Ureaplazmoza kronike te burrat: shkaqet dhe metodat e trajtimit

Ureaplazmoza kronike është një proces inflamator në organet e sistemit urinar dhe riprodhues, i karakterizuar nga periudha alternative të recesionit dhe relapsit. Një fenomen i tillë mund të bazohet në trajtimin akut të kryer në mënyrë të pamjaftueshme, mosrespektimin e masave parandaluese dhe arsye të tjera. Sëmundja është e ndërlikuar nga fakti se mund të kalojë nën maskën e prostatitit, cistitit, uretritit dhe patologjive të tjera. Prandaj, është e rëndësishme të kryhet diagnoza e saktë dhe terapia komplekse.

Farë është ureaplasmoza kronike

Shkaqet e sëmundjes së ureaplazmës

Ndër faktorët kryesorë që përcaktojnë zhvillimin e ureaplazmozës kronike te burrat, mund të dallohen këto:

 • dobësimi i sistemit imunitar;
 • ndryshimi i partnerëve seksual;
 • marrja e barnave antibakteriale;
 • ilaçe me bazë hormonale;
 • jeta seksuale e hershme;
 • seksi pa pajisje mbrojtëse;
 • niveli i ulët i higjienës dhe kushteve të jetesës;
 • situata të shpeshta stresuese etj.

Si lind sëmundja ureaplazma

Shkaku i ureaplasmosis në fëmijët e sapolindur është një formë kronike e kësaj sëmundje tek nëna. Fëmijët infektohen gjatë lindjes, duke kaluar nëpër kanalin e lindjes.

Mënyrat e transmetimit të sëmundjes

Aktualisht, ureaplasmoza kronike konsiderohet një sëmundje seksualisht e transmetueshme, kështu që mund të transmetohet përmes kontaktit seksual. Një mënyrë tjetër është të transmetoni patogjenin nga nëna tek fëmija i porsalindur. Metodat e tjera të depërtimit të baktereve në trupin e një personi nga një tjetër nuk dihen. Dridhjet e duarve, një puthje, objektet e zakonshme dhe mënyra të tjera nuk ndikojnë në mundësinë e infeksionit.

Simptomat e ureaplazmës kronike

Fotografia e mëposhtme klinike është karakteristikë e ureaplasmosis kronike:

 • thirrje e shpeshtë për të kulluar urinën;
 • pika të qelbës ose mukusit sekretohen nga penisi;
 • uretra është e fryrë, hiperemike;
 • ndjesi djegieje gjatë rrjedhjes së urinës;
 • dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, në pjesën e poshtme të barkut, rajonin inguinal;
 • vështirësi në urinim;
 • puffiness dhe hyperemia e kokës së penisit;
 • gjurmë gjaku në urinë, spermë;
 • dhimbje gjatë kontaktit seksual;
 • dhimbje në kokës;
 • dobësi e përgjithshme, lodhje.

Me kalimin e kohës, ju mund të vëzhgoni pasoja të tilla të ureaplasmosis në meshkuj si një shkelje e funksionit seksual, zhvillimin e patologjive të sistemit urinar, një rënie të konsiderueshme të imunitetit dhe bashkëngjitje të infeksioneve të tjera.

Komplikime të mundshme

Një nga ndërlikimet më serioze të ureaplasmosis kronike është një rënie në aktivitetin seksual dhe infertilitetit. Qelizat e spermës nuk mund të zhvillohen normalisht, pasi bakteret ndërhyjnë në formimin e tyre. Përveç kësaj, sëmundja ndryshon përbërjen kimike të lëngut seminal, i cili kufizon lëvizshmërinë e qelizave mikrob dhe çon në dobësimin e tyre dhe vdekjen e parakohshme.

Ndër të tjera, jo më pak komplikime të rrezikshme:

 • derdhje e parakohshme;
 • impotenca;
 • ulje e dëshirës seksuale;
 • cistiti kronik;
 • prostatitis;
 • artrit reumatoid dhe të tjerët.

Diagnoza e ureaplasmosis

Nëse gjeni simptomat e mësipërme, një burrë duhet të shkojë në klinikë, të bëjë një takim dhe të bëjë një diagnozë. Në të njëjtën kohë, kërkime të caktuara bëhen për kërkime laboratorike: është e nevojshme jo vetëm të përcaktohet fakti i pranisë së baktereve në materialin e provës, por të përcaktohet edhe aktiviteti i tyre. Kjo është për shkak të natyrës patogjene të kushtëzuar të mikrobit. Për analiza, merrni gjak, urinë, spermë.

Diagnoza e ureaplazmozës

Diagnoza e ureaplasmosis kronike bazohet në përdorimin e disa metodave të hulumtimit.

 • Imunimi i enzimës. Tregon praninë e antitrupave ndaj ureaplazmës, si dhe aktivitetin e mikrobit.
 • Reagimi i zinxhirit polimerazë. Baza është zbulimi i grimcave gjenetike të bakterit. Ai bën të mundur përcaktimin e sasisë së mikroorganizmit në një njësi matëse.
 • Imunofluoreshenca. Detekton antitrupat në gjak.
 • Mbjellje bakteriale. Ai konsiston në vendosjen e biomodelit në një medium të veçantë me identifikimin e mëvonshëm të mikrobit dhe numërimin e sasisë së tij.

Bazuar në të dhënat e marra, mjeku përshkruan terapi.

Metodat për trajtimin e sëmundjes

Terapia e ureaplazmës, veçanërisht në rrjedhën kronike të sëmundjes, kryhet në disa drejtime. Para së gjithash, tregohet përdorimi i ilaçeve antibakteriale që synojnë shkatërrimin e baktereve. Një përgatitje e përshtatshme mund të përcaktohet duke përdorur një analizë të kulturës bakteriale. Paralelisht, ilaçet janë të përshkruara për të forcuar sistemin imunitar. Emërimi i terapisë së mirëmbajtjes ndihmon në përshpejtimin e riparimit të indeve pas infeksionit.

Në trajtimin e ureaplazmozës kronike, kohëzgjatja e ilaçeve mund të jetë shumë më e gjatë se në rrjedhën akute të sëmundjes. Për më tepër, është e nevojshme të informoni mjekun se çfarë antibiotikësh u përshkruan në rastin e mëparshëm të përkeqësimit të sëmundjes. Meqenëse mikroorganizmat gjatë terapisë bëhen rezistentë ndaj ilaçeve, ilaçi nuk duhet të përsëritet. Pas përfundimit të kursit të plotë të terapisë, njeriu duhet të kalojë teste kontrolli.

Barna për trajtimin e ureaplasmosis

Ilaçet e mëposhtme përdoren për të trajtuar ureaplasmosis kronike.

 • Antibiotikët: Dociscycline, Azithromycin, Clarithromycin, Ofloxacin, Levofloxacin;
 • Imunomodulues: Immunal, Imudon, Uro-Vaxom, Isofon, Cycloferon;
 • Adaptogjene: Xhensen (tretësirë), Echinacea (tretësirë).
 • Preparate galenike të marra nga ekstrakte bimore: Prostero, Prostatricum të prodhuara në formën e kapsulave për përdorim oral.

Secili prej ilaçeve ka regjimin e tij të dozimit, i cili mund të rregullohet vetëm nga një specialist. Vetë-administrimi i barnave antibakteriale dhe të tjera është i papranueshëm.

Sipas gjykimit të mjekut, një burri mund të tregohet seanca shtesë fizioterapeutike ose procedura që përmirësojnë statusin imunitar të trupit. Një parakusht është trajtimi i njëkohshëm i partnerit seksual, pasi ai mund të jetë bartës i infeksionit.

Ju mund të parandaloni formën kronike të ureaplazmozës nëse ndiqni me përpikëri rekomandimet e mjekut që merr pjesë gjatë trajtimit fillestar. Përveç kësaj, është e nevojshme t'i përmbaheni me kujdes masave parandaluese, rrit imunitetit dhe të shmangni marrëdhëniet seksuale aksidentale.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Urologu Novitsyuk Dmitry Fedorovich për 20 vjet i angazhuar në diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të sistemit gjenitourinar.

Shto një koment