Shenjat kryesore të fazave të ndryshme të artrozës së nyjeve

Ndryshimet degjenerative në nyje, që çojnë gradualisht në shkatërrimin e saj dhe humbjen e lëvizshmërisë, ndodhin nën ndikimin e patologjive trashëgimore, sëmundjet e fituara dhe nën ndikimin e faktorëve të jashtëm. Një grup i madh i patologjive të nyjeve të ndryshme, të cilat kanë një origjinë të ndryshme, por janë të ngjashme në metodat e zhvillimit, kanë një emër shkencor - artrosis. Në varësi të neglizhencës së sëmundjes, dallohen katër faza, të cilat kanë shenjat e tyre të artrozës.

Mekanizmi i zhvillimit të artrozës

Mekanizmi i zhvillimit të patologjive artritike

Nxitja për fillimin e procesit patologjik është çrregullimet e rrjedhës së gjakut. Kapilarët, të cilët janë të vendosur në shtresën nënkondrale të periosteumit dhe janë krijuar për të siguruar ushqimin e kërcit së bashku me lëngun artikular, nuk e përmbushin plotësisht funksionin e tyre. Një konsum i kufizuar i lëndëve ushqyese provokon ndryshime distrofike në kërc.

Një rënie graduale e elasticitetit dhe rrallimit të kërcit, shfaqja e çarjeve dhe vrazhdësia, përkeqësimi i rrëshqitjes për shkak të një rënie në vëllimin e lëngut synovial të çojë në dhimbje dhe krizë gjatë lëvizjes. Përparimi i sëmundjes shoqërohet me një rënie në gjerësinë e hapësirës së përbashkët, shfaqjen e thumba kockore-osteofite dhe një rënie në amplituda e lëvizjes.

Kështu, ekziston një deformim i lidhur me moshën e nyjeve që lidhet me plakjen fiziologjike të trupit. Artroza, e cila ka origjinë post-traumatike, post-infektive, metabolike dhe dehje, zhvillohet ndryshe nën ndikimin e faktorëve të tjerë, por rezultatet e shkatërrimit të kërcit dhe dëmtimit të nyjeve janë të ngjashme në të gjitha rastet.

Simptomat e fazës fillestare të artrozës

Simptomat e fazës fillestare të artrozës së nyjeve

Në fillimin e sëmundjes, nuk ka simptoma të theksuara. Pacientët vërejnë devijime në formën e:

 • Ngurtësi, vështirësi në lëvizjen e nyjeve pas pushimit, në mëngjes, të cilat zhduken vetë si rezultat i aktivitetit fizik.
 • Kufizime të vogla, të rralla të lëvizshmërisë.
 • Crunching pa dhimbje e nyjeve që vijnë nga një ushtrim i papritur.
 • Dhimbje pas një përpjekje të konsiderueshme dhe të zgjatur, duke u zhdukur si rezultat i pushimit.

Imazhet me rreze X nuk tregojnë devijime të konsiderueshme, përveç ngushtimit të vogël të hapësirës së kyçit, osteofite mezi të dukshme përgjatë buzës së nyjes. Trajtimi i një sëmundjeje që ka simptoma të fazës fillestare të artrozës konsiston në marrjen e kondroprotektorëve dhe komplekseve të vitaminave për të rivendosur ushqimin dhe strukturën e kërcit. Shumë vëmendje në trajtimin dhe parandalimin e përkeqësimeve i kushtohet gjimnastikës përmirësuese, ushqimit të duhur.

Shenjat e fazës së dytë të artrozës

Zhvillimi i sëmundjes çon në shfaqjen e një dhimbje të konsiderueshme, akute, e cila kërkon trajtim të menjëhershëm, dhe ka simptoma të rënda, të manifestuara:

 • çarje e rëndë e nyjeve gjatë çdo lëvizjeje;
 • kufizim i dukshëm i aftësisë motorike;
 • shkurtimi funksional i gjymtyrëve;
 • një ndryshim në biomekanikën e lëvizjeve me ruajtjen e pjesshme të lëvizshmërisë;
 • dhimbje fillimi të përforcuara;
 • lodhje e vazhdueshme dhe një ndjenjë e presionit, rëndim në organin e prekur;
 • shfaqja e "dhimbjes mekanike", e provokuar nga një rënie në aftësinë e amortizimit të kërc në nyje;
 • deformimi i pjesshëm i nyjeve.

Rrezet X tregojnë shfaqjen e osteofiteve të rëndësishme, një rënie në hapësirat e kyçeve me më shumë se gjysmën, ndryshime sklerotike në kockë, formimin e kaviteteve cistike. Trajtimi ka për qëllim zvogëlimin e dhimbjes, eliminimin e proceseve inflamatore, përmirësimin e gjendjes së indit të kërcit, ngadalësimin e proceseve degjenerative.

Simptomat e fazës së tretë

Në fazën e tretë, kërkohet trajtim i vazhdueshëm kompetent i sëmundjes, pasi lidhet me një version të rëndë të artrozës dhe manifestohet:

 • Deformim i rëndësishëm i nyjeve, i shoqëruar nga përhapja e eshtrave, akumulimi i lëngjeve.
 • Një kufizim i konsiderueshëm i lëvizshmërisë.
 • Dhimbje të mprehtë gjatë lëvizjeve, në pushim, të cilat janë shkaktuar nga ngërçe të muskujve dhe shfaqja e treshes së Reuters, e cila përfshin artritin reaktiv dhe sinovitin.
 • Inflamacion i nyjes.

Fotografitë tregojnë ndryshime të shprehura nga zhdukja e plotë e hapësirave të kyçeve, osteofitet e shumta dhe deformimi i sipërfaqes. Ructionshtë vërejtur shkatërrimi brenda pjesëve artikulare, gërryerja e kërcit, manifestimet e sklerozës.

Pacientët përjetojnë dhimbje kur ecin, veçanërisht kur ngjiten shkallët, humbasin aftësinë e tyre për t'u kujdesur për veten, bëhen të varur nga kushtet e motit. Përtypja shoqëron çdo lëvizje dhe madje dëgjohet nga të tjerët. Trajtimi i periudhës akute ka për qëllim lehtësimin e dhimbjeve dhe inflamacioneve, për të cilat përdoren NSAID, analgjezikë. Trajtimi i mëtejshëm përfshin, për aq sa është e mundur, rivendosjen e aftësisë së punës, përmirësimin e rrjedhës së gjakut dhe metabolizmin.

Manifestimet e fazës së katërt të artrozës

Shkatërrimi përfundimtar i nyjeve shihet në fazën e fundit të artrozës. Simptomat kryesore të sëmundjes shprehen në formën:

 • Një sindrom i dhimbjes akute që ndërhyn edhe me lëvizje minimale.
 • Dhimbja e patolerueshme, trajtimi i të cilave me qetësuesin dhe ilaçet e fuqishme është joefektive.
 • Bashkimi i plotë i bashkimit, formimi i një nyje false, për shkak të së cilës pacientët humbasin aftësinë për të lëvizur në mënyrë të pavarur.

Faza e katërt e artrozës nënkupton qartë paaftësinë e një pacienti, trajtimi përfshin zëvendësimin e nyjës me një endoprostezë artificiale. Metodat moderne të protetikës dhe trajtimit të duhur ndihmojnë pacientët të rimarrin aftësitë motorike dhe të shpëtojnë nga dhimbjet ngacmuese.

Artriti fazor 4 i nyjeve

Rrallë, artriti ka një zhvillim të shpejtë. Sëmundja përparon në shumicën e rasteve mjaft gradualisht. Prandaj, pasi keni zbuluar shenjat e para të një sëmundjeje kaq serioze, nuk duhet t'i atribuoni ato në lodhje, por duhet të nxitoni te një mjek me përvojë. Në fazat fillestare, është e mundur jo vetëm të ngadalësoni zhvillimin e mëtutjeshëm të patologjisë, por edhe të rivendosni plotësisht aftësitë funksionale të nyjeve me një xhel Artrovexi cili ndihmon në eliminimin e inflamacionit në nyje.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Yarovoy Dmitry Mikhailovich Ortoped dhe traumatolog me më shumë se 10 vjet përvojë. Gjatë praktikës mjekësore, ai kreu më shumë se 800 operacione të suksesshme.

Ai është i specializuar në trajtimin e patologjive muskulore, ka aftësi profesionale në ortopedi, farmaci dhe traumatologji. Ajo siguron kujdes urgjent për dëmtimet, diagnostikon dhe ndihmon me sëmundjet e sistemit muskulor skeletik, siç janë: artriti, artroza, osteochondrosis.

Ai praktikon trajtim konservativ dhe kirurgjikal të frakturave të kockave dhe gjymtyrëve. Ajo siguron ndihmë mjekësore për dëmtimin e ligamenteve menisk ose kryqëzues.

Shto një koment