Arthroza e hip dhe metodat e trajtimit

Meqenëse artriti i nyjës së hip, si sëmundjet e tjera të kërcit dhe indit kockor, është, në parim, i pashërueshëm, të gjitha veprimet kanë për qëllim ngadalësimin e procesit të degradimit të kërcit dhe, nëse është e mundur, ndalimin e tij. Sidomos në fazat fillestare, vetë pacienti mund të bëjë shumë që sëmundja të mos përparojë. Përveç trajtimit të ilaçeve, ekzistojnë edhe terapi të ndryshme jo-ilaçe. Në raste të rënda, zëvendësimi i përbashkët është i pashmangshëm. Nëse çështja e zëvendësimit është në rendin e ditës, nuk duhet të vononi operacionin për një kohë të gjatë, pasi është e vështirë për një bashkim që tashmë ka humbur lëvizjen për t'u rikuperuar nga operacioni.

Arthrosis i hip

Trajtimet e Rekomanduara të Artrozës

Rekomandohet ushtrimi i lehtë, sepse sporti promovon qarkullimin e gjakut, rrit lëvizshmërinë. Sidoqoftë, sigurohuni që nuk jeni të mbingarkuar. Aerobika e notit dhe ujit është veçanërisht e përshtatshme në këtë rast, sepse uji i trupit të njeriut "humbet peshën", gjë që zvogëlon ndjeshëm ngarkesën në nyje. Paralajmërim: për fillestarët dhe njerëzit që nuk janë përfshirë në sport për një kohë të gjatë, është e nevojshme një konsultë shtesë me një mjek përpara se të filloni stërvitjen! Pra, për të filluar trajtimin e artrozës, duhet të ndiqni këto rekomandime:

  • Humbni paund shtesë, gjë që do të zvogëlojë ndjeshëm ngarkesën në legen.
  • Procedurat termike, masazhi, procedurat fizioterapeutike do të eliminojnë tensionin e muskujve, lehtësojnë dhimbjen. Por, nëse inflamacioni shtohet në artrozë, ftohja jep lehtësim shumë më shpejt sesa nxehtësia. Bisedoni me mjekun tuaj për mundësitë e trajtimit.
  • Kur zhvendosni nyjet, është e dobishme të merren masa për të rikthyer pozicionin e tyre të saktë. Këtu, këpucët, pllakat ortopedike, ose, në raste të avancuara, do të vijnë masat e duhura operative për të shpëtuar.
  • Fizioterapi: Rryma elektrike me frekuencë të ulët përdoret nga elektroterapia për të lehtësuar dhimbjen. Një nga metodat më të famshme është stimulimi i nervit elektrik perkutan.
  • Gjimnastikë terapeutike - përmirëson lëvizshmërinë, forcon muskujt, të cilat mund të jenë të mjaftueshme në fazat fillestare të artrozës për të lehtësuar dhe zvogëluar dhimbjen.

Ilaç për artrozë

NSAID - të ashtuquajturat ilaçe anti-inflamatore jo-steroide, mund të lehtësojnë dhimbjen. NSAID-t tipike janë aspirina, ibuprofen, etj. Diclofenac, Ketoprofen. Ato nuk përmbajnë kortizon, pra emri i tyre.Këto ilaçe jo vetëm që zvogëlojnë dhimbjen, por edhe shtypin inflamacionin, duke zvogëluar prodhimin e trupit të substancave (enzima e ciklooksigjenazës) që shkaktojnë dhimbje, inflamacion të indeve të dëmtuara. NSAID-të duhet të përdoren vetëm për një kohë të shkurtër, në dozën më të ulët të mundshme, pasi që gama e efekteve anësore të NSAID-ve është e gjerë - dispepsi është veçanërisht i zakonshëm.

  • Ilaçet kundër dhimbjes - nuk kanë efekte anti-inflamatore, por vetëm lehtësojnë dhimbjen. Këto janë, për shembull, opioide që përdoren për dhimbje të forta në formën e tabletave, pikave ose copëzave.
  • Kortikosteroidet - kanë vetitë e hormoneve në trup, lehtësojnë proceset inflamatore në trup. Zakonisht injektohen direkt në një nyje të sëmurë të hip, ndonjëherë me anestetikë. Ky ka avantazhin e pamohueshëm që substancat e nevojshme dorëzohen direkt atje ku është e nevojshme. Injeksione të tilla nuk duhet të përdoren për një kohë të gjatë.

Shpesh përdoret për të trajtuar artritin, bursitin dhe artritin. krem Artrovex, i cili ka rezultuar i efektshëm në shumë vende evropiane dhe ka shumë vlerësime pozitive nga pacientët.

Terapitë kirurgjikale për artrozën

Përdoren dy metoda. Metoda e parë është të "përshtatni" kthesat e dëmtuara dhe kokat e femurit tek njëra-tjetra. Metoda e dytë zëvendëson një nyje të sëmurë të hip me një bashkim artificial plotësisht ose pjesërisht të quajtur endoprostezë.

Aplikimi i metodës së parë këshillohet për forma të ulëta dhe të moderuara të artrozës, kur mund të shihen deformime të kokës së femurit, ose dalje të eshtrave të skajeve të acetabulumit. Pa trajtim, këto deformime çojnë në një veshje graduale të tërë nyjes. Nëse kërc është akoma në gjendje të mirë, koka e femurit mund të formohet mekanikisht në mënyrë që pikat e kockave të mos formohen më.

metodat e terapisë së artrozës

Protetika e përbashkët

Endoprostetika (implantimi i një nyje artificial të hip) është një nga operacionet më të shpeshta kirurgjikale. Metodat e operacionit, si dhe implantet, janë përmirësuar ndjeshëm vitet e fundit, kështu që shanset për sukses janë shumë të larta. Sidoqoftë, si më parë, deri më tani, deri më tani nuk kanë shpikur materiale që në aftësitë e tyre mund të jenë të krahasueshme me ato të një nyje natyrale. Jeta e endoprostezës është rreth 15 vjet. Zgjedhja e materialit të endoprostezës është e larmishme sot - qeramika, metali ose plastika

Zgjedhja e metodës së funksionimit, materiali i protezës varet nga gjendja e kockës përreth nyjes, e cila duhet të zëvendësohet, pesha e trupit dhe faktorët e tjerë individualë të pacientit. Herën e parë pas operacionit, funksionet e muskujve të dobësuar, spazmatik të nyjës duhet të rikthehen duke përdorur ushtrime terapeutike, përfshirë ushtrime koordinimi, ushtrime durimi. Sportet e rekomanduara pas operacionit të endoprostetikës janë noti, ecja në terrene të sheshta, golfi, çiklizmi. Sportet me ndryshime të shpeshta në ritmin dhe ngarkesat, të tilla si futbolli, hendbolli, tenisi, dhe skijimi nuk rekomandohen.

Dhe mos harroni - lëvizja aktive është çelësi për gjendjen e mirë të nyjeve tuaja.

Ekipi ynë dikur u interesua për një trend të modës: tregtimin e kriptomonedhave. Tani arrijmë ta bëjmë shumë lehtë, kështu që fitojmë gjithmonë fitim pasiv falë informacioneve të brendshme për "pompat e kriptomonedhave" të ardhshme të publikuara në kanalin Telegram. Prandaj, ne i ftojmë të gjithë të lexojnë rishikimin e këtij komuniteti të kriptomonedhës "Sinjalet e pompës kripto për Binance".

Yarovoy Dmitry Mikhailovich Ortoped dhe traumatolog me më shumë se 10 vjet përvojë. Gjatë praktikës mjekësore, ai kreu më shumë se 800 operacione të suksesshme.

Ai është i specializuar në trajtimin e patologjive muskulore, ka aftësi profesionale në ortopedi, farmaci dhe traumatologji. Ajo siguron kujdes urgjent për dëmtimet, diagnostikon dhe ndihmon me sëmundjet e sistemit muskulor skeletik, siç janë: artriti, artroza, osteochondrosis.

Ai praktikon trajtim konservativ dhe kirurgjikal të frakturave të kockave dhe gjymtyrëve. Ajo siguron ndihmë mjekësore për dëmtimin e ligamenteve menisk ose kryqëzues.

Shto një koment