Shkaqet e infertilitetit tek burrat dhe gratë: një teknikë për trajtimin e varikocelës

Infertiliteti është paaftësia e një gruaje për të mbetur shtatzënë. Prek rreth 5,3 milion njerëz në Federatën Ruse. Steriliteti prek njësoj si burrat ashtu edhe gratë. Në shumicën e rasteve, infertiliteti trajtohet me ilaçe ose kirurgji. Përmirësimet në trajtimet e pjellorisë kanë bërë të mundur që shumë gra të mbeten shtatzënë. Këto teknologji të reja të përparuara përfshijnë fekondimin in vitro, injeksionin e spermës dhe procedura të tjera të ngjashme.

Shkaqet e infertilitetit tek burrat dhe gratë

Shkaqet e infertilitetit. Procesi normal i fekondimit kërkon ndërveprim midis sistemit riprodhues të femrës dhe mashkullit. Një spermë fekondon një vezë, zakonisht në tubat fallopiane. Pastaj embrioni futet në mitër për zhvillim të mëtutjeshëm. Steriliteti ndodh kur diçka shqetësohet në këtë model. Problemi mund të jetë tek gruaja, tek burri, apo edhe me të dy. Shkaqet aktuale të infertilitetit mund të mos zbulohen fare, pasi problemi mund të jetë tek veza, sperma ose paaftësia e embrionit për të implantuar.

 • Sëmundja inflamatore e legenit. Sëmundjet seksualisht të transmetueshme si gonorrea dhe klamidia mund të shoqërohen me sëmundje inflamatore të legenit dhe të shkaktojnë dëme të mëdha në tubat fallopiane. Vlen të dhurohet gjak për analiza të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (SST).
 • Endometrioza prek gratë në moshë riprodhuese. Sëmundja shkakton dhimbje në legen dhe infertilitet. Indet endometriale rriten jashtë mitrës dhe dëmtojnë vezoret dhe tubat fallopiane. Kjo sëmundje diagnostikohet gjatë laparoskopisë.
 • Faktorët ekologjikë dhe mjedisorë. Faktorët negativë të mjedisit mund të shkaktojnë probleme me prodhimin e spermës tek burrat. Ekspozimi ndaj plumbit, metaleve të rënda dhe pesticideve gjithashtu është shoqëruar me infertilitetin mashkullor. Shumë faktorë të tjerë, të tilla si nxehtësia e tepërt, rrezatimi mikrovalë, ekografia, janë të diskutueshëm, pasi nuk është provuar se ata në të vërtetë mund të shkaktojnë infertilitet.
 • Pirja e duhanit, marihuana, përdorimi i drogës. Pirja e duhanit mund të shkaktojë infertilitet tek burrat dhe gratë. Eksperimentet e kafshëve kanë treguar që nikotina bllokon prodhimin e spermës dhe zvogëlon madhësinë e testikujve meshkuj. Në gratë vërehen ndryshime në mukozën e mitrës, gjë që ndikon në lëvizjen e spermës në vezë.
  Pirja e duhanit e marihuanës prish ciklin e ovulacionit (lëshimi i vezës) te gratë. Tek burrat, numri i spermatozoideve dhe cilësia e spermatozoideve ulen. Heroina dhe kokaina kanë efekte të ngjashme, duke rritur rrezikun e infektimit me HIV të shoqëruar me sjellje të rrezikshme seksuale.
  Tek gratë, ekspozimi ndaj alkoolit mund të çojë në pasoja të rënda për fetusin. Sidoqoftë, alkoolizmi kronik i shoqëruar me ovulim të dëmtuar padyshim dekurajon pjellorinë. Përdorimi i alkoolit tek burrat ndikon në sintezën e testosteronit dhe përqendrimin e spermës. Alkoolizmi gjithashtu ndikon negativisht në reagimet seksuale dhe çon në impotencë, mungesë e ereksionit.
 • Aktiviteti fizik dhe ushtrimet. Sigurisht, një mënyrë jetese e shëndetshme duhet të promovohet si pjesë e aktiviteteve normale. Sidoqoftë, shumë ushtrime gjithashtu mund të jenë të rrezikshme. Tek gratë, kjo mund të çojë në një shkelje të ovulacionit, tek burrat, në një numër të ulët të spermës.
 • Dieta të gabuara të shoqëruara me humbje të shpejtë të peshës ose shtim të peshës.
 • Obeziteti ndikon në infertilitetin vetëm kur pesha e një gruaje arrin një kufi ekstrem.
 • Humbja e peshës me anoreksi krijon probleme menstruale dhe tiroide, duke prishur kështu ovulimin normal.
 • Mosha Gjasat që një grua të mbetet shtatzënë zvogëlohet në dekadën e pestë të jetës së saj midis moshës 40-50 vjeç. Tek burrat, nivelet e testosteronit bien në mënyrë dramatike me moshën.

Iftet e shëndetshëm më të rinj se 30 vjeç dhe që nuk përdorin metoda kontraceptive të kontracepsionit kanë 25-30% shanse për të arritur shtatëzëni çdo muaj. Pjellshmëria e pikut tek gratë ndodh në fillim të dekadës së tretë të jetës. Një grua mbi moshën 35 vjet dhe veçanërisht pas moshës 40 vjet, ka të ngjarë të mbetet shtatzënë rreth 10% çdo muaj.

Nivele të ulëta të testosteronit - si lidhet kjo me ereksionet e dobëta?

Hormoni seksual mashkullor quhet testosteron. Prodhohet në testikuj. Nivelet e testosteronit janë të rëndësishme për zhvillimin normal dhe funksionimin seksual të burrave. Gjatë pubertetit, ajo kontribuon në zhvillimin e tipareve mashkullore tek djemtë, të tilla si flokët e trupit dhe fytyrës, masën muskulore dhe zhvillimin e karakteristikave shtesë seksuale.

Nivelet e testosteronit bien me kalimin e moshës, kështu që konsiderohet normale për burrat e moshuar kur nivelet e testosteronit janë të ulëta.

Testet e gjakut në disa të rinj tregojnë testosteron të ulët. Në këtë rast, ne po flasim për një mungesë të testosteronit. Shoqata Amerikane e Urologjisë vlerëson se kjo është një mungesë testosteroni nën 300 nanogram për decilitër në dy teste radhazi të bëra në mëngjes me stomak bosh. Shtë e vështirë të thuash se sa burra në popullatë kanë nivele të ulëta testosteroni, megjithëse të dhënat e përgjithshme tregojnë se preken rreth 2 në 100 burra në popullatën mashkullore.

Mungesa e testosteronit është më e zakonshme tek burrat me diabet ose mbipeshë. Një studim zbuloi se rreth 30% e meshkujve me mbipeshë kanë nivele të ulëta testosteroni, krahasuar me 6,4% të meshkujve me peshë normale.

Në disa burra, testosteroni i ulët mund të shkaktohet nga dëmtimi aksidental i testikujve, heqja e testikujve për shkak të kancerit, kimioterapisë ose terapisë rrezatuese, sëmundjes së hipofizës, infeksioneve ose sëmundjeve autoimune. Në përgjithësi, nëse testikujt prodhojnë më pak testosteron se normalisht, nivelet e gjakut do të ulen. Shumë nga këta burra plaken shpejt ose kanë gjendje të tilla si mbipesha, sindroma metabolike, e cila përfshin presion të lartë të gjakut, sheqer të lartë të gjakut, kolesterol të lartë, ose marrjen e antipsikotikëve.

Simptomat e mungesës së testosteronit

Ka shumë shenja dhe simptoma të mungesës së testosteronit. Simptoma specifike janë ato që kanë më shumë gjasa ose kanë lidhje të drejtpërdrejtë me gjendjen, për shembull: mungesa e makinës seksuale, ulja e funksionit erektil, rënia e flokëve.

Shoqata Amerikane e Urologjisë rekomandon që klinicistët të kryejnë teste depistimi të mungesës së testosteronit tek burrat me anemi të pashpjegueshme, humbje të kockave, diabet dhe para kimioterapisë ose rrezatimit të testikujve.

Simptomat e Mungesës së Testosteronit tek Burrat sipas Viteve

Një nga metodat kryesore të trajtimit të kësaj gjendje është terapia me testosteron. Në disa raste, të tilla si sindroma Klinefelter ose operacioni në testikuj, trauma, infeksion ose probleme të tjera të ngjashme, rekomandohet shumë. Megjithëse përdorimi i këtij lloji të terapisë tek burrat me mungesë testosteroni të shkaktuar nga, për shembull, mosha, diabeti, infeksionet dhe gjendje të tjera të ngjashme është e padëshirueshme për shkak të efekteve anësore. Një numër studimesh klinike kanë zbuluar se disa burra në terapi me testosteron është zbuluar se kanë një rrezik të lartë të sëmundjes së zemrës dhe goditjes në tru.

Pacientët me ndonjë nga këto simptoma mund të kërkojnë edhe terapi me testosteron pa testuar. Ky veprim është i padobishëm dhe padyshim jo në favor të tyre. Niveli total i testosteronit duhet të kontrollohet gjithmonë para fillimit të terapisë. Zakonisht ekzistojnë disa mënyra të ndryshme të administrimit të testosteronit: përmes lëkurës (transdermal), me injeksion, përmes gojës (orale), ose përmes hundës (intranazalisht). Importantshtë e rëndësishme të dini se nuk ka asnjë provë që terapia e testosteronit është e lidhur me kancerin e prostatës dhe nuk ka asnjë provë përfundimtare për të mbështetur marrëdhëniet midis formimit të mpiksjes venoze dhe terapisë së testosteronit.

Mos harroni se çdo organizëm është unik dhe secili organizëm i përgjigjet ndryshe trajtimit. Do të kërkohet monitorim i rregullt i niveleve të testosteronit, dhe testet laboratorike rekomandohen çdo 6-12 muaj.

Metoda e trajtimit të infertilitetit në burra dhe gra

Infertiliteti trajtohet me trajtime tradicionale. Për shembull, trajtimi i varësisë nga droga mund të ndihmojë në kthimin e ovulimit normal. Për burrat, shkaku më i zakonshëm i infertilitetit janë problemet e spermës. Ose spermatozoidet prodhohen në sasi të vogla ose aspak. Qelizat e spermës mund të ndryshojnë ose të vdesin para se të arrijnë në vezë. Në këtë rast, rekomandohet Ilaçi Amarok... Lija e dhenve është një zgjerim i venës së pleksusit të spermës së testikujve dhe është një faktor që shoqërohet shpesh me infertilitetin mashkullor (në 40% të rasteve) sepse mund të shkaktojë çekuilibra të konsiderueshëm hormonalë që ndikojnë negativisht në spermatogjenezë.

Venat me variçe kirurgjikale (varikocelektomia) është një operacion relativisht i thjeshtë që kryhet mjaft shpesh në trajtimin e infertilitetit. Përkundër faktit se urologët besojnë se kjo lloj operacioni ndikon shumë në pjellorinë e mashkullit, studime të shumta kanë treguar që trajtimi kirurgjik i varikocelës zvogëlon ndjeshëm gjasat që partneri të mbetet shtatzënë. Ekzistojnë gjithashtu mendime se rezultatet e këtyre studimeve janë prekur nga fakti se specialistët në këtë fushë nuk raportuan metodat e fundit të trajtimit urologjik.

Disa studime tregojnë se trajtime të tilla janë të mira në ndërthurje me metodat riprodhuese të asistuara, veçanërisht fekondimi in vitro (IUI). Sidoqoftë, përfitimet globale dhe afatgjata të infertilitetit mbeten të diskutueshme, dhe kërkime të reja janë të nevojshme për të arritur një rezultat të sigurt dhe të pranuar unanimisht. Një gjë është e sigurt: trajtimi kirurgjik i varikocelës nuk jep rezultate mbresëlënëse kur bëhet fjalë për dilatim të vogël të venave (shkallë 1 ose 2).

Trajtimet për varikocele

Më poshtë janë trajtimet më efektive për varikocelën:

 1. Varicocelectomy - Kjo është një procedurë standarde kirurgjikale për varikocelën primare. Ai konsiston në aliazimin dhe ndarjen e venave të zgjeruara dhe të lakuara. Kjo është një metodë efektive që kërkon ndërhyrje minimale nga kirurgu për pacientin. Shërimi ndodh relativisht shpejt (brenda 6 ditëve, shërimi i plotë mund të arrihet për 3 javë). Kjo metodë zgjidh rreth 90% të varikoceleve.
 2. Trajtimi laparoskopik i varikocelës - përfshin prerje minimale (zakonisht më pak se 3 cm). Edhe pse vetë procedura është më shumë kohë, pacienti shërohet shumë më shpejt në krahasim me kirurgjinë konvencionale. Duhet të theksohet se kjo metodë ka një rrezik më të lartë të ndërlikimeve sesa qasja tradicionale.
 3. Embolizimi i varikocelës selektive transvokale është një trajtim jo-kirurgjikal për varikocelën që duket të jetë shumë efektiv dhe më pak i dhimbshëm në krahasim me procedurat e tjera. Kjo metodë e trajtimit zbatohet më shpesh tek djemtë e rinj.

Si është trajtimi? Mjeku prezanton një kateter në venën e femurit përmes një prerjeje të vogël dhe embolizon venat e prekura (spermatozoidet). Procedura zgjat minuta 15-45 dhe kryhet nën anestezi lokale. Ka studime që sugjerojnë që gjasat e përsëritjes së varikocelës janë 10%. Pas procedurës (nëse nuk ka ndihmuar), pacientët trajtohen me metodën klasike kirurgjikale. Ky lloj embolizimi ende nuk është përdorur gjerësisht; ka raste kur kjo procedurë është kundërindikuar.

Shkaku më i zakonshëm i infertilitetit tek gratë është çrregullimi i ovulacionit. Shkaqe të tjera të infertilitetit femëror përfshijnë bllokimin tubal. Kjo është e mundur kur një grua ka sëmundje inflamatore të organeve të legenit ose fibroids. Keqformimet kongjenitale të mitrës dhe fibroideve të mitrës mund të shkaktojnë dështime të përsëritura. Përdorimi i rekomanduar i barishtit duke mbledhur serafim për të përshpejtuar fillimin e shtatzënisë.

Bëj një pyetje

Urolog Novitsyuk Dmitry Fedorovich për 20 vjet është angazhuar në diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të sistemit gjenitourinar.

Obzoroff
Shto një koment