Intoleranca e ushqimit: Simptomat, Diagnoza, Trajtimi

Intoleranca ushqimore është reagimi i trupit ndaj disa ushqimeve dhe lëndëve ushqyese. Procese të tilla mund të ndodhin kur sistemi i tretjes nuk është në gjendje të thithë plotësisht ose pjesërisht disa lëndë ushqyese. Si rezultat, ato grumbullohen në zorrë. Kur arrihen nivelet maksimale të dehjes, trupi reagon me shfaqjen e simptomave. Nivelet provokuese të simptomave janë individuale. Kjo është arsyeja pse shumë pacientë me intolerancë ushqimore nuk ndiejnë ndonjë shqetësim të dukshëm.

Shkaqet e intolerancës ushqimore

Therregullimi nuk duhet të ngatërrohet me alergjitë ushqimore, mekanizmi i të cilit shoqërohet me aktivizimin e sistemit imunitar. Personat që vuajnë nga reaksione alergjike ndaj përbërësve të caktuar duhet t'i përjashtojnë në mënyrë të përhershme dhe plotësisht ato nga dieta e tyre. Në rast intolerance, mjafton që pacienti të largojë përkohësisht disa produkte nga dieta e tij e përditshme.

Shkaqet e intolerancës ushqimore

Shkaqet e intolerancës ushqimore ndahen në varësi të llojit të ushqimit që provokon reagimin:

 • Xanthine. Gjendet në kafe dhe çaj. Teprica e tij shkakton takikardi, rritjen e aciditetit të lëngut të stomakut.
 • Aditivë ushqimorë, konservues, ëmbëlsues, përmirësues të aromës. Duke arritur nivelin maksimal të pranisë në zorrë, ato mund të çojnë në nauze, dhimbje koke, dhimbje barku dhe astmë.
 • Lactose. Disorderrregullimi shfaqet kur një pacienti i mungon një enzimë laktazë në trup. Intoleranca e laktozës manifestohet nga një trakt gastrointestinal i mërzitur: bloating dhe diarre.

Симптомы

Simptomat e intolerancës ushqimore

Simptomat e intolerancës ushqimore janë të ngjashme me ato që shfaqen në prani të alergjive dhe janë të shumëllojshme:

 • bloating, fryrje;
 • kapsllëk, diarre;
 • të përzier;
 • ngërçe në stomak;
 • dhimbje koke;
 • shfaqja e nervozizmit të përgjithshëm, depresionit;
 • dhimbje të përbashkët;
 • bronkit, astmë.

Llojet më të zakonshme të intolerancave ushqimore

Dy elementët më të zakonshëm që provokojnë intolerancën ushqimore janë:

 • laktozë, sorbitol;
 • pa gluten.

Intoleranca ndaj laktozës ndodh për shkak të mungesës së enzimës lactase, e cila përfshihet në funksionin e tretjes. Mungesa e një lënde çon në shfaqjen e proceseve të fermentimit në zorrë dhe formimin e gazit. Sorbitoli, i gjetur në shumë fruta, gjithashtu mund të shkaktojë çrregullimin. Së bashku, këto dy elementë shpesh shkaktojnë sindromën e zorrëve të irritueshme.

Reagimi ndaj glutenit të përmbajtur në grurë, thekër, elb, tërshëra quhet sëmundje celiac. Trupi i njerëzve që vuajnë nga ky çrregullim nuk është në gjendje të thithë gluten. Kjo ndikon drejtpërdrejt në mosfunksionimin e zorrëve. Muret e saj të dëmtuara nga gluteni zvogëlojnë ose humbasin aftësinë për të absorbuar aktivitetet e nevojshme njerëzore, lëndë ushqyese dhe elementë gjurmë. Simptomat e intolerancës së glutenit janë:

 • diarre;
 • dobësi e përgjithshme e trupit;
 • humbje peshe;
 • irritim;
 • ngërçe barku.

Tek fëmijët, shpesh vërehet mungesa e oreksit. Gjithashtu, intoleranca ndaj aditivëve të ushqimit dhe ngjyrave mund të ndodhë te disa njerëz.

Diagnostics

Për të përcaktuar çrregullimin, pacienti duhet të marrë një konsultë të hollësishme të mjekut që merr pjesë, duke përjashtuar praninë e sëmundjeve të tjera me simptoma të ngjashme. Vëmendje e veçantë i kushtohet llojit të shfaqjes së sëmundjes dhe shpeshtësisë së saj në lidhje me përdorimin e produkteve të caktuara. Dyshimi i intolerancës do të rritet nëse, me përdorimin e shpeshtë të elementeve, simptomat bëhen më të shpeshta.

Në këtë rast, dieta pastaj eliminimi i ushqimit do të ndihmojë në përcaktimin e diagnozës. Gjatë javëve 3 - 4, "ushqimet e rrezikshme" hiqen nga dieta e njeriut, dhe pastaj futen gradualisht nën mbikëqyrjen e mjekut që merr pjesë. Simptomat e shfaqura mund të sqarojnë pamjen e çrregullimit dhe të identifikojnë një element irritues të zorrëve.

Trajtimi i intolerancës ushqimore

Intoleranca e ushqimit mund të ndodhë tek njerëzit gjatë gjithë jetës. Ekziston edhe termi "dozë pragu" që shkakton shfaqjen e simptomave. Definitionshtë përkufizimi i saj që do të ndihmojë pacientin të shmangë pasojat e pakëndshme të shfaqjes së çrregullimit. Heqja e pjesshme ose e plotë e ushqimit të dëmshëm nga dieta do të eliminojë simptomat dhe do të përmirësojë procesin e tretjes. Për të përmirësuar procesin e tretjes, si masë parandaluese, përdorimi i çaj Gastro.

Për njerëzit me sëmundje celiake, ka një numër produktesh të formuluara posaçërisht në dispozicion për ta bërë atë një dietë pa dhimbje pa gluten. Pacientët intolerantë ndaj laktozës herë pas here mund të pinë një gotë qumësht të plotë. Kjo nuk do të dëmtojë shëndetin e tyre. Dhe i njëjti rast është me konsumin e djathrave të moshuar, kosit, kefirit nga pacienti, të cilat kanë një përmbajtje shumë të ulët laktoze.

Në vetvete, çrregullimi nuk konsiderohet i rrezikshëm për shëndetin nëse e kuptoni natyrën e tij në kohë dhe zbatoni parimet e ushqimit që i bëjnë njerëzit të shëndetshëm.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Dietiani, Kristina Yuryevna Lobanovskaya, një specialist i ri dhe tashmë i suksesshëm i nutricionistëve, i cili në vitet e praktikës 4, tashmë ka arritur të ndihmojë pothuajse pacientët 1000 të zgjidhin problemet me mbipeshë dhe nënpeshë.

Në aktivitetet e tij, mjeku këshillon pacientët e tij për ushqimin. Kryen zhvillimin e programeve ushqimore individuale për sëmundje të ndryshme. Në karrierën e tij, ai përdor përdorimin e metodave moderne për trajtimin e mbipeshes ose nënpeshës, dhe gjithashtu zbaton metodat e korrigjimit të trupit bazuar në një qasje individuale.

Shto një koment