Disrregullimet e të ngrënit: Anoreksia dhe Bulimia

Sot, përveç problemit të mbipeshes, ekziston edhe një tjetër, jo më pak i rrezikshëm - çrregullimet e të ngrënit. Më të famshmet prej tyre janë anoreksia dhe bulimia, të zakonshme në mesin e adoleshentëve dhe që përpiqen për përmasat ideale të yjeve. Mungesa e ndërhyrjes në kohë nga mjekët çon në pasoja të tmerrshme, prandaj është jashtëzakonisht e rëndësishme të njohim sëmundjen në fazat e hershme.

Disrregullimet e të ngrënit

Çrregullimet e të ngrënit janë një sërë sindromash të sjelljes të karakterizuara nga çrregullime të të ngrënit. Studimi i çrregullimeve të tilla filloi në 1689 pas diagnostikimit të anoreksisë në një vajzë të re nga Dr. Morton. Ai e quajti këtë sëmundje "konsum nervor". Sidoqoftë, hulumtimet filluan të kryheshin plotësisht vetëm në vitet 80 të shekullit XX. Si rezultat, u zbulua se gjenetika ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shfaqjen e anoreksisë dhe bulimisë. dëshira për hollësi është e natyrshme në nivelin e kromozomeve.

anoreksi

Fjala "anoreksi" erdhi në leksikun tonë nga Greqia e Lashtë. Përkthyer fjalë për fjalë si "mungesa e dëshirës për të ngrënë". Në mjedisin mjekësor, termi përdoret për t'u referuar atyre njerëzve që qëllimisht refuzojnë të hanë, ndjenja e tyre e urisë zhduket plotësisht. Ekzistojnë disa lloje të anoreksisë: fëmija primar, mendor, i dhimbshëm mendor, nervor, ilaç.

Anoreksia si një lloj çrregullimi i të ngrënit

Numri i pacientëve me këtë, në shikim të parë, jo një sëmundje e rrezikshme po rritet vazhdimisht. Çdo vit, mijëra vajza bashkohen në radhët e viktimave të anoreksisë. Pjesa më e madhe e të sëmurëve janë vajza të moshës 13-30 vjeç. Shenjat e para të kësaj sëmundjeje mund të shihen në një në njëqind vajza adoleshente.

Shkaqet e anoreksisë:

Ekzistojnë një numër i madh i shkaqeve të anoreksisë, përdorimi i infuzioneve bimore dhe ilaçeve, diuretikëve dhe laksativëve dhe dështimi i traktit tretës.

Simptomat karakteristike të anoreksisë:

 • mungesë e plotë e oreksit, dhe si rezultat, humbje e mprehtë e peshës
 • pagjumësia, depresioni
 • aritmi, dhimbje muskulore
 • dobësi, ndjenjë e ftohjes së vazhdueshme
 • çrregullime endokrine

simptomat:

 • frika nga mbipesha, nevoja e vazhdueshme për të humbur peshë
 • mohimi i problemit të humbjes së papritur të peshës
 • Refuzimi i qëllimshëm i ushqimit për të ulur peshën
 • pacienti vazhdimisht e konsideron veten yndyrë dhe përpiqet të humbasë peshë
 • kequshqyerja (ndarja e vakteve, ushqimi në lëvizje)
 • pasi të hahet, pacienti përpiqet të shkaktojë të vjella për të pastruar stomakun
 • pasion për sport
 • pacienti mbledh receta, përgatit shumë pjata dhe përpiqet të "ushqejë" të afërmit, duke refuzuar të marrë pjesë në darka
 • zbehje e lekures

Anoreksia është një sëmundje shumë e rrezikshme. Nëse mjekimi nuk fillon me kohë, atëherë personi thjesht do të vdesë. Njerëz të tillë vetë nuk do të shkojnë kurrë te mjeku, ata kanë nevojë për ndihmën e të afërmve dhe miqve. Vetëm një mjek i kualifikuar mund të ndihmojë në kapërcimin e kësaj sëmundje.

Pacienti duhet të mjekohet në një spital, ku përveç procedurave mjekësore, një psikoterapist do ta vizitojë atë. Pas shkarkimit, do t'ju duhet të vëzhgoheni nga një terapist edhe për gjashtë muaj, në mënyrë që të vëreni një rritje të peshës.

Edhe nëse ishte e mundur të shërohej një pacient me anoreksi, kjo nuk do të thotë që sëmundja nuk do të kthehet. Mund të ndodhë një rikthim. Nuk është gjithmonë e mundur të shërohet anoreksia e përsëritur.

Ky çrregullim psikologjik përfshin refuzimin e ushqimit dhe humbjen e konsiderueshme të peshës. Përkthyer nga greqishtja e lashtë, termi "anoreksi" do të thotë "mungesë dëshire për të ngrënë".

Shenjat karakteristike të sëmundjes janë:

 • Shkelja ose mungesa e menstruacioneve te gratë;
 • Ulur dëshirën seksuale;
 • Ruptionrregullim i trupit.

Anoreksia mund të shoqërohet nga:

 • Marrja e laksativëve dhe diuretikëve;
 • Refuzim i plotë i ushqimeve me kalori të lartë;
 • Nxitja e të vjellave;
 • Pranimi i fondeve që synojnë uljen e oreksit;
 • Ushtrime të gjata dhe rraskapitëse.

Një specialist mund të diagnostikojë "anoreksinë" vetëm pas një ekzaminimi të plotë të pacientit. ka probleme të tjera që shfaqen në një mënyrë të ngjashme.

bulimia

Ky lloj çrregullimi është i ngjashëm me anoreksinë, por ai vazhdon ndryshe. Njerëzit me bulimia kanë një oreks të tepruar që nuk mund ta kontrollojnë. Kështu që, një person vazhdon i uritur për një kohë, dhe pastaj prishet dhe sulmon ushqimin. Gjatë një sulmi, një pacient me bulimia është në gjendje të hajë të gjithë përmbajtjen e frigoriferit dhe nuk mund të ndalet. Pasi ka kuptuar se çfarë ka ndodhur, një person përpiqet të heqë qafe ushqimin, duke shkaktuar të vjella ose duke iu drejtuar ilaçeve. Heqni qafe buliminë do t'ju ndihmojë ilaçi MBL-5e cila e shuan ndjenjën e urisë dhe zvogëlon peshën e tepërt.

Ushqimi i Disrregullimit Bulimia

Shtë e mundur të kurohet pacienti vetëm me kusht që të heqë qafe faktorin provokues. Shkaqet e sëmundjes në secilin rast mund të jenë të ndryshme dhe ndahen në grupe të mëdha 3:

1. organik:

 • gjenetikë;
 • çrregullime metabolike;
 • mungesa e ushqyesve si rezultat i dietave të vazhdueshme;
 • çrregullimi hormonal;
 • diabet mellitus.

2. social:

 • Dëshira për të përmbushur standardet e bukurisë;
 • komplekset;
 • Krahasimi i vetvetes me dikë nga mjedisi;
 • Komente nga të afërmit, miqtë ose njerëzit e panjohur për figurën dhe peshën e tepërt.

3. psychogenic:

 • depresioni;
 • Standarde të larta në raport me veten;
 • Trauma psikologjike.

Shtë gjithashtu e rëndësishme të theksohet se periudhat e overeating mund të shkaktohen jo vetëm nga ngjarje negative (dështime në punë ose në jetën personale), por edhe pozitive (fillimi i një romancës së re, rritja e karrierës). Në rastin e parë, ushqimi bëhet një ngushëllim, dhe në të dytën vepron si shpërblim.

Çrregullimet e të ngrënit janë me të vërtetë një gjendje e rëndë mjekësore që kërkon trajtim. Nëse shfaqen shenja të sëmundjes, duhet menjëherë të kontaktoni një specialist, sepse në këtë rast, shanset për një shërim të plotë janë shumë më të larta. Një rol të rëndësishëm luajnë të afërmit që duhet të mbështesin pacientin gjatë periudhës së trajtimit.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Dietiani, Kristina Yuryevna Lobanovskaya, një specialist i ri dhe tashmë i suksesshëm i nutricionistëve, i cili në vitet e praktikës 4, tashmë ka arritur të ndihmojë pothuajse pacientët 1000 të zgjidhin problemet me mbipeshë dhe nënpeshë.

Në aktivitetet e tij, mjeku këshillon pacientët e tij për ushqimin. Kryen zhvillimin e programeve ushqimore individuale për sëmundje të ndryshme. Në karrierën e tij, ai përdor përdorimin e metodave moderne për trajtimin e mbipeshes ose nënpeshës, dhe gjithashtu zbaton metodat e korrigjimit të trupit bazuar në një qasje individuale.

Shto një koment