Главните несакани ефекти на лековите

Ако внимателно започнете да следите што влегува во вашата уста, веројатно ќе забележите дека покрај храната, секој ден користиме и некакви хемиски соединенија. Со други зборови, лекови - не е за ништо што нашата фармацевтска индустрија добива само интензитет. Без цел и неконтролирано голтање таблети може да додадат гориво само во огнот. Знаете, како што вели народот - едниот лечи, другиот осакатува. Но, навикнавме да не го разгледуваме бројот на реченици во прибелешката за некој лек. Главните несакани ефекти на лековите се очигледни!

Главните несакани ефекти на лековите

Постојат многу луѓе кои едноставно не можат да ја поднесат болката (ова се однесува на случајот кога не станува збор за акутни напади што се опасни по живот). Тие се толку заглавени во лекови што раката се протега механички. Исто како и со вакцинацијата, сите хемиски соединенија имаат свои несакани ефекти и поради некоја причина, малку луѓе го сметаат ова. И ги има многу и треба да знаете за нив:

  • алергиски реакции, дерматитис и многу други кожни болести;
  • дисбиоза, нарушување на дебелото црево, запек, надуеност итн.
  • прекумерна тежина и дебелина;
  • главоболки, вртоглавица и разни состојби на вознемиреност.

Ова е само мала листа на главни несакани ефекти кои се најчести. Магичен круг се формира кога ќе започнете да ги лекувате сите ваши стекнати несакани ефекти. И само вишокот тежина не се дава на третман со пилули.

Несакани ефекти на лекови и ефекти врз вишокот тежина

Главните несакани ефекти на лековите: ефекти врз вишокот тежина

Би сакал детално да се осврнам на оние лекови кои можат и предизвикуваат вишок тежина кај вас.

  1. Прво на сите, ова се хормонални лекови. За жал и ах, има многу од нив. Факт е дека тие дури можат да бидат составен дел од медицината за алергии или вирусни или за истите кожни болести. Може да добиете од 8 до 12 килограми вишок тежина и оваа тежина се распределува многу нерамномерно низ целото тело - тоа е, или нозете изгледаат многу отечени, или рацете или задникот. И, ако вашиот лекар ви препишал каков било тек на вакви лекови, треба да прашате колку ќе трае курсот, и веднаш откако ќе започнете да ја враќате вашата тежина на својата поранешна норма. Инаку, со текот на времето, ќе стане потешко да се ослободите од него. И секогаш прашувајте за овој вид на несакани ефекти за кои треба да бидете свесни. Постојат и други достапни производи кои не предизвикуваат зголемување на телесната тежина, како што се апчиња. Hoodix.
  2. Антидепресиви и други слични појави. Приказната со нив може да биде прилично збунувачка. Во првиот случај, прекумерната тежина може да стане причина за депресија, а потоа дебелината повторно ќе стане несакан ефект. Сè се случува според сценариото: дебелина - депресија - дебелина. Како што можете да видите, маѓепсан круг. Во вториот случај, причината може да биде различна, и сеедно, по земањето антидепресиви, се јавува проблем со вишок тежина. Главниот несакан ефект на ваквите лекови е зголемување на телесната тежина поради фактот што тие радикално ги уриваат хормоните. Многу психотерапевти се свесни за тоа и затоа мора да ја прилагодите вашата доза на овој лек. Друга причина за зголемување на телесната тежина може да биде забележително намалување на активноста. факт е дека почнувате да се чувствувате добро и да водите седентарен начин на живот - велат тие, добро сум и така. Не паѓајте на оваа мамка.
  3. И, конечно, најболно, ова се лекови за третман на чир на желудник и други органи на гастроинтестиналниот тракт, на пример чај Gastro... Постои мислење дека токму спазмолитиците, кои главно се препишуваат во вакви случаи, предизвикуваат вишок тежина. Сепак, ова не е докажано. Многумина се пропишани ензими кои го подобруваат варењето на храната, па оттаму и вишокот килограми. Сакам да јадам се повеќе и повеќе. Таква теорија, исто така, се одвива. На почетокот на вашата болест, ќе изгубите тежина, тогаш има третман и враќање на вишокот тежина. Сепак, со сите лекови и општо закрепнување, само што почнувате да се прејадувате. Затоа, многу е важно да ја следите вашата исхрана и што е најважно, нејзиниот квалитет.
  4. Во сите три најважни случаи што ги разгледавме, важно е (всушност, како и со губење на тежината) да се почитуваат принципите на правилна исхрана и да се води здрав начин на живот. Во диетата, треба да ги минимизирате едноставните јаглехидрати, преработената храна, пушената, пржената и масната храна. Обрнете должно внимание на млечни и ферментирани млечни производи, зеленчук и овошје (но само наутро). Набудувајќи ги таквите едноставни и болно познати принципи, лесно можете да ги елиминирате добиените килограми и со тоа да ги минимизирате главните несакани ефекти на лековите. Општо земено, здравиот начин на живот што го водите ќе ве спаси од земање многу лекови.
Постави прашање

Obzoroff

Главен и одговорен уредник Obzoroff, професионален специјалист во областа на медицината, козметологијата и диететиката. Пишува и сумира материјал напишан од медицински лекари.

Заедно со преведувачи, тој подготвува статии за странски читатели врз основа на материјали подготвени од авторите на страницата со соодветни квалификации.

Менаџер на проект Obzoroff Коавтор е на бројни статии за здравјето и современите третмани за вообичаени болести, напишани во соработка со искусни медицински лекари, чии биографии се наоѓаат на страницата за автори.

Социјални мрежи на авторот: Facebook Twitter YouTube
Obzoroff
Додадете коментар