Matja e presionit të gjakut: metodat, faktet historike

Matja e presionit të gjakut është një metodë e matjes së presionit të gjakut kundër mureve të enëve të gjakut. Me fjalë të tjera, është presioni që buron nga zemra dhe prodhohet në arterie.

Presioni në enët e gjakut nuk është konstant, por vazhdimisht po ndryshon. Ndër të tjera, veprimi përkatës i zemrës ndikon në presionin e gjakut. Kur matni presionin e gjakut, përcaktohen dy vlera (njësia: milimetra merkur ose milimetra e merkurit.)

Presioni më i lartë që shfaqet kur zemra kontraktohet, quhet presion sistolik i gjakut dhe presioni më i ulët që mbizotëron kur zemra qetësohet, e quajtur presion diastolik i gjakut.

Nga pikëpamja mjekësore, matja e presionit të gjakut është veçanërisht e rëndësishme për të zbuluar nëse vlerat e tensionit të gjakut janë shumë të larta. Sepse nëse presioni i tillë i lartë i gjakut (hipertensioni) vazhdon, zemra, enët e gjakut, truri, sytë dhe veshkat mund të dëmtohen, gjë që në raste ekstreme mund të çojë në komplikime të tilla si sulm në zemër ose goditje në tru. Kjo është arsyeja pse këshillohet në kohën e duhur. trajtoni hipertensionin.

Tek të rriturit, presioni i gjakut konsiderohet i ngritur nëse gjatë matjes merren vlerat e mëposhtme:

 • presioni diastolik i gjakut mbi 90 mmHg.
 • presioni sistolik i gjakut mbi 140 mmHg. Kështu, presioni i gjakut tejkalon 140 nga 90.

Prandaj, Shoqëria Evropiane e Hipertensionit rekomandon presionin e gjakut nën 140 në 90 për pothuajse të gjithë të rriturit. Përjashtimet zbatohen për:

 • persona me diabet me presion diastolik të gjakut nga 80 në 85;
 • persona më të vjetër se 80 vjet (si dhe njerëz më të rinj se 80 vjet), në të cilët presioni sistolik i gjakut varion nga 140 në 150;
 • Njerëzit me sëmundje të proteinave në veshka dhe urinës që kanë presion sistolik të gjakut nën shenjën 130.

nivelet e presionit të gjakut

Meqenëse presioni i lartë i gjakut shpesh kalon pa u vënë re për një kohë të gjatë, rekomandohet matja e tij rregullisht. Presioni shumë i ulët i gjakut (hipotensioni) në vetvete nuk ka pasoja të rënda shëndetësore, por, për shembull, mund të shkaktojë lodhje dhe të shkaktojë marramendje. Kufijtë e presionit të ulët të gjakut janë të ndryshëm për burrat dhe gratë:

 • Tek gratë, vlera nën 100 mmHg. Art. (Sistolik) dhe 60 mmHg. Art. (Diastolik) tregojnë hipotension të qartë.
 • Tek burrat, mjekët diagnostikojnë presionin e ulët të gjakut duke matur vlerat sistolike nën 110 mmHg. kolona.

Presioni i gjakut mund të përcaktohet në matje të vetme. Sidoqoftë, mund të jetë e dobishme të matni presionin e gjakut gjatë një periudhe kohe të zgjatur (për shembull, hipertensioni i natës ose luhatjet e larta të ditës). Pastaj, bëhet një matje e tensionit të gjakut 24-orë, në të cilën kryhen matje të përsëritura gjatë gjithë ditës.

shtypja e gjakut

Nëse dëshironi të matni presionin e gjakut, mund të kontaktoni mjekun ose farmacinë tuaj. Monitori klasik i presionit të gjakut mat presionin e gjakut në shpatull. Por ju gjithashtu mund të matni presionin e gjakut në shtëpi - ka disa pajisje elektronike të presionit të gjakut që kërkojnë një udhëzim të vogël: pasi të vendoset pranga, monitori i presionit të gjakut automatikisht mat presionin e gjakut.

Për matjen klasike të presionit të gjakut, duhet të keni:

 • spifigmomanometër, i përbërë nga një pranga me inflatable, e cila është e lidhur përmes një çorape në një zhurmë të vogël, dhe një manometër me të cilin një person mund të lexojë presionin e ajrit në pranga ose presionin e gjakut.
 • stetoskopi për zbulimin e zhurmës së pulsit në arterin radial të vendosur në nyjen e bërrylit gjatë matjes.
 • Ja se si të përgatisni procesin klasik të matjes së presionit të gjakut:
 • Vendosni prapanicën e spifigmomanometrit rreth shpatullës. Skaji i poshtëm i prangos duhet të përfundojë rreth 3 centimetër mbi bërryl.
 • Pastaj prekni arterien radiale në bërryl dhe vendosni stetoskopin (ose skajin e saj të jashtëm - i ashtuquajturi dhënës) në këtë pikë: stetoskopi mund të përdoret për të monitoruar pulsin gjatë gjithë procesit të matjes së presionit të gjakut. Për të qenë në gjendje të matni saktë presionin, sigurohuni që marrësi i zërit të stetoskopit të jetë vendosur në mënyrë të saktë në arterien radiale gjatë matjes dhe të mos rrëshqasë.

Matja e presionit të gjakut

Në hapin tjetër, fryni shpejt manshetën derisa pulsi të mos dëgjohet më, dhe më pas rrisni edhe më shumë presionin në manshetë. Nëse një enë gjaku dhe kështu një arterie radiale mbyllet me një pranga, gjaku nuk mund të rrjedhë më. Zhurmat e pulsit zakonisht nuk dëgjohen përmes stetoskopit. Dhe vetëm tani mund të matet presioni i gjakut. Për ta bërë këtë, ajri nga pranga lirohet gradualisht duke përdorur spinën e kullimit në sifgmomanometër, duke ulur kështu presionin derisa të dëgjohen impulset e para sinkron. Vlera në të cilën tingujt e pulsit dëgjohen për herë të parë korrespondon me presionin sistolik të gjakut.

Vlera sistolike është presioni maksimal i gjakut: nga kjo vlerë, presioni i gjakut mund të hapë pak enën e gjakut në krahasim me presionin e prangave gjatë pulsit, në mënyrë që gjaku të rrjedhë përmes tij. Sidoqoftë, ndërsa diametri i enës është akoma i ngushtuar nën presionin e manshetës, rrjedhjet e trazuara zhvillohen në enën e gjakut. Ato mund të dëgjohen me stetoskop - dhe kjo lejon që të matet presioni i gjakut. Presioni i prangave në këtë pikë është përafërsisht i barabartë me presionin sistolik në enën përkatëse të gjakut, arterien radiale.

Nëse presioni i prangave bie më tej, presioni i gjakut mund të përfundojë duke e mbajtur enën të hapur përgjithmonë. Atëherë zakonisht nuk ka tinguj që mund të dëgjohen. Vlera në të cilën tingujt zhduken korrespondon afërsisht me presionin diastolik të gjakut. Kur matni presionin, manometri i sfigmomanometrit lexon gjithmonë një vlerë më të lartë së pari, dhe pastaj një vlerë më të ulët diastolike.

Informacione të rëndësishme për matjen e presionit të gjakut

Shtë e rëndësishme të matni saktë presionin e gjakut (për të shmangur gabimet në matje) dhe interpretimin e saktë të rezultateve. Shënimet e mëposhtme për matjen e presionit të gjakut do t'ju ndihmojnë ta bëni këtë më saktë:

1. Presioni i gjakut duhet të matet vetëm gjatë shtrirjes ose uljes dhe, nëse është e mundur, në fazën e pushimit.

2. Me një perimetër të shpatullave të një personi deri në 32 centimetra, mjafton një pranga normale në një spifigmomanometër. Isshtë rreth 13 centimetra i gjerë dhe ka një rezervuar ajri të inflatable me një gjatësi prej 24 centimetra. Supet më të trasha kërkojnë një pranga pak më të gjerë për të matur presionin e gjakut. Prangosja shumë e ngushtë ose shumë e gjerë e spifigmomanometrit mund të çojë në falsifikim të vlerave të presionit të gjakut.

3. Sa më shumë që përcaktohet anija sklerotike, aq më e lartë duhet të jetë presioni i manshetës në mënyrë që të kompresohet anija kundër rezistencës së shtuar të murit të arteries. Kështu që, vlerat e matura të presionit të gjakut janë të pasakta, domethënë, shumë të larta.

4. Pas ushtrimit fizik, gjatë shtatëzënësisë ose infeksioneve febrile, gjaku kalon nëpër enët e gjakut me një ritëm më të lartë. Turbullira që rezulton është shpesh e dëgjueshme edhe pa presion në pranga. Në këtë rast, është e nevojshme të lexoni vlerën diastolike në një kohë kur tingujt bëhen shumë më të qetë.

5. Presioni sistolik i gjakut mund të matet duke matur presionin e gjakut zakonisht deri në 5 mmHg. Art., Diastolik - deri në 10 mm Hg.

6. Nëse tensioni juaj i gjakut është midis 140 dhe 90, presioni juaj i gjakut është shumë i lartë (një shenjë e hipertensionit).

7. Nëse presioni i gjakut bie nën vlerën sistolike të 100 mmHg. (në gra) ose 110 mmHg (tek burrat), presioni i ulët i gjakut (hipotension); vlera diastolike është zakonisht më e vogël se 60 mm RT. kolona.

gabime në matjen e presionit

Norma e presionit të gjakut tek fëmijët

Tek fëmijët, presioni i gjakut ndryshon me moshën: matja e presionit të gjakut tek fëmijët është zakonisht shumë më e ulët sesa tek adoleshentët. Përveç moshës, megjithatë, gjinia dhe madhësia e trupit ndikojnë gjithashtu në presionin e gjakut. Prandaj, vlerat normale të presionit të gjakut tek fëmijët janë të ndryshëm nga të rriturit.

Kujtojmë se tek të rriturit, vlerat optimale janë rreth 120 mm Hg. (sistolik) dhe 80 mmHg (Diastolik). Për të normalizuar presionin dhe për të eleminuar shenjat e hipertensionit, përdorni shpesh ilaçi Recardioe cila përbëhet nga ekstrakte bimore.

Easyshtë e lehtë për të matur indirekt presionin e gjakut - çdokush mund ta bëjë atë vetë. Në kontrast me matjen e presionit të drejtpërdrejtë të gjakut: vetëm një mjek mund të masë presionin e gjakut direkt në vend - në pjesë të ndryshme të enës dhe në vetë zemrën.

Sidoqoftë, për të qenë në gjendje të matni drejtpërdrejt presionin e gjakut, mjeku duhet të fusë një kateter në arterie, e cila ka ose një sensor të vogël në fund ose një sensor presioni në skajin e jashtëm. Në përputhje me rrethanat, metoda e matjes direkte quhet edhe gjaku ose matja invazive e presionit të gjakut.

Kur mjekët masin presionin e gjakut me kateter, hapja zakonisht është kundër qarkullimit të gjakut. Prandaj, matja direkte e presionit të gjakut jep vlera pak më të larta se metoda e matjes indirekte: kjo e fundit mat vetëm presionin statik - domethënë presionin që vepron në muret e enës nga brenda dhe i mban ato të hapura. Nga ana tjetër, në matjen e presionit të gjakut invaziv, kateteri mat gjithashtu presionin dinamik të gjeneruar nga gjaku që rrjedh.

Matja indirekte e presionit të gjakut aktualisht është e zakonshme, veçanërisht gjatë operacioneve të mëdha ose si pjesë e monitorimit të kujdesit intensiv. Për dallim nga procedura indirekte Riva-Rocci, matja direkte e presionit të gjakut siguron lexime më të sakta të presionit të gjakut.

Për të matur tensionin e gjakut vetë, nuk keni nevojë të bëni ndonjë llogaritje, ju mund ta lexoni vlerën direkt nga spifigmomanometri juaj. Por nëse doni të kuptoni parimin e matjes së presionit të gjakut, duhet të hidhni një vështrim në bazën fizike. Pra, gjaku rrjedh nëpër arteriet e një personi të shëndetshëm me një normë mesatare. Zakonisht është aq e ulët sa rrjedhjet e gjakut rregullohen në një enë gjaku, pa turbullira. Për të matur presionin e gjakut, duhet të forconi artificialisht rrjedhën e gjakut nga jashtë. Për shkak se këto turbullira prodhojnë një zhurmë të dëgjueshme, e cila përdoret në matjen klasike të presionit të gjakut.

Kur matni tensionin e gjakut, thjesht përcaktoni presionin e jashtëm të nevojshëm për të rrotulluar rrjedhën e gjakut. Një prangosje inflatable për matjen e presionit ndihmon për të ushtruar presion në arterie nga jashtë, për shembull, mbi supe ose dore:

 • Kur fryni manshetën, arteria mbyllet nga një presion i caktuar i jashtëm - kështu që rrjedha e gjakut ndërpritet. Asnjë zhurmë nuk dëgjohet për shkak të mungesës së rrjedhës.
 • Tani lini ajrin nga mansheta ngadalë, presioni i jashtëm në arterie zvogëlohet - dhe arteria hapet pak përsëri.
 • Diametri i enës është akoma duke u ngushtuar, kështu që gjaku nuk mund të rrjedhë në mënyrë të barabartë nëpër arterie - në vend të kësaj, dëgjohen vorbullat. Për sa kohë që presioni i jashtëm ngushton arterien, ajo mbetet në një rrjedhë vorbulluese.
 • Nëse presioni i jashtëm bie nën presionin e brendshëm në enë (d.m.th., presionin e gjakut), arteria është plotësisht e hapur. Pastaj gjaku rrjedh në mënyrë të barabartë nëpër arterie - turbulenca dhe zhurma e lidhur, zhduken.

Vlera kryesore fizike për krijimin e turbullirave është numri i Reynolds. Në rastin e matjes së presionit të gjakut në varësi të shpejtësisë së rrjedhjes së gjakut, gjerësisë së enëve të gjakut dhe vetive të gjakut (densiteti dhe viskoziteti i tij). Nëse numri i Reynolds tejkalon një vlerë të caktuar, rrjedhja do të dëgjohet me veshin e zhveshur. Ju mund të përdorni këto tinguj për të matur presionin e gjakut:

 • shfaqja e tingujve tregon një vlerë më të lartë të presionit të gjakut;
 • zhdukja e poshtme.

Njësia e presionit është Pascal (Pa). Sa i përket presionit të gjakut, një njësi milimetër merkur (mmHg) ruhet deri në ditët e sotme.

Historia e metodave të matjes së presionit të gjakut

Deri në shekullin e 19-të, presioni i gjakut mund të matet vetëm drejtpërdrejt, domethënë duke futur sonda matëse në enët e gjakut. Sidoqoftë, kjo "metodë e përgjakshme" ishte mjaft e dhimbshme dhe ekzistonte gjithashtu një rrezik i lartë i ndotjes me baktere të dëmshme.

Në fund të shekullit 19, pediatri italian Riva-Rocci zhvilloi një metodë krejtësisht të re për matjen e presionit të gjakut, e cila lejonte matjen e presionit të gjakut "të pajetë" nga jashtë. Ai e përshkroi këtë metodë në 1896 në një artikull ditar.

Pajisja matëse e përdorur nga Riva-Rocci përbëhej nga një lloj tubi biçikletash që shërbente si pranga në shpatull, një tullumbace gome për të fryrë pranga dhe një barometër merkuri që Riva-Rocci përdori për të matur presionin në sqetull. Gjatë palpimit të arteries në dore, Riva-Rocci kontrolloi gjatë matjes së presionit të gjakut sesi pulsi, në varësi të presionit të gjakut, u zhduk me një rritje të presionit (sistolik).

si të matni presionin e gjakut

Fillimisht, kjo metodë e re e matjes së presionit të gjakut u takua me refuzim në qarqet mjekësore, por përfundimisht u njoh. Parimi i një matjeje të tillë gjendet ende sot në pajisjet moderne të matjes së presionit të gjakut, megjithëse me disa përmirësime teknike.

Shkencëtari Riva-Rocci krijoi një sphygmomanometer, i cili ishte shablloni për njehsorët modern të presionit të gjakut.

Në 1905, mjeku ushtarak rus Korotkov përmirësoi metodën e zhvilluar nga Riva-Rocci me një stetoskop për matjen e presionit të gjakut: një stetoskop përdoret për të regjistruar zhurmat tipike gjatë matjeve të presionit të gjakut kur gjaku qarkullon nëpër një arterie. Këto tinguj njihen si tinguj Korotkov.

Që nga fundi i 1920, pajisje të ngjashme për matjen e presionit të gjakut bazuar në sistemin Riva-Rocci u gjetën jo vetëm në spitale, por edhe në praktikën mjekësore.

Në 1968, sifgmomanometri plotësisht automatik u përdor për herë të parë si pararendësi i pajisjeve moderne të matjes së presionit të gjakut 24 orë. Që nga viti 1976, ekzistojnë pajisje elektronike vetërregulluese të përshtatshme dhe të lehta për t’u përdorur, me të cilat mund të matni presionin e gjakut pa pjesëmarrjen e mjekut. Që nga viti 1989, matësit e presionit të gjakut në gishtin tregues janë në dispozicion dhe që nga viti 1992, sifigmomanometrat elektronikë me pranga në dore janë në dispozicion për matjen e presionit të gjakut në kyç.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Kakhanovskaya Lyudmila Nikolaevna, kardiologe me gati 20 vjet përvojë. Një biografi e hollësishme dhe informacion në lidhje me kualifikimet mjekësore janë postuar në faqen e autorëve të faqes sonë të internetit.

Shto një koment