Reumatologjia dhe llojet e ndryshme të artritit

Në reumatologji, shkencëtarët dhe mjekët po punojnë në zhvillimin e trajtimeve të reja që do t'ju ndihmojnë të dini saktësisht pse njerëzit vuajnë nga sëmundje si artriti. Një gjë që zbuluan është se ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të artritit sot. Nëse vuani nga artriti, ka shumë të ngjarë të keni një formë të artritit, ose në disa raste disa. Mjekët janë duke punuar vazhdimisht për të ndihmuar në kurimin e të gjitha formave, por duhet të dini se cilat karakteristika kanë forma juaj e artritit në krahasim me të tjerët.

Reumatologjia dhe llojet e ndryshme të artritit

 

Lloji më i zakonshëm i artritit është osteoartriti, i cili përshkruhet në një artikull mbi krem Hondrostrong për trajtimin e artritit. Tjetra vijnë artritin psoriatik, artritin reumatoid, sindromën e Reiterit, përdhes dhe pseudotaut. Për të kuptuar ndryshimet, lexoni këtë informacion për secilën nga këto kushte:

  • Artriti psoriatik. Nëse keni psoriasis, keni më shumë të ngjarë të zhvilloni këtë formë të artritit. Disa njerëz që përjetojnë këtë formë të artritit do të kenë më shumë lëndime kurrizore sesa njerëzit e tjerë që vuajnë nga forma të tjera të artritit. Në fund të fundit, ky lloj artriti është më pak i dhimbshëm për pacientin.
  • Artriti reumatoid Një nga elementët kryesorë që dallon artritin reumatoid nga format e tjera të artritit është se zakonisht nyjet në të dy anët e trupit dëmtohen dhe pësojnë dhimbje. Ellingnjtja, dhimbja, skuqja dhe temperatura janë simptoma.
  • Osteoarthritis. Kjo është forma më e zakonshme, dhe dallohet nga dekompozimi i kërc në nyje. Mund të lidhet me çdo nyje në trupin tuaj, por kryesisht prek ijet, gjunjët dhe shpinë.
  • Sindromi i Reuters. Ky lloj artriti mund të sulmojë jo vetëm nyjet në trup, por edhe pjesët e tjera të trupit, duke përfshirë sytë, lëkurën dhe uretrën.
  • Pseudogout. Vendet më të zakonshme për këtë gjendje janë gjuri ose kyçi i dorës, por mund të shfaqet edhe në ijet, shpatullat dhe nyjet në këmbët tuaja. Veçantia qëndron në faktin se ai zakonisht sulmon vetëm një lidhje në një kohë. Problemi këtu është zhvillimi anormal i pirofosfatit të kalciumit.
  • Përdhes është një formë e artritit. Në këtë formë, do të keni dhimbje të forta dhe shpesh të papritura dhimbjeje në disa nga nyjet tuaja. Zakonisht dhimbja shfaqet vetëm në një të përbashkët, por simptomat mund të vijnë dhe të shkojnë gjatë gjithë kohës.

Secila prej këtyre kushteve është ajo që reumatologët duan të dinë më shumë. Të kuptuarit e asaj që po ndodh dhe pse po ndodh është e rëndësishme për të ndihmuar pacientin. Meqenëse artriti prek miliona njerëz çdo vit, është e rëndësishme që mjekët dhe shkencëtarët të punojnë në zhvillimin e trajtimeve dhe trajtimeve alternative për këto kushte. Do formë e artritit është unike, gjë që e bën punën e tyre shumë më të vështirë.

Artriti reumatoid - Ndihma dhe ndërlikimet

Nëse vuani nga gjendje reumatoid si artriti, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për ju të merrni ndihmën që ju nevojitet për të "punuar" me këtë gjendje. Ndërsa ka shumë njerëz që nuk po marrin ndihmën e nevojshme, nëse e bëni, do të keni mundësinë të zvogëloni dhimbjen që ndjeni dhe të përmirësoni mirëqenien tuaj të përgjithshme në aktivitetet tuaja të përditshme. Pa ndihmë, kushtet me të cilat përballeni mund të përkeqësohen ndjeshëm. Në ditët e sotme, shumë njerëz ende nuk duan të shohin një mjek, nga frika se është shumë e shtrenjtë ose kanë frikë nga procedura diagnostike.

Complicationsfarë ndërlikimesh mund të shfaqen tek pacientët me reumatoid?

Nëse nuk merrni ndihmën e nevojshme, ose simptomat tuaja vazhdojnë të përparojnë, kjo mund të përfundojë në një mënyrë shumë të pakëndshme për ju. Këto simptoma mund të ndryshojnë nga njëra-tjetra dhe të përfshijnë një numër të gjërave të caktuara. Ndërsa artriti juaj vazhdon të përkeqësohet, nyjet tuaja mbeten të fryra, duke shkaktuar dhimbje të forta kur bëni aktivitete të përditshme. Lidhjet tuaja mund të bëhen mjaft të deformuara. Përveç kësaj, ju mund të humbni plotësisht ndjeshmërinë në këtë nyje. Disa mjekë besojnë se nëse nuk merrni ndihmë për gjendjen tuaj reumatizmale, mund të keni edhe sëmundje të zemrës.

Isfarë po ndodh në zyrën e mjekut?

Kur vizitoni mjekun tuaj, ai ose ajo do të dëshirojë të dijë për simptomat tuaja. Ata do t'ju bëjnë një numër pyetjesh, duke përfshirë ashpërsinë e dhimbjes që po përjetoni, vendndodhjen e sikletit dhe kur dhimbja ndodh më shpesh. Mjeku juaj do të dëshirojë patjetër të shohë diapazonin e lëvizjes së nyjeve tuaja të prekura. Mjeku duhet të identifikojë me saktësi vendin që vuan nga dhimbja dhe të ekzaminojë këtë vend. E gjithë kjo informacion i tregon mjekut për ashpërsinë e gjendjes tuaj dhe do t'ju ndihmojë të merrni një vendim më të mirë në lidhje me trajtimin e mëtejshëm.

Në mënyrë tipike, një diagnozë e saktë do të kërkojë më shumë sesa një ekzaminim. Ju do të duhet të bëni një test gjaku. Ky test i gjakut do të jetë një tregues i sedimentimit të eritrociteve ose EPR, i cili do t'i shpjegojë mjekut nëse ka ndonjë inflamacion që ndodh në trupin tuaj. Përveç kësaj, do të bëhet një test gjaku i artritit reumatoid për t’i treguar mjekut tuaj nëse e keni këtë antitrupë jonormal në gjak.

Rrezet X gjithashtu merren zakonisht për të konfirmuar simptomat. Bazuar në këtë, të dy do të punoni në gjetjen e opsioneve të trajtimit.

Kurë më e mirë për artritin dhe sëmundjet e kyçeve është kremja Artropant, i cili është një agjent biologjik në formën e një xheli dhe, në sajë të përbërjes së tij të veçantë, eliminon dhimbjen dhe shqetësimin që lindin në nyje, dhe gjithashtu ndihmon në rivendosjen e indeve të kockave dhe kërcit. Ia ka borxh vetive të tilla mrekullibërëse një përbërësi të rrallë - brilave Maral.

Yarovoy Dmitry Mikhailovich Ortoped dhe traumatolog me më shumë se 10 vjet përvojë. Gjatë praktikës mjekësore, ai kreu më shumë se 800 operacione të suksesshme.

Ai është i specializuar në trajtimin e patologjive muskulore, ka aftësi profesionale në ortopedi, farmaci dhe traumatologji. Ajo siguron kujdes urgjent për dëmtimet, diagnostikon dhe ndihmon me sëmundjet e sistemit muskulor skeletik, siç janë: artriti, artroza, osteochondrosis.

Ai praktikon trajtim konservativ dhe kirurgjikal të frakturave të kockave dhe gjymtyrëve. Ajo siguron ndihmë mjekësore për dëmtimin e ligamenteve menisk ose kryqëzues.

Shto një koment