Masturbimi dhe humbja e flokëve tek burrat: realiteti dhe mitet

Shumë legjenda mund të dëgjohen rreth masturbimit ose masturbimit, duke filluar nga besimi se masturbimi mund të çojë në verbëri, deri në mite kur një formë e tillë e vetë-kënaqjes mund të shkaktojë rritjen e flokëve palme.

Mitet rreth masturbimit

Një nga keqkuptimet e zakonshme është se masturbimi mund të çojë në humbje të kokës në formën e copëzave tullac ose baldness të plotë (alopecia).

Ashtu si mitet e tjera të "masturbimit", besimi se masturbimi shkakton humbje të flokëve është i pavërtetë. Nuk ka gjithashtu asnjë provë shkencore që lidh vetë-kënaqjen me humbjen e flokëve, dhe nuk ka asnjë lidhje midis numrit të akteve të masturbimit dhe shëndetit të flokëve.

Shtë gjithashtu interesante që disa faqe në internet që pretendojnë se masturbimi shkakton baldness, mbështesin deklaratat e tyre me prova që duken mjaft të arsyeshme. Ka shumë terma shkencorë të përdorur posaçërisht për të treguar një mangësi të hormoneve proteinike dhe mineraleve që gjenden në lëngun seminal.

Më poshtë shikojmë disa nga mitet e zakonshme për masturbimin dhe marrëdhënien e tij me humbjen e flokëve. Dhe gjithashtu vë në dukje faktet më të famshme dhe jo të besueshme "shkencore" të përdorura për të mbështetur këto pohime.

Miti 1: Masturbimi e detyron trupin tonë të prodhojë DHT

Dihidrotestosteroni, i njohur më mirë si DHT, është një hormon seksi mashkullor dhe shkaku kryesor i tullacisë së modelit mashkullor.

DHT prek receptorët e kokës dhe miniaturizon gjëndrat e flokëve, duke rezultuar në humbjen e flokëve me ndjeshmëri gjenetike ndaj këtij hormoni.

Konceptimi i gabuar më i zakonshëm është se masturbimi çon në lëshimin e hormoneve, përfshirë DHT, dhe është shkaku i alopecisë.

Ashtu si shumica e fakteve të pabazuara, provat e vërteta shkencore kundërshtojnë plotësisht pretendimin se masturbimi ka ndonjë efekt në DHT dhe hormonet e tjera mashkullore. Ekzistojnë disa studime të pavarura që tregojnë se një aktivitet i tillë seksual nuk ka një efekt të rëndësishëm në prodhimin e testosteronit ose DHT.

Metabolizmi i testosteronit

Një studim krahason burrat me funksion seksual normal me burrat që kanë probleme. Rezultatet përfundimtare tregojnë se të dy grupet e seksit më të fortë kanë nivele statistikisht të ngjashme të testosteronit.

Një studim tjetër krahason burrat me një nivel normal të aktivitetit seksual me burra që me qëllim shmangnin çdo formë të kënaqësisë seksuale. Të dhënat nga kampionët e gjakut nuk treguan dallime midis dy grupeve në nivelin e testosteronit total, testosteronit të lirë dhe hormonit luteinizues (LH).

Meqenëse DHT është një metabolit i testosteronit, nuk ka shumë të ngjarë që aktiviteti seksual (qoftë masturbim apo marrëdhënie seksuale) të ketë ndonjë efekt pozitiv ose negativ në nivelin e DHT.

Miti 2: masturbimi ul nivelin e proteinave duke shkaktuar humbjen e flokëve

Efekti i masturbimit në rritjen e flokëve

Megjithëse spermatozoidët përmbajnë proteina, masturbimi ose seksi nuk ndikojnë dukshëm në sasinë e proteinave të disponueshme për gjëndrat e flokëve.

Mesatarisht, për çdo 100 ml të spermës ka rreth 5040 mg proteinë. Meqenëse sasia mesatare e spermës së lëshuar gjatë secilës derdhje është 3,7 ml, kjo do të thotë që ju duhet të bëni seks ose të masturboni herë 27 për të lëshuar pak më shumë se pesë gram proteina.

Në krahasim, konsumoni rreth gjashtë gram proteina çdo herë që hani një vezë, dhe nga 30 në 60 gram kur hani gjoksin e pulës.

Sasia e proteinave që ju humbni me orgazmën është e papërfillshme në krahasim me konsumin e zakonshëm të saj. Edhe nëse masturboni gjatë gjithë ditës, do të konsumoni ende 10 - 50 herë sasinë e proteinave në dietën tuaj nëse hani relativisht mirë.

Ashtu si lidhja e pretenduar midis masturbimit dhe DHT, nuk ka asnjë lidhje midis masturbimit dhe mungesës së proteinave.

Miti 3: Kontrollimi i ejakulimit është i rëndësishëm për "ekuilibrin e hormoneve"

Ky mit është një ndryshim në deklaratën "masturbimi ndikon në DHT" që e hodhëm poshtë më lart, por me një deklaratë shtesë që ndikon në ekuilibrin e përgjithshëm të hormoneve. Në realitet, seksi mund të ketë ndonjë efekt në nivelin e disa hormoneve në trup, por ky është një efekt i përkohshëm që nuk ka asnjë lidhje me humbjen e flokëve.

Hormoni më domethënës i sekretuar gjatë seksit është oksitocina, e cila vepron në qendrat e kënaqësisë në trurin tonë. Kjo është një nga arsyet pse seksi dhe masturbimi perceptohen si kënaqësi, por nuk ka asnjë lidhje me shëndetin apo trashësinë e flokëve.

formula e oksitocinës

Besohet se oksitocina mund të ndikojë në shndërrimin e testosteronit në DHT. Sidoqoftë, nuk ka asnjë provë që masturbimi ka ndonjë efekt specifik në DHT, gjë që nuk do të ndodhte në situata të tjera kur prodhohet oksitocina.

Shtë e rëndësishme të mbani mend! Tullacia është një faktor hormonal dhe gjenetik, dhe jo një efekt anësor i masturbimit. Tullacia e modelit mashkullor ndodh kur trupi konverton testosteronin në DHT përmes enzimës së reduktazës 5. Masturbimi nuk luan ndonjë rol në procesin e miniaturizmit dhe përfundimit të rritjes së gjëndrave të flokëve.

Nëse vëreni që flokët tuaj po bien ose linja e saj fillon të zvogëlohet, kjo është më shumë një efekt anësor i ndjeshmërisë ndaj DHT, stresit, ushqyerjes ose problemeve të stilit të jetesës sesa rezultat i shumë veprimeve të masturbimit.

Tullacia mund të mjekohet me sukses duke marrë masa për të ulur nivelin e DHT me ilaçe ose duke ndryshuar dietën dhe stilin e jetës tuaj, duke eliminuar kështu faktorët që kontribuojnë në humbjen e flokëve. Epo në këtë rast 5% zgjidhja e barit ndihmon Minoxidilprodhuar nga Kirkland.

Si përfundim, mund të shtojmë edhe një herë që masturbimi, përfshirë seksin, nuk ndikon në vijën e flokëve, dendësinë e tyre ose shëndetin e përgjithshëm. Përndryshe, shumica e popullsisë në botë do të përballet me probleme serioze për humbjen e flokëve, dhe komuniteti mjekësor do të jetë shumë i vetëdijshëm për këtë.

Urologu Novitsyuk Dmitry Fedorovich për 20 vjet i angazhuar në diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të sistemit gjenitourinar.

Shto një koment