës.

Në sfondin e të gjitha simptomave të mësipërme, një person shpesh ka një ndjenjë paniku për një gjendje që nuk shkon larg. Nën ndikimin e sulmeve të panikut, shenjat e aritmisë vetëm përkeqësohen, kështu që është e rëndësishme të ruani paqen e mendjes. Gjithashtu nuk rekomandohet të konsumoni alkool (mund të ndodhin komplikime).

Ka raste të shpeshta kur aritmi zhduket plotësisht pa simptoma të caktuara dhe zbulohet gjatë një ekzaminimi rutinë me një mjek. Raste të tilla janë më karakteristike për të rinjtë. Kjo është për shkak të nxitimit të vazhdueshëm dhe ritmit të jetës. Shpesh, aritmi e tillë eliminohet lehtësisht dhe nuk dëmton shëndetin e njeriut.

Llojet e aritmive tek fëmijët dhe shkaqet e shfaqjes së tyre

Simptomat kryesore të aritmive të fëmijëve, të cilat bëhen arsyeja për një vizitë të menjëhershme te një pediatër dhe kardiolog:

 • sulme të papritura të gulçim;
 • disordersrregullime të pabaza psikoemotike dhe histeri;
 • refuzimi i ushqimit;
 • lodhje e shpejtë;
 • ndjesi të presionit në zonën e gjoksit;
 • palpitacione të forta;
 • dobësi e përgjithshme, nauze, të vjella;
 • zbehje dhe marramendje;
 • vështirësi në kryerjen e aktiviteteve fizike sipas moshës.

Llojet e aritmive tek fëmijët

Aritmia formohet më shpesh tek nxënësit e shkollës, për shkak të rritjes së aktivitetit fizik. Gjatë diagnostikimit të kësaj gjendje duke kryer një EKG, është regjistruar ndryshueshmëri e rritur dhe e zgjatur e rrahjeve të zemrës:

 • Bradycardia e sinusit... Ky koncept karakterizohet nga një ngadalësim i ritmit të organit të zemrës tek fëmijët me 20, më rrallë 30 rrahje në minutë. Normat për secilën moshë përcaktohen nga mjeku. Nëse treguesit kanë kapërcyer pragun prej 60-40 rrahje në minutë, atëherë kjo situatë do të përfundojë në një gjendje të fikët. Përveç kësaj, bradikardia mbart rrezikun e arrestit kardiak të papritur.
 • Takikardia paroksizmale... Periudhat paroksizmale të rrahjeve të forta të zemrës. Në këtë rast, regjistrohen ritmet e mbivlerësuara të rrahjeve të zemrës në minutë - 160-180 rrahje, që tejkalon ndjeshëm normën. Kjo gjendje mund të jetë rezultat i qarkullimit të dëmtuar të gjakut, si dhe aspekteve psiko-emocionale. Paroksizmat janë shumë të rrezikshme për zemrën e fëmijës, pasi që gjatë një sulmi organi nuk ka mundësi të "pushojë" - ndonjëherë një rrahje e shpejtë e zemrës mund të zgjasë disa orë. Në këtë rast, kërkohet ndihmë urgjente dhe trajtim. Nëse trajtimi i takiaritmive ka dështuar dhe sulmet përsëriten, atëherë mund të rekomandohet operacioni.
 • Fibrilacioni atrial... Kompleksiteti i këtij lloji të aritmisë tek një fëmijë qëndron në pulsimin kaotik të atriave. Fibrilacioni atrial është shumë i rrallë tek fëmijët. Shkelja e fibrilacionit atrial të saktë paraprihet nga sëmundje e rëndë e zemrës, miokardit, reumatizëm. Kjo gjendje mund të ketë një rrahje zemre të shpejtë ose të ngadaltë.
 • Nyja e dobët e sinusit... Në këtë rast, ne po flasim për një shkelje të rëndë të ritmit të zemrës, të shpejtë dhe të ngadaltë. Më shpesh, kjo gjendje regjistrohet pas operacionit në zemër.
 • rreh klasifikuar si një tkurrje e jashtëzakonshme e organit të zemrës. Ekstrasystolet kanë dy "dalje" për impulsin - ventrikular dhe supraventrikular, dhe ata alternojnë me ritmin. Kur rendi i tyre normal i alternimit është i dëmtuar, ndodh ekstrasystole. Shtë e vështirë për ta diagnostikuar atë, pasi përveç ndjenjave të dobëta të dhimbshme në zemër, nuk ka simptoma të tjera. Ekziston shpesh një ekstrasystole:
 1. me forcim fizik të shtuar;
 2. gjatë periudhës së pubertetit (ndryshime hormonale) tek adoleshentët;
 3. me sëmundje të sistemit endokrin, keqformime kongjenitale, reumatizëm;
 4. si rezultat i pirjes së duhanit;
 5. në prani të infeksionit në trup.

Si rregull, ekstrasistola nuk është e rrezikshme, pasi nuk shkakton hemodinamikë të zemrës, por nuk mund të vonohet me trajtimin e saj. Për të lehtësuar krizat, përshkruhen përgatitjet e kaliumit: Asparkam, Panangin, Orotate Kaliumi. Dozimi sipas moshës dhe treguesve të tjerë përshkruhet nga mjeku. Nëse terapia fillestare nuk ka dhënë rezultate, atëherë β-bllokuesit - kordaroni ose anaprilin (inderal) mund të jenë të zbatueshëm. Shpesh, dozimi përcaktohet bazuar në peshën trupore të fëmijës - një kilogram kërkon 1-2 mg të barit. Droga e lartpërmendur ka kundërindikacione të rënda nëse fëmija ka një dështim të qarkullimit të gjakut. Pastaj, zëvendësuesit përshkruhen si terapi ilaçesh - izonicamid, novokainomid.

Simptomat sipas llojit të sëmundjes së zemrës

Shenjat e aritmisë të treguar më sipër janë të natyrës së përgjithshme, por në secilin rast individual fotografia klinike do të jetë individuale. Pra, faktorë të ndryshëm, sëmundje dhe kursi i tyre mund të paraprijnë shfaqjen e kësaj patologjie, dhe shenjat e aritmisë tek gratë janë më të theksuara, veçanërisht kundër sfondit të ndryshimeve në natyrën hormonale, gjatë menopauzës.

 • Bradycardia karakterizohet nga një rrahje e ngadaltë e zemrës, kështu që pacienti do të ndiejë përgjumje dhe letargji. Aktiviteti fizik do të dobësohet, dhe gjendja e përgjithshme e paqëndrueshme.
 • Për dallim nga bradycardia, takikardia manifestohet me rrahje të shpejtë ritmike të zemrës. Gjatë periudhave të sulmeve, një person është shumë eksitues, aktiviteti i tij rritet, por gjendja shoqërohet me dhimbje në gjoks dhe gulçim. Ka një ndjenjë të shqetësuar.
 • Simptomat e nauze dhe marramendje janë karakteristikë e fibrilacionit ekstrasystole dhe atrial. Pika të papritura të presionit ndodhin, gjë që çon në një gjendje të dobët. Sindroma e dhimbjes intensifikohet në rajonin e zemrës. Rrahjet e parregullta të zemrës me këto lloje të aritmive shpesh prekin burrat dhe të moshuarit.

Në çdo rast, një patologji e tillë është e rrezikshme për të moshuarit dhe të rinjtë, sepse fibrilimi i barkushave të organit të zemrës mund të bëhet një ndërlikim. Shenja dalluese më e rëndësishme e anginës është dhimbja. Sharpshtë e mprehtë dhe e djegur, rrezaton në bark, në nofullën e poshtme dhe gjithashtu në gjymtyrën e sipërme të majtë (sidomos nyjen e shpatullave). Për burrat, djersitja e bollshme është karakteristike, ndjenja e të përzierit mund të arrijë të vjella, frymëmarrja ngadalësohet në një interval prej 2 sekondash midis frymëmarrjeve. Simptomat më të zakonshme të anginës janë:

 • dhembje gjatë mbytjes-nxjerrjes;
 • djegia në sternum, si dhe një ndjenjë shtrëngimi;
 • mungesa e oksigjenit dhe vështirësia në frymëmarrje;
 • ngurtësi në lëvizjet e gjymtyrës së majtë.

Me anginë pectoris, e cila ndodh në sfondin e përkeqësimit të sëmundjeve kronike të mushkërive, traktit gastrointestinal dhe fshikëzës së tëmthit, simptoma jo tipike të kësaj patologjie kardiake mund të shfaqen gjithashtu:

 • ritëm i parregullt i rrahjeve të zemrës;
 • dispepsi (koliti, nauze, urth);
 • përhapja e dhimbjes në shpinë, nofulla e poshtme;
 • avari.

Ashtu si aritmitë, shenjat e anginës klasifikohen sipas simptomave të caktuara, më shpesh sipas kohëzgjatjes së sulmeve të kësaj gjendje:

 • Forma stresuese - shfaqet pas tronditjes emocionale, stresit, dhe gjithashtu nën ndikimin e dehjes alkoolike ose stresit fizik. Një sulm i tillë nuk zgjat shumë, por lind ndjeshëm dhe kalon me dhimbje të mprehta në gjoks.
 • Paqëndrueshëm pectoris pectoris - sulme të tilla shpesh fillojnë kur një person është në pushim. Dhimbja e djegur që lind nuk lejon që pacienti të marrë frymë thellë, gjë që çon në panik. Sipas kohëzgjatjes, një sulm i tillë zgjat për 10 minuta. Ky fenomen nuk mund të injorohet, sepse kjo gjendje çon në zhvillimin e infarktit të miokardit.
 • Forma vazospastike - në këtë rast, ndodh një spazëm i arterieve koronare, dhe çfarë ndodh gjatë një periudhe pushimi ose gjumi të plotë. Një sulm mund të zgjasë deri në 5 minuta.

Anydo prej shenjave të aritmisë ose anginës pectoris duhet të jetë një arsye për të vizituar një specialist në fushën e kardiologjisë, në mënyrë që të përcaktohet në kohë shkaku i kësaj gjendje dhe të parandalohet zhvillimi i sëmundjeve të zemrës.

Shpesh sëmundje të zemrës është një patologji e lindur, megjithëse ndonjëherë gjenden edhe format e fituara të saj. Patologjia kongjenitale formohet në fazën e zhvillimit intrauterine dhe zgjidhet kryesisht përmes ndërhyrjes kirurgjikale.

Sëmundja e zemrës

Forma e fituar e kësaj patologjie shfaqet për shkak të dëmtimit të valvulave të organit të zemrës. Kjo ndikohet nga sëmundje të tilla si sëmundja koronare e zemrës, miokarditi, ateroskleroza dhe reumatizmi. Dhe në këtë rast, një operacion është i domosdoshëm.

Proceset inflamatore dhe infektive në trup ose reumatizma mund të shkaktojnë një "ftohje" të zemrës. Komplikimet në trup japin sëmundje të tilla si bajamet ose gripi. Dallimet e temperaturës dhe indekset e saj të larta kanë një efekt shumë të dëmshëm në punën e zemrës.

fyerje - Kjo është një pasojë e shpeshtë e çrregullimeve patologjike të qarkullimit të gjakut në anijet që furnizojnë trurin. Oksigjeni nuk hyn në tru dhe ai vdes. Shumë shpesh, kjo gjendje zhvillohet me shpejtësi rrufe dhe nëse pacienti mbetet i gjallë, atëherë asgjë nuk shkon pa ndërlikime. Koordinimi i lëvizjes është i shqetësuar, ndodhin bllokime të kujtesës, në disa raste shfaqet çmenduri ose mosmbajtje urinare.

Inchsult

Sëmundja reumatike e zemrës. Kjo sëmundje është më e ndjeshme për fëmijët dhe adoleshentët, pasi ajo formohet si rezultat i depërtimit të infeksionit streptokoksik në trup. Veryshtë shumë e dëmshme (toksike) për organin e zemrës. Shenjat e sëmundjes reumatike të zemrës janë dhimbje në gjoks (rajoni i zemrës), gulçim, rrahje zemre.

Sëmundja reumatike e zemrës

Ka pesë shenja serioze, shfaqja e të cilave duhet të shtyjë një person të vizitojë një mjek:

 1. Ndjesitë e dhimbshme prapa sternumit (më së shpeshti ndodhin me aktivitet fizik dhe kalojnë në pushim);
 2. Rritje e shpeshtë e presionit të gjakut (më shumë se 140 / 90 mm);
 3. Ritmi i trazuar i rrahjeve të zemrës;
 4. Gulçim gjatë ecjes dhe shtrimit në shtrat (me gulçim dhe kollitje);
 5. Ellingnjtje, veçanërisht gjymtyrët e poshtme.

Ekziston gjithashtu një rregull i pashkruar - pas viteve 35, dhe veçanërisht për burrat, të ekzaminohet nga një kardiolog të paktën një herë në vit. Kjo do të ndihmojë që në fazat e hershme të njohin fillimin e sëmundjes së zemrës dhe të parandalojnë rrjedhën e tyre të mëtejshme.

Diagnostifikimi. Para së gjithash, kur ekzaminohet nga një kardiolog, pacienti caktohet një elektrokardiogram, si dhe:

 • test i rutine (studime të kryera gjatë ushtrimit fizik);
 • Monitorimi i Holter (regjistrimi i EKG-së, i cili kryhet gjatë gjithë ditës);
 • fonokardiografi (e përshkruar për murmuritje të dyshuar kardiake);
 • ekokardiogram (ju lejon të përcaktoni gjendjen e muskujve të zemrës dhe valvulave të tij me anë të ultrazërit; vlerësohet gjithashtu shpejtësia e lëvizjes së gjakut në zgavrat e organit të zemrës);
 • koronografia (një metodë për ekzaminimin e arterieve);
 • skintigrafia e miokardit (zbulon boshllëqe me ngushtimin e enëve të gjakut).

Nëse nuk zbulohen shkelje të punës në zonën e zemrës, atëherë shkaku i dhimbjes duhet të kërkohet në sëmundje të tjera të trupit, atëherë kryhen këto:

 • Rrezet X;
 • Imazhe të rezonancës magnetike;
 • tomografia e llogaritur.

Trajtimi i sëmundjes së zemrës

Measuresfarë masash duhet të merrni dhe si të kuroni sëmundjet e zemrës? Një pyetje e tillë gjithmonë ballafaqohet me një pacient që ka dëgjuar diagnozën e tij. Para së gjithash, është e nevojshme të merren seriozisht të gjitha rekomandimet dhe recetat e mjekut. Ndonjëherë, terapia e zakonshme mbështetëse tradicionale dhe mbajtja e një rutine normale ditore janë të mjaftueshme. Në raste të tjera, plastika vaskulare është e nevojshme, dhe kjo tashmë është një ndërhyrje kirurgjikale.

Masat më të mira për të parandaluar sëmundjet e zemrës janë rekomandimet e mëposhtme:

 • hiqni qafe të gjitha zakonet e këqija (pirja e duhanit, pirja);
 • shtoni në dietën tuaj ditore më shumë lëngje të shtrydhura dhe pije frutash, infuzione bimore dhe ahengje çaji, mos harroni të pini ujë të pastër në sasinë e litrave 1,5;
 • ushqimi i shëndetshëm duhet të jetë i ekuilibruar dhe i moderuar (për të parandaluar shtimin në peshë dhe, nëse ka, për ta zvogëluar atë), ushqimi duhet të merret në pjesë të moderuara të 4 një herë në ditë;
 • ia vlen të kufizoni marrjen e kripës, dhe pjatat e perimeve, peshqve dhe mishit të ligët në sezon me vaj ulliri dhe vaj liri;
 • klasa në pishinë, si dhe joga ose ushtrime të rregullta në mëngjes duhet të jenë shoqërues të çdo personi që kujdeset për shëndetin e zemrës së tij;
 • pas një aktiviteti fizik të plotë, një gjumë i plotë i natës është i nevojshëm në mënyrë që trupi të ketë kohë për t'u çlodhur dhe për të fituar forcë;
 • Mos u përfshini në marrjen e banjove të nxehta dhe të shkoni në sauna dhe banja;
 • nëse është përshkruar terapi terapeutike, ia vlen të ndiqni rreptësisht dozat dhe rrjedhën e marrjes, gjithashtu nuk është e nevojshme të filloni ftohjet dhe sëmundjet infektive.

Pas përcaktimit të shkakut që i dha shtysë formimit të aritmisë, një specialist përshkruan një kurs trajtimi. Nëse gjendja është shkaktuar nga çrregullime psikoemocionale ose ndryshime në punën e sistemit autonom, atëherë simptomat e aritmisë eliminohen nga qetësuesit. Shpesh ato shiten në farmaci pa recetë, është e rëndësishme vetëm të ndiqni recetat e mjekut ose udhëzimet e dozimit. Në raste më komplekse, për të lehtësuar një sulm të aritmisë, kërkohet shtrimi në spital ose marrja e ilaçeve më të forta - qetësues dhe ilaçe antiaritmike. Ato janë të përshkruara për lezione organike të organit të zemrës.

Trajtimi për takikardinë paraksizmale... Metodat e veprimit mekanik dhe ushtrimet e frymëmarrjes ndihmojnë në lehtësimin e një sulmi akut të këtij lloji të aritmisë. Për shembull, ata përdorin metodën e presionit të dritës në bebëzat e syve - kjo ndihmon për të eksituar nervin vagus. Testi Valsalva ka të njëjtin efekt, kur fëmija duhet të sforcohet me një frymëmarrje të thellë, me pasazhet e hundës të shtrënguara në të njëjtën kohë. Obzidan, një bllokues i p, përdoret si terapi ilaçesh për këtë aritmi. Gjithashtu, trajtimi që ndihmon për të ndaluar kalimin e kalciumit në qelizat e muskujve të zemrës (miokardi) - marrja e izoptinës, do të jetë e rëndësishme. Në prani të mungesës së qarkullimit të gjakut, së bashku me këtë terapi, merren glikozide kardiake. Në çdo rast, mjeku përshkruan dozimin dhe kohëzgjatjen e përdorimit në përputhje me historinë.

Trajtimi për fibrilacionin atrial... Meqenëse fibrilacioni atrial shkaktohet nga zemra dhe sëmundje të tjera, trajtimi kryesisht ka për qëllim eliminimin e tyre. Nëse forma e fibrilacionit atrial përshpejtohet, atëherë emërimi shoqërues në atë kryesor do të jetë marrja e glikozideve kardiake. Me një ritëm të ngadaltë të tkurrjeve, rekomandohet novocaindimil, hindine ose aymalin. Nëse trajtimi nuk sjell rezultatet e dëshiruara, atëherë tregohet defibrilimi elektrik. Parashikimet shpesh janë të favorshme.

Pritja e qetësuesve (qetësuesve) shpesh kryhet jo vetëm për qëllime terapeutike, por edhe për parandalim. Ato kontribuojnë në gjumë të shëndoshë, por nuk shkaktojnë përgjumje, përmirësojnë gjendjen e përgjithshme duke ulur ngacmueshmërinë, nervozizmin.

Sedativët shpesh janë tinktura bimësh ose tableta me një përbërje të kombinuar, si dhe bromide dhe barbiturate. Ilaçet e tilla lejohen për pranim tek adoleshentët (nxënës të shkollës, studentë gjatë provimeve dhe nën ngarkesa të larta), dhe ato gjithashtu u përshkruhen atyre që merren me një fluks të madh njerëzish (sektori i shërbimeve).

Sedativë për trajtimin e zemrës

Sedativat popullore:

 • Tinkturë e Valerianit;
 • Tretësirë ​​e nënës;
 • Passit i Ri;
 • persen;
 • Antares 120;
 • Sanosan;
 • Altaleks;
 • Corvalol;
 • valokardin;
 • Mbledhja qetësuese.

Ilaçet qetësuese tolerohen mirë nga trupi, por ju nuk mund t'i përshkruani ato vetë, veçanërisht për gratë shtatzëna, gjatë laktacionit, me sëmundje të stomakut dhe zemrës. Gjithashtu, në rast të intolerancës individuale ndaj përgatitjeve bimore dhe shfaqjes së alergjive, duhet të ndaloni marrjen e tabletave ose tretësirave të këtij grupi ilaçesh.

Për të zvogëluar shpeshtësinë e kontraktimeve të ritmit të zemrës dhe lehtësimin e manifestimeve të dhimbshme, janë të përshkruara ilaçe antiarrhythmic. Ato kanë efekte të dobishme në qelizat e muskujve të miokardit, përmirësojnë përçueshmërinë e tyre dhe rivendosin proceset metabolike.

Ilaçet në këtë grup përfshijnë:

 • Ritmi i zemrës;
 • aymalin;
 • quinidine;
 • prokainamide;
 • etmozin;
 • VFS;
 • Ritmonorm;
 • Etatsizin.

ilaçet antiaritmike për zemrën

Një nga ilaçet më të përshkruara për anginë pectoris, aritmi kardiake dhe hipertension është Concor, një beta bllokues selektiv. Receta e ilaçit Concor (bisoprolol), si një agjent antiarrhythmic, ka tregues efektiv kur bashkëvepron me ilaçe të tjera, kryesisht diuretikë ose frenues të ACE.

Concor nuk ka veprimtari të pavarur simptomatike, efekti farmakologjik i tij ka fokusin e mëposhtëm:

 • ulje e aktivitetit të plazmës në plazmën e gjakut;
 • ulje e rrahjeve të zemrës (si gjatë stërvitjes ashtu edhe në pushim);
 • ulja e kërkesës së oksigjenit të miokardit.

Droga Concor nuk është e përshkruar për bradycardia ose për pacientët me hipotension (presion të ulët të gjakut). Isshtë gjithashtu e kujdesshme marrja e këtij ilaçi me diabet. Megjithëse Concor është një ilaç "i gjeneratës së re" dhe, në përgjithësi, nuk bën ndonjë dëm në këtë sëmundje, është e nevojshme të bëni vigjilencë kur pacienti është i prirur për një gjendje hipoglikemike.

Fakti është se Concor është në gjendje të përmirësojë veprimin e insulinës dhe të eliminojë sulmet takikardike që shfaqen tek njerëzit me një ulje të glukozës në gjak. Dhe nëse pacienti përqendrohet në këtë simptomë, atëherë në rastin e Concor është e pamundur ta bëni këtë, sepse takikardia do të kalojë pa u vënë re për të.

Kundërindikimet për marrjen e Concor janë gjithashtu:

 • mosha deri në vitet 18;
 • shtatzënia dhe laktacioni;
 • intolerancë e veçantë ndaj bisoprololit;
 • nyja e dobët e sinusit;
 • astma bronkiale;
 • renal dhe dëmtimit hepatik;
 • psoriasis.

Me intolerancën individuale ndaj ilaçeve antiarrhythmic, qetësuesit përcaktohen për të stabilizuar ritmin e zemrës. Ato kanë një efekt qetësues, kanë një funksion hipotensiv, zvogëlojnë shpeshtësinë e kontraktimeve të organit të zemrës dhe gjithashtu demonstrojnë një efekt vazodilues. Shpesh, qetësuesit përshkruhen për takikardi ose fibrilacion atrial.

Drogat më të zakonshme, grupet e qetësuesve:

 • Xanax;
 • elenium;
 • seduksen;
 • Grandaxinum;
 • diazepam;
 • phenazepam;
 • Medazepam.

qetësuesit për takikardinë dhe fibrilacionin atrial

Anydo ilaç dhe qetësues antarrhythmic mund të merret vetëm ashtu siç drejtohet nga një specialist. Mjeku gjithashtu llogarit dozën, bazuar në historinë e pacientit dhe karakteristikat individuale të sëmundjes.

Nëse aritmia shfaqet për shkak të dëmtimit organik të organit të zemrës, trajtimi kryhet pa përdorimin e qetësuesve ose ilaçeve speciale antarrhythmic. Ata trajtojnë sëmundjen themelore.

Simptomat e aritmisë, të cilat tregojnë se shkaku i shfaqjes së saj janë ndryshuar proceset metabolike dhe akumulimi i kolesterolit në muret e enëve të gjakut, mund të eliminohen me ndihmën e ilaçeve homeopatike. Ky trajtim parandalues ​​është i mundur kur gjatë ekzaminimit nuk diagnostikohen sëmundje kardiake ose sëmundje të tjera.

Nga mjetet juridike homeopatike, më së shpeshti përshkruhen:

 • Kralonin - në një dozë me pika 15, pihet tre herë në ditë, me neuroza kardiologjike, si dhe pas infarktit të miokardit;
 • Nervochel - është përshkruar për të ulur ngacmueshmërinë nervore, me gjendje depresive, neurozë. Shpërndani një tabletë tre herë në ditë.
 • Recardio и Detonic përdoret në presion të ngritur dhe për të normalizuar pulsin. Këto pilula janë të njohura në Evropë, si një normalizues për hipertensionin.

Llojet e mjeteve juridike popullore homeopatike

Përcaktoni gjithashtu tretësirën e valerianit si ilaç për të lehtësuar gjendjen nervore dhe overexcitation. Pini valerian 15 bie tre herë në ditë, por para se të shkoni në shtrat në fillim, rekomandohet të rritni dozën në pikat 25.

Mjetet juridike popullore mund të përdoren gjithashtu për aritmitë dhe sëmundjet e ndryshme të zemrës, si masë parandaluese. Pra, mjalti konsumohet nga lugë ëmbëlsirë 1 (në mëngjes, me stomak bosh). Rekomandohet të përfshini kajsi të thata dhe të freskëta, mjedër, rrush, currants në dietë. Ato ndihmojnë në uljen e kolesterolit në enë dhe mbush indet e organit të zemrës me jone aktive.

Metodat alternative të trajtimit të sëmundjeve të sistemit kardiovaskular

Ndër metodat e njohura të trajtimit të sëmundjeve të zemrës, ato përqendrohen kryesisht në përgatitje të ndryshme barishtore. Sidoqoftë, birësimi i tyre duhet të jetë dakord qartë me mjekun që merr pjesë. Recetat, barishtet dhe erëzat më të njohura që rekomandohen si një aplikim i veçantë ose si pjesë e një koleksioni:

 • Elecampane, xhenxhefil, kardamom, rrënjë valeriane, kanellë, murriz, lisen, hudhër, trëndafil të egër, kopër, barberry, lëng aloe, luleshtrydhe dhe gjethe tërfili, motherwort, jamball, çikore dhe të tjera.
 • Në mëngjes, rekomandohet të merrni një lugë përzierje të shëndetshme - limon, rrush të thatë, arra dhe mjaltë. E gjithë kjo është para-bluar në një gjendje kërpudhat.

Për të përmirësuar gjendjen dhe punën e zemrës, përdoren gjithashtu ushtrime të frymëmarrjes dhe ushtrime të veçanta të moderuara fizike, të cilat gjithashtu përcaktohen nga mjeku. Ju mund të parandaloni ose kuroni sëmundjen e zemrës nëse i kushtoni vëmendje simptomave në kohë, dhe pastaj me durim dhe këmbëngulje ndiqni të gjitha rekomandimet dhe recetat e mjekut.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Kakhanovskaya Lyudmila Nikolaevna, kardiologe me gati 20 vjet përvojë. Një biografi e hollësishme dhe informacion në lidhje me kualifikimet mjekësore janë postuar në faqen e autorëve të faqes sonë të internetit.

Komente: 5
 1. Mauer rrotullues

  Dua t'ju them se kur shfaqen sëmundje të sistemit kardiovaskular, pacientët jo gjithmonë i drejtohen kardiologëve, por përpiqen të eliminojnë patologjinë me përpjekjet e tyre. Prandaj, ata përdorin ilaçin tradicional - zierje, infuzione, lloje të ndryshme të çajit bimor, fasha. Disa nga këto ilaçe ndihmojnë në uljen e rrahjeve të zemrës, normalizimin e presionit të gjakut dhe stabilizimin e gjendjes psikoemotuese. Sidoqoftë, gabimi kryesor i pacientëve është një përpjekje për të zëvendësuar trajtimin kryesor me mjekësinë tradicionale. Ai përfshin përdorimin e ilaçeve në formën e injeksioneve, infuzioneve ose tabletave. Mjekësia tradicionale mund të plotësojë qëllimet kryesore terapeutike, por mos i konsideroni këto receta si një lloj të veçantë të trajtimit. Gjithashtu, nevoja paraprake për përdorimin e zierjeve dhe infuzioneve duhet të pajtohet me mjekun. Specialisti do të përcaktojë sigurinë dhe përshtatshmërinë e përdorimit të metodave të tilla të terapisë.

 2. Hans-mekker

  Një fazë e rëndësishme në trajtimin e pacientëve me goditje në tru është rehabilitimi. Nuk rekomandohet të neglizhoni këtë pjesë të programit të rimëkëmbjes. Si rezultat i sulmit, aftësia për të folur, gëlltitur, shprehur emocione me shprehje të fytyrës dhe vetë shërbimi është i dëmtuar. Qëllimi i rehabilitimit është të ndihmojë pacientin të rivendosë këto funksione. Për këtë, një terapist i të folurit, një terapist masazh zhvillon klasa me të. Rehabilitimi kryhet në një institucion të specializuar mjekësor, më rrallë - në shtëpi. Qëllimet shtesë të rehabilitimit janë rivendosja e kujtesës, të menduarit dhe përqendrimi, të cilat dobësohen për shkak të një shkelje të qarkullimit cerebral. Meqenëse goditja në tru është stresi për një gjendje emocionale, përveç fizikës, kërkohet edhe rehabilitimi psikologjik. Vetëm në këtë rast, ju mund të mbështeteni në rikuperimin e plotë të pacientit pas një goditje në tru. Sigurimi i kujdesit mjekësor nuk duhet të kufizohet në administrimin e barnave.

 3. Antonianus

  Ilaçet antiaritmike, të cilat përshkruhen si pjesë e trajtimit të pacientëve me takikardi dhe aritmi, kanë një numër të madh efektesh anësore. Prandaj, ilaçe të tilla si kinidina, etatsizina dhe analoget e tyre janë kundërindikuar rreptësisht gjatë shtatëzanisë. Komponentët aktivë të ilaçeve kalojnë lirshëm pengesën placental. Kjo do të thotë që medikamentet e marra mund të dëmtojnë fëmijën në mitër. Llojet e zakonshme të efekteve anësore në fetus janë një ngadalësim i rritjes dhe zhvillimit, një shkelje e strukturës së zemrës, trurit dhe tubit nervor. Për të parandaluar rrezikun e shfaqjes së këtyre çrregullimeve, duhet të informoni specialistin për faktin e shtatzënisë në fazën e përshkrimit të këtyre barnave nga mjeku. Atëherë mjeku do të jetë në gjendje të zgjedhë një ilaç qetësues që nuk dëmton fëmijën, dhe në të njëjtën kohë të sigurojë një efekt terapeutik për nënën që pret.

 4. Linda salevann

  Për shkak të moshës dhe vështirësive të mbledhjes së anamnezës tek të sapolindurit, nuk është gjithmonë e mundur të zbulohen me kohë sëmundjet e sistemit kardiovaskular. Në këtë rast, shumë varet nga kujdesi i prindërve të fëmijës. Ata duhet të kuptojnë se baza për të kontaktuar një specialist është kthimi i trekëndëshit nazolabial gjatë thirrjes së të porsalindurit. Cianoza shfaqet pothuajse menjëherë pasi tendoset fëmija. Gjendja shoqërohet me zhurmë periodike, pagjumësi, refuzim të ushqyerjes me gji, vonesë të zhvillimit (pesha e trupit dhe lartësia - nuk korrespondojnë me moshën). Por simptoma mbizotëruese, e cila flet për probleme në gjendjen e zemrës, është pikërisht mërzia e trekëndëshit nasolabial. Nëse prindërit vëzhgojnë këtë simptomë, ju duhet të kontaktoni një pediatër dhe të merrni një konsultë. Shtë e mundur që ju do të duhet të vizitoni një kardiolog pediatrik, t'i nënshtrohen një ekzaminimi të plotë laboratorik dhe pajisjesh të zemrës, enëve të gjakut.

 5. Angelica simpson

  Pacientët me fibrilacion atrial dhe takikardi shpesh përshkruhen ilaçe qetësuese. Këto ilaçe kanë një efekt qetësues, i cili ndihmon në uljen e rrahjeve të zemrës. Tranquilizers administrohen intramuskularisht ose merren gojarisht në formën e tabletave. Megjithë efektivitetin në lidhje me normalizimin e rrahjeve të zemrës, duhet të kihet parasysh se Seduxen dhe analoget e tij kanë aftësinë të zvogëlojnë ndjeshëm presionin e gjakut. Prandaj, menjëherë pas marrjes ose injektimit të ilaçit, mund të ndodhin nauze, të vjella, errësim në sy, marramendje, dhimbje koke, dobësi, koordinim të dëmtuar. Për të parandaluar zhvillimin e simptomave të listuara, përdorimi i Seduxen është kundërindikuar pa pëlqimin e një specialisti. Për më tepër, qetësuesit nuk mund të blihen pa recetën e mjekut. Prandaj, si pjesë e trajtimit për fibrilacionin atrial dhe takikardinë, fillimisht duhet të vizitoni një kardiolog.

Shto një koment