Si të trajtohet astma - simptomat dhe pyetjet e bëra më shpesh

Inhaluesit e aerosolit kërkojnë një teknikë të veçantë, e cila është shumë e rëndësishme për t'u zotëruar në mënyrë që trajtimi të jetë efektiv. Inhaluesit e pluhurit janë shumë më të lehtë për t'u përdorur. Shumë prej tyre janë gjithashtu të pajisur me numërues dozash që ju njoftojnë se ilaçi ka mbaruar dhe ju duhet të blini një inhalator të ri. Detaje në lidhje me llojet e ndryshme të inhalatorëve dhe avantazhet dhe disavantazhet e tyre do t'ju tregojë mjekut tuaj. Sigurohuni që t'i bëni atij pyetje sqaruese rreth kësaj!

Si ta trajtoni astmën

Rruga e administrimit të inhalimit është logjike - në fund të fundit, ilaçi dorëzohet direkt në vendin ku ndodh inflamacioni! Por nuk është i përshtatshëm për të gjithë pacientët, jo të gjithë zotërojnë mirë teknikën e inhalimit, jo të gjithë arrijnë të arrijnë kontrollin duke përdorur vetëm thithës. Prandaj, ka ilaçe për administrim oral, kjo rrugë e administrimit quhet oral (nga latinishtja per os - përmes gojës). Këto barna vijnë në formë pilule.

Në tableta lëshohen:

 1. glukokortikosteroide (ilaçe të fuqishme anti-inflamatore që përdoren vetëm për trajtimin e astmës së rëndë dhe lehtësimin e acarimeve).
 2. ilaçe anti-leukotriene (ilaçe anti-inflamatore jo-hormonale që përdoren për trajtimin e astmës së butë në formën e monoterapisë dhe në kombinim me inhalantët në forma më të rënda).
 3. teofilina (bronkodilatorët, përdorimi i të cilave kërkon monitorimin e përmbajtjes së tyre në gjak, për shkak të rrezikut të efekteve anësore serioze).

Përgatitjet e tabletave janë të përshtatshme për pacientët, veçanërisht për fëmijët - ato janë të lehta për tu marrë, nuk kërkohen aftësi ose pajisje të veçanta. Droga e marrë një herë në ditë është veçanërisht e përshtatshme - pacientët praktikisht nuk harrojnë t'i marrin ato. Disa ilaçe që mund të përdoren tek fëmijët vijnë në formën e tabletave të përtypshme me një shije të këndshme - kjo është gjithashtu shumë e përshtatshme dhe e bën trajtimin jo vetëm efektiv, por edhe interesant! Bëni mjekut tuaj pyetje specifike në lidhje me atë që ilaçet dhe opsionet e trajtimit të astmës mund dhe duhet të përshkruhen për ju.

Zgjidhni (kontrolloni) pyetjet që ju nevojiten, në varësi të faktit nëse jeni diagnostikuar me astmë apo jo.

 1. Përshkruani në detaje se çfarë ju shqetëson (kollitja, gulçimi, ndjenja e mbytjes, zgjimi gjatë natës, frymëmarrja ose frymëmarrja tjetër, ndonjë simptomë tjetër).
 2. Na tregoni kur u shfaqën për herë të parë simptomat (ankesat) dhe si ndryshuan me kalimin e kohës: çfarë shkaktoi simptomat dhe sa ishte viti.

Nëse tashmë jeni diagnostikuar me astmë më herët - çfarë po shkakton simptomat tani (mendoni për ftohjet, bimët lulëzuese, kontaktin me kafshët, marrjen e ilaçeve, etj.):

 • Sa shpesh ndodhin simptomat e ditës;
 • Sa herë zgjoheni natën me simptoma të astmës;
 • Nëse tashmë jeni diagnostikuar me astmë më herët - sa herë në ditë (në javë) përdorni thithësin tuaj - bronkodilatatorin?

Si ndikojnë simptomat e astmës në jetën e përditshme

Veryshtë shumë e rëndësishme të thuhet nëse keni ndonjë simptomë të rinitit ("rrufë") - kongjestion i hundës, rhinorrhea, kruajtje në hundë, teshtitje, simptoma të syve - kruajtje dhe djegie në sy, skuqje, lotim të syve.

Shënim: Simptomat mund të ndodhin në kohë të caktuara - për shembull, gjatë sezonit të lulëzimit, ose t'ju shqetësojnë vazhdimisht. Nëse keni rinitit alergjik, është e rëndësishme që mjeku juaj gjithashtu të përshkruajë trajtimin e rinitit ose t'ju referojë te një specialist i ENT. Nëse riniti lihet i patrajtuar, astma është shumë më e vështirë për tu kontrolluar!

 • Nëse tashmë jeni diagnostikuar me astmë më herët - cilat ilaçe ju janë përshkruar dhe cilat ilaçe po merrni, dhe në cilat doza.
 • Nëse për ndonjë arsye nuk po merrni ilaçet e përshkruara ose nuk po i merrni ato siç përshkruhet nga mjeku, sqaroni mjekut pse. Për shembull, ju duket se ilaçi nuk ju ndihmon, është e papërshtatshme të përdorni një inhalator, është e papërshtatshme të përdorni 2 ose më shumë se një herë në ditë, shijon keq, keni frikë nga efektet anësore, ju e dini që ekzistojnë mënyra të tjera për të trajtuar astmën, për shembull tableta me gojë, për ndonjë arsye tjetër .

Shenim:

 • Nëse është e mundur, merrni ilaçet me vete kur shkoni të shihni një mjek. Kjo do të ndihmojë për të shmangur hutimin me emrat e ilaçeve dhe dozave, dhe gjithashtu do t'i mundësojë mjekut të kontrollojë nëse ju jeni duke bërë mbytje në mënyrë korrekte.
 • Sinqerisht tregojini mjekut tuaj se çfarë ilaçesh jeni duke marrë dhe mos fshihni nëse nuk merrni diçka - nuk po mjekoheni në mënyrë që t'i pëlqeni mjekut! Nëse sëmundja nuk kontrollohet, është jashtëzakonisht e rëndësishme që ju dhe mjeku të kuptoni pse po ndodh kjo. Ose ilaçet janë zgjedhur gabimisht, ose nuk merrni ilaçe në doza të mjaftueshme, ose duhet të shtoni ilaçe shtesë në terapi. Në çdo rast, pas kryerjes së testeve speciale, mjeku do të kuptojë që jeni duke marrë ilaçe në mënyrë të parregullt.

Farë duhet të pyesni një mjek për:

 1. A është astma?
 2. Si mund ta kontrolloj astmën?
 3. Drugsfarë ilaçesh duhet të marr?
 4. Si t’i marrim? (tableta të thithura / inhaluar?)
 5. Si të bëhet mbytja?
 6. Cilat efekte anësore mund të shkaktojnë ilaçet e thithura?
 7. Cilat efekte anësore mund të shkaktojnë ilaçet e tabletave?
 8. Ku mund të blej një matës të rrjedhës kulmore? Si ta përdorni?
 9. Po sikur simptomat të përkeqësohen?
 10. Shouldfarë duhet të bëj nëse kam ftohje?
 11. A kam rinitit alergjik?
 12. Cilat ilaçe duhen për të trajtuar rinitin alergjik?
 13. A duhet (a duhet) ta ndryshoj disi jetën time? Ushqimi, jeta, zakonet, etj?
 14. A mund të luaj sport? A ka ndonjë sport që shfaqet / kundërindikohet për mua? Nëse jam aktiv në sport, cilat ilaçe janë më të mirat për mua?
 15. Zbuloni nëse do të ishte më mirë për ju të përdorni ilaçe anti-hormonale?
 16. Pyetni nëse ka kuptim të merrni ilaçe anti-inflamatore në rastin tuaj?
 17. Nëse është e vështirë për fëmijën tuaj të marrë ilaç në formën e një inhalatori, a e dini nëse është e mundur të përdorni ilaçe me aditivë aromatizues?
 18. Kontrolloni se cili ilaç është më i miri për ju ose fëmijën tuaj nëse keni ndonjë rrethanë të veçantë, për shembull:
 19. Dikush tjetër në familjen tuaj ka astmë.
 20. Ju vuani nga rinitit alergjik në të njëjtën kohë.
 21. Ju keni mbindjeshmëri ndaj aspirinës ose ilaçeve të tjera anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs).
 22. Ju jeni një duhanpirës.
 23. Ju keni pesha e shtuar e trupit.
 24. Sulmet e astmës (ose episodet e vështirësisë në frymëmarrje, kollitje, etj.) Shkaktohen nga ushtrimi fizik.
 25. Sulmet e astmës (ose episodet e vështirësisë në frymëmarrje, kollitje, etj.)
 26. A ndodhin konfiskimet kur thithni ajrin e ftohtë?
 27. Nëse terapia është përshkruar më herët, barnat e përshkruara nuk kanë dhënë efektin e pritur.
 28. Keni frikë nga efektet anësore të kortikosteroideve.
 29. Anydo rrethanë tjetër që ju konsideroni të veçantë dhe që ju ngacmojnë!

Zgjidhni të gjitha pyetjet që janë të rëndësishme për ju, shtypni ato dhe merrni me vete në takimin e mjekut!

Kryeredaktor i revistës Obzoroff, specialist profesionist në fushën e mjekësisë, kozmetologjisë dhe dietologjisë. Shkruan dhe përmbledh materialin e shkruar nga mjekët.

Së bashku me përkthyesit, ai përgatit artikuj për lexuesit e huaj bazuar në materiale të përgatitura nga autorët e faqes me kualifikimet e duhura.

Menaxheri i projektit Obzoroff Ai është bashkëautor i shumë artikujve mbi shëndetin dhe metodat moderne të trajtimit të sëmundjeve të zakonshme, të shkruara së bashku me praktikues me përvojë, biografitë e të cilëve gjenden në faqen e autorëve.

Rrjetet sociale të autorit: Facebook Twitter YouTube
Shto një koment