Првите знаци на шизофренија - симптоми, дијагноза

Шизофренијата е хронично ментално нарушување кое започнува рано во животот и честопати има лоши резултати. Најтипични симптоми на шизофренија: пациентите слушаат силен глас, гледаат халуцинации, имаат заблудени идеи, емоциите почнуваат да ги контролираат мислите, се појавуваат нарушувања во размислувањето, се појавува недостаток на волја и апатија. Пациентот може да има чувство дека некој веднаш знае што мисли, мислите во неговиот мозок се чини дека се рефлектираат во силно ехо, нему му се чини дека ги праќа телепатски на други луѓе.

Првите знаци на шизофренија

Халуцинациите и заблудите се класични симптоми. Најчести халуцинации се аудитивни халуцинации, кои пациентот ги слуша како гласови, звучни сигнали или музика. Тие можат да бидат тивки или гласни, еден или повеќе гласови, машки или женски. Честопати гласовите коментираат за сè што прави или размислува пациентот со моќен и заканувачки тон, што е многу опасно затоа што може да го наведе пациентот да изврши самоубиство или други агресивни активности.

Заблудите во шизофренија имаат различен карактер и честопати се поврзани со културната средина на пациентот. Најчесто, постои манија за прогонство, кога пациентот е сигурен дека постојано го следат, му се чини дека бил пријавен во медиумите, дека непознати луѓе на улица разменуваат сигнали кога ќе го видат или се смеат зад грб.

Првите знаци на шизофренија се рефлектираат и во говорот, кој станува нерегулиран, празен, осиромашен во вокабуларот; често користејќи нови зборови или со постојано повторување на истите зборови / слогови. Понекогаш говорот станува толку неорганизиран што не ја разбирате вербалната салата што другата личност ја објаснува.

Симптоми на шизофренија

Однесување во однесувањето

Оние кои страдаат од шизофренија, исто така, покажуваат промени во однесувањето. Пациентите често ги игнорираат секојдневните активности како што се хигиена и подготовка на храна. Тие имаат невешт изглед и носат необична облека. На пример, на жешкиот летен ден, тие носат палто, јакни, ракавици или фустан направен на необичен начин. Исто така, вреди да се забележат вонредните постапки на пациентите на јавни места: мокрење во видното поле или силни вресоци на минувачите. Тие немаат многу пријатели, нема потреба од дружење и воопшто не страдаат од чувство на осаменост. Кај пациенти со шизофренија, емоционалните одговори се честопати несоодветни. Ова може да вклучува несоодветно смеење на тажни приказни или настани или смеење без причина. Може да се појави губење на интензитетот на емоционална реакција на разни настани. 60 проценти од луѓето со шизофренија исто така може да доживеат симптоми на депресија. Нивните семејства често се жалат дека пациентот е мрзлив, но всушност постои загуба на основната мотивација и способност да се прават и спроведуваат планови.

 Дијагноза - шизофренија

Во шизофренија, нема специфични тестови, бидејќи дијагнозата се базира на анамнестички и клинички податоци, како и на приказни за роднини. Симптомите споменати погоре треба да траат најмалку еден месец од дијагностицирањето. Главната диференцијална дијагноза се поставува со одвојување на шизофренијата од други ментални нарушувања. Обично, за точна дијагноза, се прават физички и невролошки прегледи, се мерат тежината, индексот на телесна маса, лабораториските параметри и ЕКГ. Се прават скенирање на мозок (КТ, МРИ и ЕЕГ). Се проценува штетата од злоупотреба на супстанции и злоупотреба на алкохол. Проучени се моменталните стресори. 

Продромална фаза на шизофренија

Продромална фаза на шизофренија

Симптомите и знаците може да се појават пред продромалната фаза, што обично значи појава на шизофренија. Типично, пациентите во оваа фаза се пасивни, интровертни, имаат малку пријатели, поминуваат денови гледајќи телевизија и избегнуваат социјален контакт, што може да укаже на опсесивно-компулсивни симптоми. Некои луѓе се жалат на физички проблеми како што се главоболки, болки во грбот и дигестивни проблеми. Продромалната фаза на шизофренија обично значи почеток, тие почнуваат да се менуваат кон влошување на болеста.

Постави прашање

Obzoroff

Главен и одговорен уредник Obzoroff, професионален специјалист во областа на медицината, козметологијата и диететиката. Пишува и сумира материјал напишан од медицински лекари.

Заедно со преведувачи, тој подготвува статии за странски читатели врз основа на материјали подготвени од авторите на страницата со соодветни квалификации.

Менаџер на проект Obzoroff Коавтор е на бројни статии за здравјето и современите третмани за вообичаени болести, напишани во соработка со искусни медицински лекари, чии биографии се наоѓаат на страницата за автори.

Социјални мрежи на авторот: Facebook Twitter YouTube
Obzoroff
Додадете коментар