Arthroza e nyjeve, forma cerebrale e reumatizmit, korea

Arthoza e nyjeve është një sëmundje kronike. Kjo është një sëmundje që karakterizohet nga shkatërrimi gradual i kërc i bashkimit. Si rezultat, ndodh deformimi i indit kockor. Më shpesh, artroza ndikon në nyjet e gjurit dhe hip.

Llojet e artrozës së nyjeve

Simptomat e artrozës. Shenja më goditëse e pranisë së artrozës është dhimbja që ndodh gjatë sforcimit ose gjatë lëvizjes. Për shkak të zhvillimit të mëvonshëm të sëmundjes dhe ndryshimit në fazat e saj, dhimbja mund të ndihet edhe kur pacienti është në pushim. Për shkak të shkatërrimit të shtresës së kërcit, kockat fillojnë të fërkohen me njëra-tjetrën, për shkak të së cilës, kur kryen edhe ngarkesa të vogla, ndodh një përtypje dhe klikime. Nëse artroza mbetet pa u vënë re për një kohë të gjatë dhe vazhdon të përparojë, atëherë nyja fillon të deformohet. Si rezultat, procesi inflamator i pacientit mund të përkeqësohet, gjë që do të çojë në mpirje të majave të gishtave dhe ulje të ndjeshmërisë së tyre.

Shkaqet e artrozës. Grupet e rrezikut për sëmundjen

Siç është përmendur tashmë, rrënja kryesore zhvillimi i artrozës - deformimi i shtresës së kërcit midis bashkimit, kockës dhe indit. Kjo mund të ndodhë për shkak të faktorëve të mëposhtëm:

  • Lëndime të ndryshme të vogla në nyje për shkak të rënies, etj.
  • Fraktura të përsëritura.
  • Shumë ngarkesë e përbashkët.
  • Predispozita gjenetike.
  • Shpesh veshur këpucë me takë të lartë, ose këpucë të pakëndshme.

Shkaqet e artrozës

Grupi i rrezikut për artrozë përfshin njerëz që janë mbipeshë; vuajnë nga venat me variçe; muzikantë piano; njerëz të përfshirë profesionalisht në sport; Punonjës të IT, punonjës zyrash.

Terapia dhe parandalimi i artrozës

Së pari ju duhet të përcaktoni fazën e sëmundjes. Trajtimi do të përshkruhet në përputhje me të. Terapia e artrozës fillon me eleminimin e dhimbjes. Së bashku me një anestezik, ilaçet anti-inflamatore janë gjithashtu të përshkruara. Në disa raste, trajtimi mjekësor është i pamjaftueshëm, prandaj përshkruhet edhe një kurs i fizioterapisë. Ky kurs përfshin masazh, i cili do të eliminojë ndjesitë e dhimbshme, si dhe do të rivendosë lëvizjen e nyjes së prekur. Ata gjithashtu planifikojnë një kurs të ushtrimeve të fizioterapisë. Me ndihmën e tij, gjendja e pacientit forcohet, dhe muskujt zhvillohen gjithashtu.

Kur kryeni ushtrime fizike, vendoset gjithashtu shqetësimi i saktë i pacientit dhe formohet një ecje. Gjatë periudhës së faljes, mjekët përdorin trajtim në sanatoriume. Ka raste kur të gjitha metodat e përmendura më lart ose nuk mund të sjellin rezultatin, ose është tepër vonë t'i zbatosh ato. Pastaj përdoret operacioni. Mund të përfshijë instalimin e një proteze të përbashkët. Sa i përket parandalimit të sëmundjes, ajo përfshin pikat e mëposhtme: ushqimi i ekuilibruar; kontrolli i peshës; veshja e këpucëve të rehatshme; shmangia e dëmtimeve dhe frakturave; monitorimi i ngarkesave në prani të varësisë gjenetike.

Diagnoza e artrozës

Arthoza në një pacient mund të zbulohet gjatë ekzaminimit dhe bisedës me të, si dhe duke përdorur studime ndihmëse. Kjo është artroskopia, CT dhe MRI, ultratinguj, rreze x. Për fazat e para, shpesh përdoret një rreze X dhe një metodë e padëmshme, një metodë me ultratinguj. Metoda e fundit ju lejon të zgjidhni metodën e saktë të trajtimit të sëmundjes. CT dhe MRI lejojnë një ekzaminim më të gjerë të bashkimit. Arthroskopia përdoret nëse duhet të përcaktoni shkaqet e sëmundjes.

Arthrosis perceptohet nga shumë si një sëmundje që nuk është serioze. Sidoqoftë, kjo nuk është aspak e vërtetë. Mund të përkeqësojë gjendjen e pacientit dhe të provokojë shumë probleme të panevojshme, siç është inflamacioni i indeve që rrethojnë nyjen; kufizimi i lëvizshmërisë; ndryshimi i formës së përbashkët. Prandaj, nëse vërehen disa simptoma të sëmundjes, patjetër që duhet të këshilloheni me një mjek.

Reumatizma cerebrale

Reumatizma cerebrale zakonisht vërehet tek fëmijët dhe të rinjtë dhe shoqërohet kryesisht me dëmtimin e enëve të trurit. Rritja e përshkueshmërisë vaskulare shkakton dëmtim të korteksit dhe, veçanërisht, nyjeve nënkortikale, kryesisht striatum. Mikroskopikisht, në këto zona, ndryshimet inflamatore dhe degjenerative mund të zbulohen në formën e infiltrimit të hapësirave perivaskulare dhe hemorragjive të pikësuara, ndryshimeve degjenerative në qelizat nervore, nganjëherë tromboza kapilare, por pa granuloma specifike. Granulomat e Ashof-talalaevskit zakonisht gjenden në muskulin e zemrës.

Reumatizma cerebrale

Në raste të buta, pacientët ankohen për marramendje, rrjedhje të kokës. Në raste të rënda, mund të ketë simptoma të meningo-encefalit, korea infektive tek të rriturit, kore të vogla tek fëmijët dhe madje edhe psikozë reumatike. Të gjitha këto sëmundje zakonisht ndodhin disa vjet pas fillimit të reumatizmit me lezionet përkatëse të nyjeve ose zemrës, dhe vetëm kurora e vogël shfaqet njëkohësisht; shpesh paraprihet nga një dhimbje e fytit, sëmundje të veshit ose zgavrave hundës paranasale.

Simptoma kryesore e korea minore është tkurrja e muskujve të pavullnetshëm, më shpesh gjysma e sipërme e trupit, dhe pastaj e gjithë muskujt; ndodhin dridhje të muskujve dhe lëvizje të shpejta të pakoordinuara të gjymtyrëve (hiperkineza); vërehen tërheqje dhe rrëmbime të pavullnetshme të duarve, përkulje dhe zgjatje të gishtërinjve, ngritje dhe ulje të shpatullave, të quajtur vallëzimi i Shën Vitusit.

Të gjitha këto lëvizje pengojnë ecjen, fjalimin dhe ndërhyrjen në ushqim; gjatë gjumit, ngërçet ndalen. Koreja mund të jetë gjithashtu e njëanshme (hemichorea), si rezultat i dëmtimit të njëanshëm të rajonit striatal. Përveç kësaj, pacientët kanë nervozizëm, paqëndrueshmëri afektive, ndryshim të shpejtë të humorit; në raste të rralla, psikozat shfaqen me halucinacione dhe mashtrime. Ekzaminimi i zemrës në disa raste zbulon praninë e endomokarditit. Mund të ketë dhimbje në nyje.

Temperatura është normale ose pak e ngritur. Në studimin e gjakut - anemi të moderuar, leukocitozë të vogël neutrofile, e cila mund të zëvendësohet nga leukopenia me limfocitozë relative, monocitozë dhe eozinofili, ROE përshpejtohet pak. Urina - pa anomali. Kohëzgjatja e sëmundjes është mesatarisht 2-3 muaj; një formë e butë e koreës së vogël zhduket brenda disa javësh, ato të rënda mund të zgjasin deri në 6-8 muaj ose edhe një vit; ashtu si me reumatizmin artikular, mund të ndodhin relapsa, veçanërisht nëse ka vatra infektive në trup.

Diagnostikimi i sëmundjes është i vështirë. Shtë e nevojshme të merret parasysh fillimi - më shpesh pas një dhimbje të fytit ose sëmundje tjetër infektive, prania e lezioneve reumatike të zemrës ose nyjeve, e cila është relativisht e rrallë. Si një diagnozë diferenciale, duhet të kujtohet dridhja histerike dhe toreja korea, të cilat mund të ngjajnë dridhjet e muskujve në kore të vogël, por që me një përpjekje të vullnetit mund të shtypen përkohësisht, gjë që nuk ndodh asnjëherë me koreën e vërtetë. Prognoza e koreës është mjaft e favorshme. Me trajtim në kohë, pacientët shërohen; me korea në gratë shtatzëna, parashikimi është më serioz; në 2-4% të rasteve, pas koreës, zhvillohet endokarditi, i ndjekur nga sëmundja e zemrës. Parandalimi i koreës dhe, në përgjithësi, lezione reumatike të sistemit nervor qendror përkon me atë të përgjithshme parandalimi i reumatizmit, sidomos në fëmijëri.

Trajtimi është në thelb i ngjashëm me trajtimin për format artikulare dhe kardiake, por, në funksion të dëmtimit të ndjeshëm të sistemit nervor qendror, ka një numër karakteristikash. Përveç salicilateve, derivatet e pirazolonit, terapisë hormonale, etj., Trajtimi i bromurit të natriumit tregohet sipas 3, 0-4, 0 g në ditë, veçanërisht në kombinim me hidrat kloror; Ju gjithashtu mund të përshkruani enemas nga hidrati i klorit sipas 2, 0 g për 50 ml ujë të distiluar.

Huntington Chorea

Fotografia klinike e kores së Huntingtonit përbëhet, nga njëra anë, e çrregullimeve të lëvizjes, dhe nga ana tjetër, e ndryshimeve të ndryshme mendore që kërkojnë trajtim psikiatrik dhe që shpesh çojnë në nevojën e qëndrimit në një spital psikiatrik.

Natyra trashëgimore është e vendosur në mënyrë të besueshme; trashëgimia është mbizotëruese, gjeni i mbrapshtë lokalizohet në krahun e shkurtër të kromozomit 4. Depërtimi është i plotë, d.m.th., probabiliteti i sëmundjes (potencialit) tek fëmijët e pacientëve është 50%.

Atrofia cerebrale kryesisht prek trupin kaudat (respektivisht, një zmadhim i brirëve anterior të barkusheve anësore vërehet në një skanim CT), si dhe putamen dhe pallidum (guaska dhe topi i zbehtë i bërthamës thjerrëzore), dhe më vonë pjesët e tjera të trurit. Degjenerimi i përcaktuar histologjikisht i qelizave nervore, veçanërisht neostriatum me një rritje të bërthamave të astrociteve dhe rritjen e indit lidhës.

Në sfondin e një ulje të tonit të muskujve, lind një ankth i vazhdueshëm motorik, deri në lëvizjet e shprehura groteskisht të gjymtyrëve që lindin në mënyrë të çuditshme dhe vazhdojnë në mënyrë atipike; muskujt e fytyrës dhe trupit mund të jenë të përfshirë, fjalimi i paartikuluar, i paqartë dhe i pakuptueshëm. Ekziston edhe një sindromë ekstrapiramidale hipotonike-hiperkinetike, dhe tashmë nga jashtë pacienti duket i sëmurë dhe i rraskapitur.

Simptomat mendore shpesh ndodhin më herët se neurologjike dhe fillimisht korrespondojnë me ndryshimet organike të personalitetit. Përparimi i sëmundjes çon në një rënie psiko-organike në aktivitet dhe në çmenduri. Më pak të zakonshme janë psikozat me simptoma depresive dhe paranoide-halucinatorike.

Sëmundja shpesh fillon midis viteve 40 dhe 50, shumë rrallë - në fëmijëri. Fillimisht, ekziston agjitacion dhe disinibilim i disqet, çrregullime të humorit dhe të pakufizuar. Sëmundja përparon në mënyrë të pakontrollueshme. Pacienti po bëhet gjithnjë e më i mërzitur, i pafuqishëm dhe ka nevojë për kujdes. Sëmundja përfundimisht çon në vdekje.

Në fazat fillestare të korës së Huntingtonit është lehtësisht e dukshme. Nëse hiperkinezia shprehet dobët, atëherë ato vlerësohen si shqetësime ose shqetësime të motorit psikogjenik dhe vlerësohen gabimisht kryesisht sepse janë intensifikuar nga stresi emocional. Karakteristikat mendore fillimisht vlerësohen si "psikopati" ose "skizofreni e butë", përfshirë edhe në ekzaminimet e akteve të dënueshme. Por një histori e plotë familjare përfundimisht tregon diagnozën e saktë. Studimet gjenetike molekulare gjithashtu bëjnë të mundur diagnozën individuale preklinike, madje edhe antenatale.

Në diagnozën diferenciale, vëmendje i kushtohet sindromave hiperkinetike në forma të tjera të koreës (korea e vogël, korea shtatzënë, sindroma hiperkkinetike në aterosklerozë dhe çrregullime metabolike), si dhe hiperkerkezën e vonë (dyskinesia e vonë) pas mjekimit të zgjatur me antipsikotikë. Nuk ka terapi kauzale. Hyperkinesis mund të shtypet me antipsikotikë. Përndryshe, jepen këshilla në lidhje me çrregullimet mendore dhe somatike dhe kujdesin në fazën e vonë.

Yarovoy Dmitry Mikhailovich Ortoped dhe traumatolog me më shumë se 10 vjet përvojë. Gjatë praktikës mjekësore, ai kreu më shumë se 800 operacione të suksesshme.

Ai është i specializuar në trajtimin e patologjive muskulore, ka aftësi profesionale në ortopedi, farmaci dhe traumatologji. Ajo siguron kujdes urgjent për dëmtimet, diagnostikon dhe ndihmon me sëmundjet e sistemit muskulor skeletik, siç janë: artriti, artroza, osteochondrosis.

Ai praktikon trajtim konservativ dhe kirurgjikal të frakturave të kockave dhe gjymtyrëve. Ajo siguron ndihmë mjekësore për dëmtimin e ligamenteve menisk ose kryqëzues.

Shto një koment