Psoriaza: llojet e sëmundjeve të lëkurës, simptomat, strategjitë e trajtimit

Psoriaza, për shkak të origjinës së saj polietiologjike, mund të ketë manifestime të ndryshme shkencore. Duke i grupuar ata, ishte e mundur të njiheshin lloje individuale të njerëzve. Nevoja për një ndarje të tillë lindi në lidhje me efektivitetin krejtësisht të ndryshëm të strategjive individuale për trajtimin e psoriazës së varieteteve të caktuara të kësaj sëmundjeje.

Llojet e psoriasis

Në përgjigje të shpjegimit shkencor të termit psoriasis, dallohen llojet e mëposhtme të kësaj sëmundjeje:

 • Pllakë ose psoriazë e lehtë (lloji kryesor);
 • Lezion i thembrave dhe shuplakave;
 • Humbja e sipërfaqeve të përkuljes;
 • Psoriaza e kokës;
 • Trauma në hapësirën e fytyrës dhe qafën;
 • Dëmtimi i thonjve me psoriazë;
 • Lloji artikular i sëmundjes;
 • Lloji eritrodermik i psoriazës.

Këshillohet që të ndalemi shkurtimisht në llojet më tipike të psoriazës në lidhje me rëndësinë e tyre. Pavarësisht nga gjithçka, ata do të maskohen për një kohë shumë të gjatë nën maskën e sëmundjeve të ndryshme, duke mbetur pa trajtimin e duhur. Kjo mund të ndikojë në rrjedhën e metodës dhe ndjeshmërinë e saj ndaj trajtimeve shtesë të dritës.

Psoriaza e kokës (gërvishtja)

psoriaz v volosah5765 - 31

Kjo rrugë e sëmundjes ndodh në pothuajse gjysmën e pacientëve me psoriazë. Ashpërsia e shpjegimit shkencor mund të jetë gjithashtu e larmishme, nga kore të hollë, të bardha që shndërrohen në luspa të vogla të dobëta dhe zbokth të trashë, deri te pllaka të ashpra dhe të trasha që i ngjajnë luspave gjigande identike. Poret dhe lëkura në këtë sfond bëhen të kuqe, veçanërisht pasi të keni eksfoluar një numër të madh të shkallëve në të njëjtën kohë. Kjo ndodh, secila veç e veç dhe së bashku me lloje të ndryshme të psoriazës.

Simptomat e psoriazës në kokë

Simptomat e kësaj metode zakonisht shkojnë përtej rritjes së flokëve, duke u përhapur në poret dhe lëkurën e kockës së vetullit, përsëri në pjesën e sipërme dhe në veshë. Analiza diferenciale kërkohet për dermatitin seborrheik, në të cilin lëvoret kanë një nuancë të verdhë, në krahasim me të bardhët te psoriaza. Nuk ka ndonjë vështirësi të veçantë në kryerjen e analizës së saktë.

Shkaqet e psoriazës në qafë

Shkaqet e acarimit psoriatik të poreve dhe lëkurës në rajonin e kafkës shoqërohen me një shkelje të maturimit të shtresave të ulëta të dermës dhe lirimin e keratinës. Kjo mund të shkaktohet nga elementë si ky:

 • Irritimi i mikrotraumës dhe kokës;
 • Përzgjedhur gabimisht kozmetikë për kujdesin e flokëve ose rregullime të shpeshta të flokëve;
 • Skalp i thatë;
 • Rezultate të qëndrueshme kërkuese;
 • Ndryshimi i kushteve të motit;
 • Shkelja e rekomandimeve dietike për psoriazën;
 • Probleme dyshormonale dhe metabolike në trup.

Si trajtohet psoriaza e kokës?

Nëse metoda është një lezione ekskluzivisht ngjitur e majës, atëherë rezultatet natyrore mbi lezionet e infektuara ka të ngjarë të jenë të mjaftueshme. Strategjitë e mëposhtme janë të përshtatshme për këtë:

 • Krioterapia është promovimi i zonave të ndotura me temperaturë ultra të ulët. Në këtë rast, ndodh një shkatërrim në një fazë i keratinociteve të infektuar dhe të dëmtuar. Pas disa ditësh ata do të zhduken në një shtresë;
 • Rrezatimi ultraviolet. Përdoren llamba atipike kuarci ose krehra ultraviolet. Ndikimi është më i lartë, aq më e shkurtër është madhësia e flokëve;
 • Shampo dhe sapunë. Ato janë metodologji ndihmëse dhe plotësojnë metodat themelore. Më tipike: kurtiol, tana, nizoral, frederm me katran. I vetmi sapun pastrues i treguar për psoriazën është katrani.
 • Pomada dhe locione. Hidraton në mënyrë korrekte pllakat psoriatike të thata dhe ndihmon në pastrimin e tyre nga luspat me vaj salicilik në një dëmtim prej 2%. Pomada hormonale, kryesisht të bazuara në glukokortikoide: prednisolon, Dr. Derm, sinaflan, betametazon, trimistin, triderm, flucinar. Këshillohet që të aplikohen në poret dhe lëkurën e infektuar pasi të hiqni kore.
 • Strategjitë e zakonshme të trajtimit janë duke përdorur një shumëllojshmëri të recetave, kryesisht të bazuara në barishte elecampane, të verdhat e vezëve, qepët, bimët.

Psoriaza e thonjve

psoriaz nogrteii7868 - 33

Zakonisht, një psoriazë e tillë prek jo vetëm poret dhe lëkurën, por edhe shtojcat. Këto janë, para së gjithash, pllaka gozhdë. Gishtat vuajnë shumë. Frekuenca e rregullimeve të tilla në strukturën normale të pacientëve me psoriazë nuk kalon 7%. Psoriaza e lokalizuar në thonjtë (onikia psoriatike) është më e vështirë të trajtohet sesa disa lokalizime të tjera, megjithëse shkakton shumë më pak shqetësime tek pacientët.

Simptomat e psoriazës së thonjve

Simptomat e onikisë psoriatike mund të shfaqen në mënyra të ndryshme. Ato bazohen gjithmonë kryesisht në mjegullimin e pllakës së thonjve me deformimin e saj të shoqëruar me brazda gjatësore dhe tërthore. Shtresa ose tërheqja e nivelit zakonisht ndodh. Në raste ekstreme, ekziston një shkëputje graduale e plotë e gozhdës për shkak të shkatërrimit të dyshekut të thonjve ose kalimit të metodës në poret dhe lëkurën periunguale. Rregullime të tilla mund të çojnë në humbje të përhershme të thonjve.

Shkaqet e psoriazës së thonjve

Shpjegimet për rregullimet e përshkruara janë të natyrshme dhe zbatohen ekskluzivisht në sfondin e llojeve të ndryshme të psoriazës:

 • Shkelja e kujdesit higjienik të thonjve;
 • Gjithmonë thatë poret dhe lëkurën e duarve;
 • Procedurat e manikyrëve duke përdorur kimikate dhe llaqe të ndryshme;
 • Publikimi i mjediseve agresive kur punoni me to;

Si të trajtohet psoriaza e thonjve?

Meqenëse sëmundja është me natyrë sistemike, trajtimi nuk duhet të jetë vetëm lokal, por gjithashtu të përfshijë masat e zakonshme. Ato përbëhen nga:

 • Vitaminat së bashku me përbërësit e aluzionit (selen, silic, zink, kalcium). Bettershtë më mirë t'i përdorni ato pas heqjes së rregullimeve inflamatore dhe kalimit të metodës në pjesën stacionare;
 • Llaqe mjekësore dhe kozmetike, që mbulojnë deformimin e thonjve me një rrjedhë të lehtë të sëmundjes;
 • Kujdes duhet të merret me thonjtë: rrethprerja e shpejtë, masazhi terapeutik me rrota, banjot, refuzimi i manikyrës, mbrojtja nga elementët e rrezikshëm me doreza;
 • Solucion i acetatit ose palminatit të retinolit. Kursi është disa herë në ditë. Kohëzgjatja e trajtimit është rreth tre muaj;
 • Veshjet okluzive (pëlhura vaji), kryesisht të bazuara në kalcipotriol dhe hormone glukokortikoide (betametazon), një herë në ditë, duke alternuar këto vajra çdo javë;
 • Dobia amtare e opsioneve 5-fluorouracil ose metotreksat për thonjtë. Përzihet me locione, kryesisht të bazuara në ure ose propilen glikol, dhe aplikohet në thonjtë e prekur për disa orë në formën e një veshjeje okluzive;
 • Administrimi sistemik i citostatikëve dhe glukokortikoideve tregohet vetëm në rastin e një kursi veçanërisht ekstrem të metodës, veçanërisht kur ajo është e përzier me varietete të ndryshme.

Psoriaza në duar

psoriaz na rykah547568 - 35

Simptomat e psoriazës në duar

Shumë shpesh, skuqjet psoriatike përhapen në poret dhe lëkurën e duarve. Sipërfaqet dorsale, si dhe poret dhe lëkura midis gishtërinjve zakonisht preken më tej. Skuqjet inflamatore në pëllëmbët janë shumë më pak të zakonshme. Lloji i pllakave psoriatike në duar nuk ndryshon nga proceset e lokalizimit të ndryshëm. Në pjesën e poshtme të palmës, ata i kushtojnë vëmendje kallove të ashpër të mjedrës me luspa gjigante.

Shkaqet e psoriazës në duar

Shpjegimet për zhvillimin e psoriazës në duar lidhen kryesisht me shkeljen e bazave të kujdesit për duar dhe mikrotraumat fikse të poreve dhe lëkurës së kësaj hapësire. Kjo është shumë e vërtetë për njerëzit që kanë zhvilluar tashmë psoriasis. Kontakti i duarve me përbërje kimike helmuese ka një vlerë të këndshme.

Cila është mënyra më e mirë për t'u marrë me psoriazën në duar?

Meqenëse lezionet e duarve psoriatike të hequra janë jashtëzakonisht të rralla, trajtimi duhet të jetë natyror dhe natyror në natyrë:

 • Kujdesi për lëkurën e duarve duke përdorur vajra hidratuese dhe zbutëse (kryesisht të bazuara në vazelinë, pomadë salicilike);
 • Refuzimi për të qëndruar armë në një atmosferë të lagësht dhe mbajtja e zgjatur e dorezave të gomës;
 • Trajtimi i poreve dhe lëkurës së infektuar me vajra hormonale (triderm, flucinar, trimistin, cremegen);
 • Antihistaminikët: loratadinë, erius, klaritinë;
 • Marrja sistemike e glukokortikoideve dhe citostatikëve;
 • Strategjitë e fizioterapisë në kombinim me fotokemoterapinë.

Psoriaza në fytyrë

psoriaz na morra3645 - 37

Simptomat e psoriazës në fytyrë

Simptomat e psoriasis të lokalizuara në zonën e fytyrës nuk ndryshojnë nga simptomat e fundit të kësaj sëmundjeje. Pllakat psoriatike shfaqen në faqe, vetulla dhe mjekër dhe mund të përhapen në zona të mëdha. E gjithë disavantazhi është se rregullime të tilla shkaktojnë një defekt të qartë të bukurisë, gjë që bëri që kjo metodë të dallohej si një rubrikë e veçantë.

Shkaqet e psoriazës në fytyrë

Shkaqet e poreve të fytyrës dhe acarimit të lëkurës në psoriazë, së bashku me elementët normalë, mund të jenë gjithashtu vendas. Për shkak të kësaj, çdo efekt i jashtëm në poret dhe lëkurën e fytyrës në pacientët me psoriazë ose përhapja e saj e lartë mund të provokojë acarim në këtë hapësirë. Elementë të tillë mund të jenë mikrotrauma, përdorimi i një larmie kozmetike, poret tepër të thata dhe lëkura.

Si mjekohet psoriaza në fytyrë?

Masat e para të ndihmës janë kujdesi i duhur higjienik i poreve dhe lëkurës së fytyrës dhe refuzimi i kozmetikës agresive. Për periudhën e përkeqësimit, është më mirë të braktisni plotësisht çdo kozmetikë, përveç kremrave hidratues.

Një larmi maskash dhe locionesh, kryesisht të bazuara në vajra bimorë (kokosi, jojoba, livando, aloe), ndihmojnë shumë. Bestshtë më mirë të pastroni fytyrën tuaj me një sapun pastrues të bazuar në katran disa herë në ditë. Të gjitha masat e ndryshme brenda llojit të tabletave, llojeve të antihistaminikëve, barnave sistemike hormonale dhe strategjive të ndryshme të trajtimit duhet të përcaktohen në mënyrë rigoroze individuale nga specialistë ekskluzivisht kompetentë.

Psoriaza në këmbë

psoriaz na nogah4777 - 39

Simptomat e psoriazës në këmbë

Simptomat e lezioneve të këmbëve në psoriasis i ngjajnë klinikës së lezioneve të duarve. Në të vërtetë, gjithçka është shumë e ngjashme. Nëse flasim për poret dhe lëkurën e kofshëve dhe këmbëve, atëherë pjesa ekstensore e këtyre segmenteve zakonisht preket në mënyrë plotësuese. Skuqja paraprake lokalizohet, si rregull, në zonën e nyjeve të gjurit. Pastaj ato hapen rregullisht në indet përreth. Skuqja është tipike me luspa. Zakonisht metoda shtrihet në dyshemenë e shputës, një vend, në sfondin e poreve dhe lëkurës së skuqur, kallot me peeling zgjidhen.

Shkaqet e psoriazës në këmbë

Shpjegimet e tranzicionit të metodës në zvogëlimin e gjymtyrëve, dhe veçanërisht të gishtërinjve, shoqërohen me dëmtimin e poreve dhe lëkurës së kësaj hapësire dhe shkelje të bazave të kujdesit për to. Elementet e kërcënimit përfshijnë atlete të pakëndshme dhe të ngushta, duke lënë gishtërinjtë në lagështi të tepërt, infeksione kërpudhore të poreve, lëkurës dhe thonjve.

Cila është mënyra më e mirë për t'u marrë me psoriazën në gishtërinjtë e këmbëve?

Fokusi duhet të jetë në mjetet juridike lokale. Këto janë, para së gjithash, banjot me kultura të ndryshme medicinale (celandine, tel, kamomil) së bashku me përpunimin me sapun katran. Pas procedurave të tilla, poret dhe lëkura aplikohet vaj salicilik ose krem ​​tjetër hidratues pa përbërje kimike. Pas disa orësh, gishtat e këmbëve lahen përsëri. Kjo largon mirë kore. Pomada hormonale (flucinar, Keraderm, triderm) aplikohet në poret dhe lëkurën e infektuar të pastruar. Nëse është e nevojshme, përshkruhen barna të ndryshme sistemike dhe strategji të trajtimit instrumental (PUVA, rrezatimi ultraviolet).

Psoriaza në bërryla

Simptomat e shpërthimeve psoriatike në zonën e bërrylit janë një nga manifestimet më të zakonshme të kësaj sëmundjeje. Ky lokalizim i pllakave, i kufizuar vetëm në dyshemenë e pasme të ulnës, është më i zakonshëm se varietetet e tjera. Kjo e bën atë, ndoshta, një nga më të favorshmet në frazë, natyrisht, dhe ndjeshmërinë ndaj trajtimit.

Shkaqet e psoriazës në bërryla

Shpjegimet për opsionet e përshkruara qëndrojnë në dëmtimin ndoshta më të zakonshëm në zonën e bërrylit. Përkundër gjithçkaje, bërryli, si një nga faktorët kryesorë të konstituimit njerëzor, zakonisht është i ekspozuar ndaj kontaktit të ngushtë me sipërfaqet shteruese dhe fërkimeve të vazhdueshme. Kjo çon në dëmtimin e poreve dhe lëkurës tek njerëzit me psoriazë.

Si të kurojmë psoriazën e bërrylit?

Me kusht që psoriaza e bërrylave të mos përhapet shpesh në zonat përreth ose të largëta të poreve dhe lëkurës, është ndoshta një nga varietetet më të favorshme. Një ilaç lokal ka të ngjarë të jetë i mjaftueshëm më pas. I përshtatshëm për funksionet e mëposhtme:

 • Analogë të vitaminës D (kalcipotriol, daivonex);
 • Përgatitjet e vajit kryesisht të bazuara në zink dhe acid salicilik: pomadë zinku, pomadë salicilike, pastë zinko-salicilike, cinocap, sudokrem;
 • Pomada të katranit të thupërve dhe sapun për pastrimin e katranit
 • Kortikoidë lokalë: hidrokortizon, pomadë prednizolon, Psorilax, fluorokort, beloderm;
 • Fizioterapi dhe ilaçe natyrale.

Psoriaza vulgare

Lloji më i zakonshëm i psoriazës është vulgar ose i butë. Me fjalë të tjera, kjo është rruga kryesore e metodës. Karakterizohen nga papules individuale të vogla në bagazhin dhe sipërfaqet ekstensore të ekstremiteteve, të prekshme nga grupimi në grupe të veçanta, shoqëruar me skuqje të poreve dhe lëkurës dhe lëkurës së saj të rëndë në hapësirën e prekur. Kjo rrugë ka tendencë të depërtojë në ndonjë rrugë tjetër, duke zmadhuar hapësirën e prekur.

Psoriaza në organet gjenitale

Lezionet gjenitale në psoriazë nuk janë aq të zakonshme. Në asnjë rast nuk mund të ketë një lloj të largët të sëmundjes. Përzihet dukshëm me pamjen e njëkohshme të pllakave në pjesë të ndryshme të poreve dhe lëkurës (fytyrë, trung, gjymtyrë).

Manifestimet mjekësore ndodhin më shpesh tek burrat. Një skuqje shfaqet në majë të penisit. Duket si papula të vogla të grumbulluara brenda një lloj pllake hyperemic. Peeling nuk ekziston për shkak të mungesës së keratinës së trupit tonë në këtë zonë. Kjo zakonisht perceptohet në disa sëmundje të tjera, veçanërisht nëse shfaqjet e një skuqjeje të një lokalizimi unik janë të fshehura.

Psoriaza seborreike

psoriaza seborreike 467-41

Zakonisht, rrjedha shkencore e psoriazës i ngjan dermatitit seborrheik. Në këtë rast, quhet psoriasis seborrheic. Simptomat e sëmundjes duken kështu:

 • Kokës ose pas veshit preket;
 • Pllakat e infektuara shfaqen si kore të bardha në sfondin e poreve dhe lëkurës së skuqur;
 • Fërkimi i pllakave çon në formimin e një numri të madh të shkallëve të vogla;
 • Pas heqjes së koreve dhe luspave, lëkura mbetet e skuqur, poret me shkëlqim dhe lëkura;

Simptomat e mësipërme janë ndryshimet kryesore diagnostike midis seborresë së përhapur dhe psoriazës seborreike.

Psoriaza gutate

Psoriaza Guttate i përket llojit të vetëm të kësaj sëmundjeje, etiologjia e së cilës bazohet në një problem infektiv. Kjo dëshmohet nga një studim bakteriologjik i të korrave nga fundi i pllakave psoriatike, në të cilat gjenden stafilokoket dhe streptokoket.

Shpesh psoriaza e tillë shfaqet pas një sëmundje infektive ose virale. Klinikisht, duket si grupe të vegjël të papules, të shoqëruara me deskuamim. Ato janë të vendosura në bagazhin dhe gjymtyrët.

Psoriaza palmar-shputës

Humbja e pëllëmbëve dhe shputave të psoriazës thjesht nuk është masive. Kjo është për shkak të veçorive të dizajnit të tij dhe trashësisë relativisht më të mirë në krahasim me zona të ndryshme. Kjo karakteristikë është një parakusht për manifestimet shkencore.

Shpesh, lezioni zhvillohet sinkronisht në sipërfaqet e palmës dhe të shputës. Skuqja duket si një lezion inflamator me formë të parregullt, ekuivalente me flaking gjigande, që i ngjan çarjeve, në sfondin e poreve dhe lëkurës së skuqur.

 

d09fd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 d0bbd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5 - 43

Mënyra më e mirë për të trajtuar siç duhet psoriazën

Para së gjithash, para se të trajtohet psoriaza, është e nevojshme të zbulohen elementët përbërës që janë ekuivalentë: kodi i psoriazës sipas ICD-10, forma (lloji), faza dhe sezonaliteti i metodës. Psoriaza duhet të trajtohet vetëm pas një ekzaminimi të plotë të të gjithë elementëve në tërësi.

Trajtimi i psoriazës përfshin një sërë masash, i cili përbëhet nga trajtimi konvencional (ilaçesh), strategjitë e fizioterapisë, trajtimi i jashtëm dhe një numër masash që synojnë ndaljen e rikthimeve dhe përvojën e punës mjekësore me punësimin e pacientëve.

Droga themelore përfshin një numër mjetesh që synojnë zvogëlimin e sensibilizimit psoriatik të të gjitha poreve dhe lëkurës, rritjen e mbrojtjes së trupit, etj. Këto përfshijnë, para së gjithash, ndërmjetësues hiposensibilizues, të përdorur kryesisht në fazën progresive të metodës.

Trajtimi efektiv i psoriazës përfshin trajtimin me tiosulfat natriumi (aka hyposulfite natriumi) me një rezolucion prej 15-25% brenda 5-10 ml në mënyrë intravenoze (për një kurs prej 15 infuzionesh) dhe intramuskulare me glukonat kalciumi (15 injeksione janë të mjaftueshme për të gjithë kursin e trajtimit).

Kloruri i kalciumit duhet të përdoret me një rezolucion prej 10-15%, ndërsa një dozë prej 10 ml duhet të administrohet në mënyrë intravenoze (kursi i trajtimit është 10 infuzione). Me një përbërës të theksuar neurogjenik, rekomandohet fuqimisht të përdorni bromur natriumi në doza normale. Qetësuesit e vegjël, të tillë si elenium, seduxen dhe të tjerët, janë vërtet të dobishëm për krijimin e një regjimi të butë.

d09fd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 d181d0b8d0bcd0bfd182d0bed0bcd18b d0b8 d0bbd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5 - 45

Simptomat dhe trajtimi i psoriazës

Me simptoma të psoriazës si kruajtje e rëndë, antihistaminat në doza të zakonshme dhe pilulat e gjumit mund të jenë vërtet të dobishme për trajtim.

Përveç kësaj, kur trajtoni psoriazën, është e nevojshme të ndiqni programin e humbjes së peshës, të përjashtoni enët pikante, erëza, ekspres, alkool dhe ushqime tepër të yndyrshme nga menuja. Programi i humbjes së peshës në fabrikën e qumështit është vërtet i dobishëm për mjekët me psoriazë. Në disa raste, me një fazë progresive të psoriazës, laktoterapia kryhet duke përdorur qumësht lope të zier. Në mënyrë muskulore, në dy faza injektohet 5 ml qumësht. Ndryshimi pasues në reaktivitetin e trupit në disa pacientë mund të ndalojë zhvillimin e metodës, megjithatë, në shumë pacientë kjo metodë e trajtimit të psoriazës mund të shkaktojë eritrodermi postpsoriatike, e cila kufizon ndjeshëm përdorimin e saj.

Mënyra më e mirë për të kuruar psoriazën

Ka shumë strategji që përshkruajnë trajtime të thjeshta për psoriazën, por të gjitha ato kanë një ide të përhapur - kompleksitetin e trajtimit dhe nuk do të jetë e tepërt të përdoren vitamina dietike për psoriazën.

Në çdo fazë të kursit psoriatik, vitaminat e ushqimit të grupit B, vitaminat e ushqimit A, E përdoren gjerësisht në trajtimin e psoriazës. Vitaminat ushqyese B1 (tiaminë bromur) dhe B6 (piridoksinë hidroklorur) administrohen me një rezolucion prej 5-7% IM, në një dozë prej 1-1,3 ml në ditë ose me kokë poshtë (kursi i trajtimit është 9-14 injeksione të plota).

Vitamina B12 (nianocobalamin) është e disponueshme në një dozë prej 200-500 mcg (një kurs trajtimi në sasinë e 15 injeksioneve intramuskulare). Vitamina A lëshohet në doza me dy hapa, nga 100 modele. në mënyrë muskulore (000 injeksione ka të ngjarë të jenë të mjaftueshme çdo ditë).

Vitamina E përdoret për trajtimin e psoriazës si pjesë e ilaçit të përzier "Aevit", injektuar në mënyrë muskulore në dy faza, 1-2 ml secila; injeksionet kryhen çdo ditë të tjera, kursi i trajtimit është 10-15 injeksione.

d09ad0b0d0ba d0b2d18bd0bbd0b5d187d0b8d182d18c d0bfd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 - 47

Një mënyrë efektive dhe e përshtatshme për t'u marrë me psoriazën

Çdo vit, diçka e re shfaqet në trajtimin e psoriazës, por rëndësia e kërkimit për metoda të thjeshta të trajtimit të psoriazës nuk zhduket. Aktualisht, një vend i jashtëzakonshëm në trajtimin e psoriazës zënë ilaçet - histaglobulina dhe agjentët pirogjenikë (pirogjenal, prodigiosan), të cilat janë komplekse liposakaride pa proteina me origjinë bakteriale.

Në fazën progresive të psoriazës, preferohet të përdoret histaglobulin në një dozë prej 2,0 ml sc dy herë në javë (me sa duket për një kurs trajtimi nga 7 në 9 injeksione). Droga ndihmon në rritjen e indeksit të histaminës, ka një efekt hiposensibilizues.

Pyrogenal dhe prodigiosan përshkruhen për trajtimin e psoriazës vetëm në faza stacionare dhe regresive, në formën e injeksioneve intramuskulare në një dozë paraprake prej 25-40 MPD (doza minimale pirogjene) me një rritje graduale të sasisë së ilaçit në dozë. 25-40 MTD për çdo injeksion. Droga duhet të injektohet çdo herë në ditë të ndryshme, për një kurs trajtimi deri në 20 injeksione, në varësi të tolerancës së ilaçit, vetëm 500-1100 MTD.

Prodigiosan gjithashtu mund të administrohet në mënyrë intramuskulare, duke filluar nga 10-15 mcg, pas 2 ditësh. Ky kurs përbëhet nga 11-16 injeksione. Një rritje në temperaturën e trupit pas injeksioneve të ilaçeve pirogjenike shkakton një ndryshim në reaktivitetin e trupit, një rritje në prodhimin e antitrupave çon në një regres të skuqjeve. Sidoqoftë, këto trajtime të psoriazës mund të jenë me të vërtetë të dobishme vetëm në një mjedis spitalor.

Barnat kortikosteroide nuk kanë gjetur përdorim të gjerë në trajtimin e psoriasis të përhapur. Ato duhet të përdoren vetëm për eritroderminë, për psoriazën artropatike. Ato përdoren në një dozë provizore prej 25-35 mg prednizolon në ditë, me një zvogëlim gradual brenda ilaçit të injektuar pasi të arrihet ekspozimi shkencor dhe të titrohet në një dozë më të ulët ndaluese që mban një ekspozim të tolerueshëm shkencor. Në rastet kur përdoren derivatet e prednisolonit (dexamethasone, triamcinolone), dozat rillogariten në përputhje me rrethanat.

d0a7d0b5d0bc d0bbd0b5d187d0b8d182d18c d0bfd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 - 49

Mënyra më e mirë për të kuruar përgjithmonë psoriazën

Duhet të mbahet mend se trajtimi i vazhdueshëm i psoriasis është efekti i paimagjinueshëm i barnave në modë. Vetëm problemet me manifestimin e psoriazës mund të shërohen.

Aktualisht, ilaçet citostatike (antimetabolitë dhe imunosupresantë) kryejnë një funksion të caktuar në trajtimin e llojeve ekstreme të psoriazës.

Ndërkohë, këto strategji të modës për trajtimin e psoriazës aktualisht po kalojnë në vërtetimin shkencor dhe jo vetëm që kanë vendin e tyre në kërkimin shkencor. Ato përdoren për të frenuar rritjen e tepërt të keratociteve në përbërësit e psoriazës dhe për të zvogëluar pjesën imunologjike të dermatozës, veçanërisht në llojin artropatik të psoriazës.

Metotreksati përdoret më së shpeshti për psoriazën, e cila bllokon sintezën e ADN-së në trup dhe zvogëlon përhapjen e metodave të lëvizshme të trupit, si dhe poret dhe lëkurën. Ekzistojnë shumë strategji për përdorimin e metotreksatit, por strategjia më e praktikuar është trajtimi i psoriazës me doza të vogla ciklike të metotreksatit, i cili vepron në mënyrë selektive në hiperproliferimin e poreve dhe qelizave të lëkurës.

Droga përdoret në cikle javore. Secili cikël përbëhet nga 3 doza prej 6 mg çdo 10 orë. Kjo është, koha e marrjes së ilaçit është e kufizuar në 30 orë në javë. Ju do të jeni në gjendje të përzieni metotreksatin me vitaminat dietike A dhe E, histaglobulinën dhe UFO (dritën ultraviolet).

Për shkak të heterogjenitetit të lëvizjes farmakologjike të citostatikëve, monitorimi javor i leukopoiezës, monitorimi i gjendjes praktike të mëlçisë është i një rëndësie vendimtare, dhe në devijimin më të vogël nga informacioni paraprak që tejkalon normat fiziologjike, përdorimi i citostatikëve duhet të ndalet. ... Kjo klasë e ilaçeve mund të përdoret në çdo fazë të psoriasis.

Masat kryesore për parandalimin e psoriazës

Psoriaza është një sëmundje e dhunshme autoimune. Shkencëtarët e mjekësisë nuk kanë gjetur një mënyrë për të hequr qafe plotësisht manifestimet e kësaj pore dhe patologji të lëkurës.

 • kujdes higjenik për lëkurën;
 • zgjedhja e veshjeve të përshtatshme;
 • marrja e vitaminave ushqyese;
 • përdorimi i barnave parandaluese;
 • respektimi i ushqyerjes dietike të vitaminave;
 • parandalimi i poreve dhe dëmtimi i lëkurës;
 • shmangia e stresit.

Kujdesi për lëkurën gjatë trajtimit të psoriazës

Shkencëtarët e shohin ndikimin e një problemi të trashëguar në përhapjen e psoriazës. Sëmundja manifestohet në poret dhe lëkurën nga formimi i papules dhe pustulave, të cilat bashkohen në pllaka. Për të parandaluar shfaqjen e patologjisë, duhet të merrni masa paraprake.

foto 265 - 51

Rekomandimet për kujdesin e lëkurës:

 • Merrni trajtime me ujë. Në verë, pastrimi me ujë të freskët dhe dushe ka shumë të ngjarë të jetë i favorshëm, në dimër - banjot e ngrohta me shtimin e bimëve medicinale, kripës dhe sodës.
 • Përdorni produkte higjienike hipolergjike dhe detergjentë, sfungjer delikatë, pëlhura larëse, përjashtoni sapunin dobësues. Përdorni një shampo të veçantë anti-psoriatike për të pastruar flokët tuaj.
 • Mbroni nga tharja e poreve dhe e lëkurës. Përdorni locione hidratuese, locione, kozmetikë hipoalergjike të mjekuar çdo ditë të tjera.
 • Shmangni dëmtimet në shtresën epidermale (prerje, gunga), qëndroni larg - ulni shpejt thonjtë.
 • Mbroni nga kontakti i lëkurës me tretës, vajguri, benzinë.
 • Mbani lagështinë e ambienteve të brendshme në 50-55%. Përdorimi i kremrave hidratues është vërtet i dobishëm. Mos qëndroni në dhoma me ajër të kondicionuar. Qarkullimi i rritur i ajrit than poret dhe pjesën e poshtme të lëkurës.

Zgjedhja e rrobave të duhura

Veshjet sportive me cilësi të lartë dhe të përshtatshme janë një nga masat kryesore parandaluese për përkeqësimin e psoriazës. Konsulentët këshillojnë të vendosin për pantallona të zbërthyera, triko, funde të bëra me materiale delikate të pastra të një hije të lehtë. Kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e dermës nga dëmtimi dhe zvogëlimin e hidhërimit. Pambuku, liri janë të përshtatshme për rrobat e dyshekut. Bettershtë më mirë të mos vishni triko të leshta: ato irritojnë poret dhe lëkurën.

Parandaloni poret dhe dëmtimin e lëkurës

Trauma është një problem i dëmshëm në zhvillimin e psoriasis në një person të prekshëm nga një patologji e tillë. Prerjet, gërvishtjet, mavijosjet mund të shkaktojnë dhe irritojnë rrjedhën e sëmundjes. Abrazionet rrisin rrezikun e infeksionit sekondar. Pllaka mund të përhapet në të gjithë plagën. Prandaj, është e rëndësishme të mbrohen poret dhe lëkura nga dëmtimi sa më shumë që të jetë e mundur.

Dieta për terapinë e psoriazës

Dieta ka një funksion jetësor në parandalimin e përsëritjes së të gjitha patologjive energjike, përfshirë psoriazën. Mund të ndihmojë në përmirësimin e metabolizmit, pastrimin e trupit, përmirësimin e funksionit të mëlçisë dhe veshkave dhe uljen e kolesterolit të tepruar.

2019

Një program i hartuar siç duhet për humbjen e peshës ju lejon të merrni rezultate optimiste në një kohë të shkurtër. Konsulentët ofrojnë Programin e Humbjes së Peshës Pegano për njerëzit me psoriazë. Thelbi i saj është eleminimi i mallrave të rrezikshëm.

Produktet e mëposhtme janë të ndaluara:

 • enët pikante, të skuqura, turshi, të kripura;
 • gjysmë-produkteve përfunduar;
 • ëmbëlsirat;
 • produktet e miellit;
 • misër;
 • ushqim të konservuar.

Ato prishin traktin tretës. Frutat agrume, të cilat konsiderohen shumë alergjike, janë gjithashtu të padobishme. Limonët dhe portokallet përmbajnë koleçinë, e cila prish acidin folik, i cili është thelbësor për poret dhe rigjenerimin e lëkurës. Përsëritjet e psoriazës mund të shkaktohen nga luleshtrydhet, mangot, bananet.

Dieta duhet të përmbajë ushqimet e mëposhtme:

 • produkte qumështi (djathë, gjizë, qumësht i pjekur i fermentuar);
 • fruta dhe perime (karotat janë veçanërisht të dobishme);
 • perime;
 • miell tërshëre, hikërror dhe qull gruri;
 • çaj, ujë mineral.

Vitamina thelbësore për trajtimin e psoriazës

Vitaminat ushqyese ndihmojnë jo vetëm në trajtimin, por edhe në parandalimin e psoriazës. Ato rrisin imunitetin, përmirësojnë metabolizmin dhe ndikojnë në mënyrë optimiste në gjendjen e dermës.

Vitaminat e mëposhtme të ushqimit janë veçanërisht të dobishme:

 • E - ka veti antioksiduese, vepron si gjysma e sintezës së ADN-së dhe përmirëson metabolizmin.
 • A - përshpejton poret dhe rigjenerimin e lëkurës;
 • D - rregullon shkëmbimin e kalciumit dhe fosforit, normalizon strukturën mobile dhe membranore të dermës.
 • Vitaminat "Grupi B" - rrisin marrjen e oksigjenit, marrin pjesë në proceset metabolike brenda dermës.

Nga vitaminat e ushqimit, mjekët këshillojnë përdorimin e Hexavit, Undevit, Dekamevit.

Droga parandaluese

Ka shumë ilaçe që mund të përdoren për të parandaluar psoriasis. Këta janë kryesisht ndërmjetësues imunomodulues. Disa ilaçe mund të shkaktojnë sëmundje dhe të përkeqësojnë rrjedhën e saj. Këto janë, për shembull, beta-bllokuesit, ilaçe të bazuara në litium dhe ar. Më pas, është e ndaluar të zgjidhni në mënyrë të pavarur ilaçe. Ilaçi duhet të përshkruhet nga një mjek, para së gjithash, bazuar në rezultatet e një ekzaminimi të plotë të një personi të veçantë.

Parandalimi anti-stres

14img386 1–55Përvojat, stresi, problemet psikoemocionale mund të ndikojnë negativisht në poret dhe lëkurën e një personi dhe të provokojnë psoriasis. Më pas, duhet të përpiqemi të normalizojmë punën e sistemit nervor, të konstatojmë gjendjen psiko-emocionale. Të gjithë stimujt e jashtëm duhet të zhduken.

Në këtë drejtim, praktikat historike janë efektive: meditimi, joga. Pagjumësia, ndërlikimet e sistemit nervor trajtohen me tinkturë të valerianës, nënës. Nëse gjendja e punëve është ekstreme dhe indiferente, atëherë qetësuesit dhe ilaqet kundër depresionit janë vërtet të dobishëm. Mund të jetë kritike që një person të ndryshojë botëkuptimin e tij në mënyrë që t'i përgjigjet të gjitha këtyre më me qetësi.

Mënyra të ndryshme për t’u mbrojtur nga shfaqja e psoriazës

Strategjitë e përshkruara për ndalimin e psoriazës janë më të mirat. Sidoqoftë, ekzistojnë një numër strategjish të ndryshme që mund të ndihmojnë në parandalimin e poreve dhe patologjinë e lëkurës.

Opsionet efektive të parandalimit janë si më poshtë:

 • Masoterapia. Këto lloje standardesh janë veçanërisht të dobishme dhe mund të drejtohen drejt stimulimit të qarkullimit. Qarkullimi i ringjallur i gjakut përmirëson metabolizmin, heq toksinat, përshpejton poret dhe rigjenerimin e lëkurës.
 • Lënia e duhanit, pirja e alkoolit. Zakonet e rrezikshme helmojnë trupin, ndikojnë negativisht në gjendjen e dermës.
 • Duke vizituar sanatoriumet. Kombinimi i fizioterapisë së dobishme, ajrit të pastër dhe relaksimit ka një efekt optimist jo vetëm në poret dhe lëkurën, por edhe në sistemin nervor.

Mënyra më e mirë për të parandaluar psoriasis

Psoriaza e patrajtuar mund ta bëjë më të vështirë funksionimin e organeve tuaja të brendshme. Sëmundja mund të shkaktojë artrit psoriatik. Veryshtë shumë e rëndësishme të ndaloni fillimin e patologjisë kur shfaqen simptomat kryesore. Shtë e rëndësishme për të zgjidhur problemin plotësisht.

gryazelechenie - 57

Për ta bërë këtë, rekomandohen rekomandimet për trajtimin e psoriazës:

 • barna sistemike të veprimeve të ndryshme (ilaqet kundër depresionit, antispasmodikët, citostatikët, imunosupresantët, antibiotikët, hepatoprotektorët, enterosorbentët);
 • ndërmjetësues të jashtëm (xhel, vajra, locione dhe spërkatje me efekte anti-inflamatore, anestetike, antipruritike dhe rigjeneruese);
 • program individualisht i përshtatur për humbjen e peshës;
 • shampo antipsoriatic (për dëmtimin e kokës);
 • metodat e fizioterapisë (jonofozë, trajtim me lazer, magnetoterapi, fonoforezë, trajtime me baltë, trajtime me ujë);
 • ilaçe tradicionale për trajtimin e pllakave dhe forcimin e sistemit imunitar (zierjet e kalendarit, hithrës, kamomilit, celandinës).

Shtë e mundur të eliminohen manifestimet e psoriasis në shtëpi. Për këtë, është më mirë të përdorni ilaçe të përshkruara nga mjeku juaj. Ka shumë trajtime në dispozicion në shtëpi.

 • banjot me shtimin e bimëve medicinale;
 • kompresa, maska ​​dhe locione;
 • pritja e brendshme e zierjeve dhe tinkturave;
 • trajtimi i poreve dhe lëkurës së jashtme me locione, locione, shampo.

Të gjitha këto lloje fondesh kanë për qëllim pastrimin dhe rivendosjen e dermës, lehtësimin e situatës së viktimës. Rregulli kryesor është rregullimi i rrjedhës së sëmundjes, parandalimi i rikthimeve, formimit të pllakave dhe problemeve të psoriazës.

Kur organizoni vetë-trajtim, është e rëndësishme të merrni parasysh faktorët e mëposhtëm:

 • Ndiqni me rigorozitet udhëzimet e trajtimit.
 • Për patologji të lehtë, kufizohuni në ndërmjetësuesit e palëve të treta.
 • Përdorni krem ​​hidratues.
 • Mos përdorni vajra të shumtë në të njëjtën kohë.
 • Për të hequr rrjedhën ekstreme të sëmundjes me ilaçe kortikosteroide.
 • Bëni banjë ajri dhe dielli.
 • Ndiqni programin rutinë ditor, humbje peshe.
 • Për të vlerësuar efektivitetin e ilaçit, shkoni periodikisht tek mjeku dhe planifikoni përsëri ekzaminimin.

Kështu, psoriaza është një sëmundje serioze që nuk mund të shërohet. Më pas, është mirë që të qëndroni larg nga efektet e saj. Kjo është e mundur falë masave parandaluese. Ato përfshijnë një program të humbjes së peshës, marrjen e vitaminave, trajtimin në kohë të patologjive, kujdesin e lëkurës dhe veshjen e rrobave të zbërthyera të bëra nga materiale të pastra.

Bëj një pyetje

dermatolog Bazilevskaya (Genina) Anna Evgenievna, një trajner i çertifikuar në teknologjinë lazer, ka mbi 13 vjet përvojë praktike si dermatolog.

Përvoja praktike e mjekut i lejon asaj që të heq lehtësisht lythat dhe të kryejë "konturimin e fytyrës". Gjithashtu, duke pasur përvojën e një kozmetologu, ajo mund të korrigjojë çdo ndryshim në lidhje me moshën tek pacienti i saj dhe të kryejë një operacion për rinovimin e fytyrës.

Anna Evgenievna Bazilevskaya është autorja e shumë artikujve tiparë mbi kozmetologjinë, përtërirjen, trajtimin e sëmundjeve të ndryshme të lëkurës dhe detoksifikimin e trupit.

Obzoroff
Shto një koment