Shenjat e para të skizofrenisë - simptomat, diagnoza

Skizofrenia është një çrregullim mendor kronik që fillon në moshë të re dhe shpesh ka një rezultat jo të favorshëm. Simptomat më karakteristike të skizofrenisë: pacientët dëgjojnë zëra me zë të lartë, shohin halucinacione, ata kanë ide mashtruese, emocionet fillojnë të kontrollojnë mendimet, ndodhin çrregullime të të menduarit, shfaqet mungesa e vullnetit dhe apatia. Pacienti mund të ketë një ndjenjë që dikush menjëherë e di se çfarë po mendon, mendimet në trurin e tij duket se reflektohen me një jehonë me zë të lartë, duket se ai i dërgon ato telepatikisht te njerëzit e tjerë.

Shenjat e para të skizofrenisë

Simptomat klasike janë halucinacione dhe mashtrime. Më të zakonshmet janë halucinacionet dëgjimore, të cilat pacienti i dëgjon si zëra, ose sinjale të shëndosha ose muzikë. Mund të jenë të qetë ose me zë të lartë, një ose më shumë zëra, mashkull ose femër. Shpesh zërat komentojnë gjithçka që pacienti bën ose mendon, duke treguar intonacion të parëndësishëm dhe kërcënues.Kjo është shumë e rrezikshme sepse mund të motivojë pacientin të kryejë vetëvrasje ose veprime të tjera agresive.

Deliriumi me skizofreni është i larmishëm dhe shpesh shoqërohet me mjedisin kulturor të pacientit. Mania më e shpeshtë e persekutimit është kur pacienti është i sigurt se vazhdimisht po vëzhgohet, i duket se ai ishte informuar në media se njerëz të panjohur në rrugë sinjalizojnë kur e shohin, ose qeshin pas tij.

Shenjat e para të skizofrenisë reflektohen edhe në të folur, e cila bëhet e parregulluar, e zbrazët, e varfëruar në fjalor; shpesh duke përdorur fjalë të reja, ose duke përsëritur vazhdimisht të njëjtat fjalë / rrokje. Ndonjëherë fjalimi bëhet aq i çorganizuar sa nuk e kupton këtë sallatë verbale, e cila shpjegon bashkëbiseduesin tënd.

Simptomat e skizofrenisë

Ndryshimet në sjellje

Ata që vuajnë nga skizofrenia tregojnë gjithashtu një ndryshim në sjellje. Pacientët shpesh injorojnë aktivitetet e përditshme si higjenën dhe gatimin. Ata kanë një pamje të pastër dhe veshin rroba të pazakonta. Për shembull, në një ditë të nxehtë vere, ata veshin një pallto, xhaketa, doreza ose një fustan të qepur jashtëzakonisht shumë. Vlen të përmendet edhe veprimet e jashtëzakonshme të pacientëve në vendet publike: urinim në shikim ose bërtitje me zë të lartë te kalimtarët. Ata nuk kanë shumë miq, nuk ka nevojë për komunikim miqësor, as nuk vuajnë aspak nga një ndjenjë e vetmisë. Në pacientët me skizofreni, përgjigjet emocionale shpesh janë joadekuate. Kjo mund të shprehet duke qeshur në mënyrë të papërshtatshme për histori ose ngjarje të trishtueshme, ose duke qeshur pa arsye. Mund të ndodhë humbja e intensitetit të reagimit emocional ndaj ngjarjeve të ndryshme. 60 përqind e pacientëve skizofrenë gjithashtu mund të përjetojnë simptoma të depresionit. Familjet e tyre shpesh ankohen se pacienti është dembel, por në fakt ai ka një humbje të motivimit themelor dhe aftësi për të zhvilluar dhe zbatuar plane.

 Diagnoza - skizofrenia

Në skizofreni, nuk ka teste specifike, sepse diagnoza bazohet në historinë mjekësore dhe të dhënat klinike, si dhe në tregimet e të afërmve. Simptomat e përmendura më lart duhet të zgjasin së paku një muaj të diagnozës. Diagnoza kryesore diferenciale bëhet kur skizofrenia ndahet nga çrregullime të tjera mendore. Zakonisht, për të bërë një diagnozë të saktë, bëhet një ekzaminim fizik dhe neurologjik, matet pesha, indeksi i masës trupore, studiohen parametrat laboratorikë dhe EKG. Bëhet një skanim i trurit (CT, MRI dhe EEG). Vlerësohet dëmtimi nga abuzimi me substancat dhe alkooli. Faktorët aktual të stresit janë duke u studiuar. 

Faza prodromale e skizofrenisë

Faza prodromale e skizofrenisë

Simptomat dhe shenjat mund të ndodhin para fazës prodromale, që zakonisht nënkupton fillimin e skizofrenisë. Në mënyrë tipike, pacientët në këtë fazë janë pasiv, introvertë, kanë pak miq, kalojnë ditë të shikuara në TV, shmangin kontaktin shoqëror, gjë që mund të tregojë simptoma obsesive-kompulsive. Disa ankohen për probleme somatike, të tilla si dhimbje koke, dhimbje prapa, probleme të tretjes. Faza prodromale e skizofrenisë zakonisht nënkupton fillimin, ata fillojnë të ndryshojnë në drejtim të përkeqësimit të sëmundjes.

Kryeredaktor i revistës Obzoroff, specialist profesionist në fushën e mjekësisë, kozmetologjisë dhe dietologjisë. Shkruan dhe përmbledh materialin e shkruar nga mjekët.

Së bashku me përkthyesit, ai përgatit artikuj për lexuesit e huaj bazuar në materiale të përgatitura nga autorët e faqes me kualifikimet e duhura.

Menaxheri i projektit Obzoroff Ai është bashkëautor i shumë artikujve mbi shëndetin dhe metodat moderne të trajtimit të sëmundjeve të zakonshme, të shkruara së bashku me praktikues me përvojë, biografitë e të cilëve gjenden në faqen e autorëve.

Rrjetet sociale të autorit: Facebook Twitter YouTube
Shto një koment