Срцеви заболувања - видови, симптоми, третман

Почетокот на болести на кардиоваскуларниот систем често е тешко да се препознае, бидејќи нивниот тек е таинствен и бавен. Сепак, незабележаните симптоми на срцеви заболувања може да доведат до ситуација кога ќе биде предоцна да се направи нешто - се јавува срцев удар, кој, во најдобар случај, ќе остави неповратна патологија во телото, во најлош случај - едно лице може да очекува фатален инстант исход.

Причини за заболувања на кардиоваскуларниот систем

Како да се утврди срцевата болест, кои се главните симптоми кои укажуваат на нивниот развој - одговорот на овие прашања лежи во раната дијагноза, што ви овозможува навремено да ги препознаете „првите bвона“ на болеста и да го спречите.

Многу симптоми на болести на срцевиот орган и васкуларниот систем, кои се поврзани, се манифестираат под влијание на патолошки процеси. Тие, како по правило, се рефлектираат во неправилниот начин на живот на пациентот (ова не важи за вродени срцеви патологии):

 • пушење, алкохол, дрога;
 • стрес, потиснување на емоции, депресија;
 • голема физичка активност, во отсуство на соодветен одмор;
 • нездрава исхрана, дебелина, дијабетес мелитус;
 • седечка работа;
 • вируси и бактерии, вклучително и поради недостаток на хигиенски услови.

Како резултат на овие и други причини, постои "блокада" на крвните садови - се јавува тромбоза. На места каде што садовите се стеснети, крвта престанува да циркулира нормално.

Видови срцеви заболувања и нивни симптоми

Срцева слабост... Оваа патологија најчесто не е класифицирана како независна болест, туку како состојба кај разни срцеви заболувања - исхемија, артериска хипертензија, миокардитис и други. Срцев замор - ова е второто име што може целосно да го карактеризира ова заболување. Мускулот на срцевиот орган е толку истоштен што не може да функционира со полна сила.

Срцева слабост

Симптомите на срцева слабост можат да имаат двојни манифестации - акутен напад и латентен хроничен тек. Знаци кои укажуваат на срцева слабост:

 • "Цијаноза" на кожата;
 • треска што се јавуваат периодично;
 • недостаток на кислород и, како резултат, појава на отежнато дишење;
 • оток;
 • вртоглавица, можна е вртоглавица.

Срцева слабост и нејзините типови

Ако почетната фаза на срцева слабост на кој било начин не влијае на физичката состојба на една личност, тогаш четвртиот степен на оваа болест воведува одредена непријатност во вообичаениот живот на пациентот - физичката активност ќе биде огромна работа за него.

Корорнарна срцева болест - кога акумулацијата на атеросклеротични плаки се јавува во артериите, нарушувањата на циркулацијата се неизбежни. Се појавува исхемична срцева болест - ангина пекторис или миокарден инфаркт.

Корорнарна срцева болест

Најчестите срцеви патологии се аритмија и ангина пекторис. И двете патологии се поврзани, бидејќи појавата на ангина пекторис често е последица на аритмички нарушувања на срцевиот орган. Сепак, знаците на ангина пекторис и срцеви аритмии имаат карактеристични симптоми.

Аритмија, што е класифицирано со прекини во ритамот на срцевиот ритам. Формирањето на аритмија е често придружено со променети метаболички процеси во клетките на срцето или во телото како целина. На пример, недостаток или вишок магнезиум, калиум или натриум. Значи, брадикардија или вентрикуларна тахикардија може да се манифестира ако има вишок на јони на калиум во телото, додека екстрасистола е нејзиниот недостаток.

Аритмија

Овие процеси ја влошуваат спроводливоста во миокардните ткива, се јавува болка во градната коска (срцев регион), а во некои случаи, со висока концентрација на јони на калиум, може да настане ненадејна смрт.

Честопати, психоемоционални нарушувања, депресивни состојби, физичка преголема работа, недостаток на сон, стрес доведуваат до аритмии. Симптомите на аритмија се класифицираат и според видот на коронарна болест:

 • со екстрасистола, ќе има повремена работа на срцето, вртоглавица, отежнато дишење, болка во дел од срцето;
 • со тахикардија (почесто пароксизмална) и аритмија (синус), слабост, недостаток на воздух, несвестица, зголемено потење, срцеви палпитации и вртоглавица.

Медицинскиот израз „аритмија“ комбинира група коронарни заболувања, кои се карактеризираат со абнормален срцев ритам. Аритмијата не е независна болест, туку е состојба која претходи на други болести на срцевиот орган. Земањето лекови помага да се врати ритамот на срцето, сепак, потребен е сеопфатен преглед за да се најдат причините што ја предизвикале оваа состојба, бидејќи во секој конкретен случај третманот ќе биде различен.

За време на нормалното функционирање на срцето, мускулот на главниот витален орган се собира 60-90 пати во една минута. Додека со патолошки промени, опсегот на отчукувањата на срцето се намалува или станува неправилен. Некои типови на аритмии не влијаат на човековото здравје на кој било начин, додека други можат сериозно да влијаат на протокот на крв во васкуларниот систем. Во секој случај, ако симптомите се најдат во кршење на отчукувањата на срцето, не треба да ја одложувате посетата на кардиолог.

Меѓу повеќе типови на аритмии, најчести се:

 • брадикардија - бавни контракции на мускулите на срцето;
 • екстрасистола - предвремени контракции на срцевиот ритам, со други зборови, извесно време срцевиот орган останува во состојба што не може да предизвика систолен импулс;
 • атријална фибрилација - промени во вообичаеното чукање на срцето поради нарушувања во активноста на преткоморите.

Видови на аритмии

Со аритмички нарушувања, се забележуваат промени во ритамот на срцевиот орган, се менува фреквенцијата и редоследот на неговите контракции (отчукувања). Причините за оваа патолошка состојба се доста разновидни:

 • патологија на васкуларниот систем;
 • нарушувања во тироидната жлезда;
 • висок крвен притисок;
 • оштетување на кранијалниот регион;
 • преструктуирање на телото за време на менопаузата;
 • бубрежна болест;
 • хоби за пушење алкохол и тутун;
 • чест стрес, физички напор и нервна исцрпеност;
 • труење и, како резултат, интоксикација на телото;
 • долготрајна употреба на лекови.

Со ангина пекторис (популарно наречена „ангина пекторис“) вазоконстрикција се јавува на различни места со различна јачина. Оттука, се појавуваат остри компресивни болки во градната коска. Особено со прекумерна физичка активност, во стресни ситуации.

Миокарден инфаркт, од друга страна, претставува кршење или дури, поточно, некроза на одреден мускулен дел од срцето. Оваа состојба се јавува кога пациентот ги игнорира превентивните и терапевтските мерки на коронарната болест. Во овој случај, болните сензации се одвиваат во остра форма и можат да траат неколку дена, за разлика од ангина пекторис. Со срцев удар, постои огромен ризик од прекин на срцевиот орган, аневризма.

За возврат, со ангина пекторис, се јавуваат срцеви удари, кои се развиваат во позадина на аритмија. Кислородот се снабдува периодично во областа на срцето, неговиот недостаток станува осетлив. Соодветно на тоа, тој дел од срцевиот орган, кој доби помалку кислород, ослабува, е оштетен и во него започнуваат процеси на ткивна некроза.

Симптомите на аритмија може да не се манифестираат долго време, сепак, со развојот на истражна причина, се појавуваат чудни напади, кои често имаат знаци на општа слабост:

 • Вртоглавица
 • пораст на температурата;
 • гадење;
 • болка во регионот на срцето.

Таквите симптоми не исчезнуваат без трага ако вниманието на лекарите не им се посвети на време. Често појавата на аритмии се јавува во позадина на хроничен замор, кога целото тело ослабува. Во овој период, се разликуваат следниве симптоми на аритмија:

 • општа слабост;
 • напади на треска;
 • вкочанетост на горните екстремитети;
 • не поминува чувство на гадење.

Наспроти позадината на сите горенаведени симптоми, едно лице често има чувство на паника за настанатата состојба, која не поминува. Под влијание на напади на паника, знаците на аритмија само се влошуваат, па затоа е толку важно да се одржи мирот во умот. Исто така, не се препорачува консумирање алкохолни пијалоци (може да се појават компликации).

Не е невообичаено аритмијата целосно да помине без одредени симптоми и се открива за време на рутински преглед од лекар. Ваквите случаи се најтипични за младите луѓе. Ова се должи на постојаната брзање и ритам на животот. Често, таквата аритмија лесно се елиминира и не му штети на здравјето на луѓето.

Видови на аритмии кај деца и причини за нивно појавување

Главните симптоми на детска аритмија, кои стануваат причина за непосредна посета на педијатар и кардиолог:

 • ненадејни напади на отежнато дишење;
 • неосновани психо-емоционални нарушувања и хистерија;
 • одбивање да се јаде;
 • брз замор;
 • чувство на притисок во пределот на градите;
 • силни палпитации;
 • општа слабост, гадење, повраќање;
 • бледило и вртоглавица;
 • Тешкотија во извршувањето на физичката активност поради возраста.

Видови на аритмии кај деца

Аритмијата најчесто се формира кај деца на училишна возраст поради зголемен физички напор. За време на дијагностицирањето на оваа состојба со спроведување на ЕКГ, се забележува зголемена и долгорочна варијабилност на срцевиот ритам:

 • Синусна брадикардија... Овој концепт се карактеризира со забавување на ритамот на срцевиот орган кај деца за 20, поретко 30 отчукувања во минута. Нормите за секоја возраст ги специфицира лекарот. Ако индикаторите го надминаа прагот од 60-40 отчукувања во минута, тогаш оваа ситуација ќе заврши во несвестица. Покрај тоа, брадикардија носи опасност од ненадеен срцев удар.
 • Пароксизмална тахикардија... Пароксизмални периоди на силно чукање на срцето. Во овој случај, се забележуваат преценети стапки на срцето во минута - 160-180 отчукувања, што значително ја надминува нормата. Оваа состојба може да биде резултат на нарушена циркулација на крв, како и психо-емоционални аспекти. Пароксизмите се многу опасни за срцето на детето, бидејќи за време на нападот органот нема можност да „одмори“ - понекогаш забрзаното чукање на срцето може да трае неколку часа. Во овој случај, потребна е итна помош и третман. Ако третманот на тахиаритмија не даде резултати и нападите се повторат, тогаш може да се препорача хируршка интервенција.
 • Атријална фибрилација... Сложеноста на овој вид аритмија кај дете лежи во хаотичната пулсација на преткоморите. Атријалната фибрилација е многу ретка кај децата. На повредата на правилната атријална фибрилација претходи сериозно срцево заболување, миокардитис, ревматизам. Оваа состојба може да има брз или бавен ритам на срцето.
 • Слаб синусен јазол... Во овој случај, зборуваме за сериозно нарушување на ритамот на срцето, и забрзано и бавно. Најчесто, оваа состојба се снима по операција на срцето.
 • Екстрасистола класифицирана како извонредна контракција на срцевиот орган. Екстрасистолите имаат два „излеза“ за импулсот - вентрикуларни и суправентрикуларни, и тие се менуваат со ритамот. Кога нивниот нормален редослед на алтернација е нарушен, тогаш се јавува екстрасистола. Тешко е да се дијагностицира, бидејќи освен слаби болни чувства во регионот на срцето, нема други симптоми. Екстрасистолата се јавува често:
 1. со зголемен физички напор;
 2. за време на пубертетот (хормонални промени) кај адолесценти;
 3. со болести на ендокриниот систем, вродени дефекти, ревматизам;
 4. како резултат на пушење;
 5. ако има инфекција во телото.

Како по правило, екстрасистолата не е опасна, бидејќи не предизвикува хемодинамика на срцето, но не може да се одложи со нејзиниот третман. За ублажување на нападите, се препишуваат препарати на калиум: Аспаркам, Панангин, Калиум Оротат. Дозата според возраста и другите индикатори ја пропишува лекарот. Ако почетна терапија не даде резултати, тогаш β-блокатори - cordarone или anaprilin (inderal) може да се примени. Често, дозата се одредува врз основа на телесната тежина на детето - еден килограм бара 1-2 мг лек. Гореспоменатите лекови имаат сериозни контраиндикации ако детето има циркулаторна слабост. Потоа, заменици се пропишани како терапија со лекови - isonicamide, novocainomide.

Симптоми според видот на срцеви заболувања

Знаците на аритмија наведени погоре се од општа природа, но во секој случај клиничката слика ќе биде индивидуална. Значи, различни фактори, болести и нивниот тек може да претходи на почетокот на оваа патологија, а знаците на аритмија кај жените се поизразени, особено во однос на позадината на хормоналните промени, за време на менопаузата.

 • Брадикардија се карактеризира со бавно чукање на срцето, така што пациентот ќе се чувствува поспано и летаргично. Физичката активност ќе биде нарушена, а општата состојба нестабилна.
 • За разлика од брадикардија, тахикардија се манифестира со брз ритмички ритам. За време на периоди на напади, едно лице е многу возбудливо, неговата активност се зголемува, но состојбата е придружена со болка во градите и отежнато дишење. Се појавува немирно чувство.
 • За екстрасистола и атријална фибрилација, карактеристични се симптомите на гадење и вртоглавица. Постојат ненадејни промени во притисокот, што доведува до несвестица. Синдромот на болка се зголемува во регионот на срцето. Неправилното чукање на срцето кај овие типови на аритмии е почеста кај мажите и постарите лица.

Во секој случај, таквата патологија е опасна и за постарите лица и за младите, бидејќи фибрилацијата на коморите на срцевиот орган може да стане компликација. Најважниот белег на ангина е болката. Тој е остар и гори, зрачи до стомакот, до долната вилица, а исто така и до левиот горен екстремитет (особено рамениот зглоб). За мажите, обилното потење е карактеристично, чувството на гадење може да достигне повраќање, дишењето се забавува до интервал од 2 секунди помеѓу вдишувањата. Најчестите симптоми на ангина пекторис се:

 • болка при вдишување-издишување;
 • чувство на печење во градната коска, како и чувство на стегање;
 • недостаток на кислород и тешко дишење;
 • вкочанетост во движењата на левиот екстремитет.

Со ангина пекторис, што се јавува во позадина на егзацербација на хронични заболувања на белите дробови, гастроинтестиналниот тракт и жолчното кесе, може да се појават и симптоми кои не се типични за оваа срцева патологија:

 • неправилен ритам на отчукување на срцето;
 • нарушување на алиментарниот тракт (колитис, гадење, металоиди);
 • ширење на болка во пределот на грбот, долната вилица;
 • простација.

Како и кај аритмиите, знаците на ангина се класифицираат според одредени симптоми, најчесто според времетраењето на нападите на оваа состојба:

 • Напната форма - се појавува по емоционално тресење, стрес, како и под влијание на алкохолна интоксикација или физичко преоптоварување. Таквиот напад не трае долго, но се појавува нагло и поминува со остри болки во градите.
 • Нестабилна ангина пекторис - овие напади често започнуваат кога некое лице е во мирување. Како резултат на болка во горење не му дозволува на пациентот длабоко да дише, што доведува до паника. Во однос на времетраењето, ваквиот напад исчезнува за 10 минути. Овој феномен не може да се игнорира, бидејќи оваа состојба доведува до развој на миокарден инфаркт.
 • Вазоспастична форма - во овој случај, се јавува спазам на коронарните артерии, а тоа се случува за време на период на целосен одмор или спиење. Нападот може да трае до 5 минути.

Било кој од знаците на аритмија или ангина пекторис треба да биде причина за посета на специјалист од областа на кардиологијата со цел навремено да се идентификува причината за оваа состојба и да се спречи развојот на срцеви заболувања.

Често срцева болест е вродена патологија, иако понекогаш се наоѓаат и стекнати форми. Вродената патологија се формира во фазата на интраутериниот развој и се решава главно преку хируршка интервенција.

Срцева болест

Стекнатата форма на оваа патологија се појавува поради оштетување на вентилите на срцевиот орган. На тоа влијаат болести како што се исхемична срцева болест, миокардитис, атеросклероза и ревматизам. И во овој случај, не можете без операција.

Воспалителни и инфективни процеси во телото или ревматизам може да предизвикаат „настинка“ на срцето. Компликациите на органот ги даваат болести како што се болки во грлото или грип. Пад на температурата и високи температури имаат многу штетно влијание врз работата на срцето.

Мозочен удар - Ова е честа последица на патолошки нарушувања на циркулацијата на крвта во садовите што го снабдуваат мозокот. Кислородот не влегува во мозокот и тој умира. Многу често, оваа состојба се развива со молскавична брзина, и ако пациентот остане жив, тогаш ништо не поминува без компликации. Координацијата на движењето е нарушена, се случуваат пропусти во меморијата, а во некои случаи се јавува деменција или уринарна инконтиненција.

Мозочен удар

Ревматско срцево заболување. Децата и адолесцентите се подложни на оваа болест, бидејќи е формирана како резултат на пенетрација на стрептококна инфекција во телото. Има многу штетно (токсично) влијание врз срцевиот орган. Знаци на ревматска срцева болест се болка во градите (област на срцето), отежнато дишење, зголемено чукање на срцето.

Ревматска болест на срцето

Постојат пет сериозни знаци кои треба да го поттикнат лицето да посети лекар:

 1. Болни сензации зад градната коска (почесто се јавуваат за време на физичка активност и минуваат во мирување);
 2. Често зголемување на крвниот притисок (повеќе од 140/90 mm);
 3. Нарушен ритам на отчукувањата на срцето;
 4. Отежнато дишење при одење и лежење (со отежнато дишење и кашлица);
 5. Оток, особено на долните екстремитети.

Постои и неизречено правило - по 35 години, а особено кај мажите, подложете на преглед од кардиолог најмалку еднаш годишно. Ова ќе помогне во раните фази да се препознае појавата на срцеви заболувања и да се спречи нивниот понатамошен тек.

Дијагностика. Прво на сите, кога е прегледан од кардиолог, на пациентот му е доделен електрокардиограм, како и:

 • тест за неблагодарна работа (студии се вршат за време на физички напор);
 • Следење на Холтер (снимање на ЕКГ, кое се спроведува во текот на целиот ден);
 • фонокардиографија (пропишана за сомневање за срцеви шум);
 • ехокардиограм (ви овозможува да ја утврдите состојбата на мускулите на срцето и неговите вентили со помош на ултразвук, исто така се проценува брзината на движење на крвта во шуплините на срцевиот орган);
 • коронографија (метод за испитување на артериите);
 • мицикардна сцинтиграфија (открива празнини со вазоконстрикција).

Ако не се идентификувани нарушувања во работата во областа на срцето, тогаш причината за болката мора да се бара кај други болести на телото, тогаш се спроведуваат следниве:

 • радиографија;
 • магнетна резонанца;
 • компјутерска томографија.

Третман на срцеви заболувања

Кои мерки треба да се преземат и како да се излечат срцевите заболувања? Со такво прашање секогаш се соочува пациент кој ја слушнал неговата дијагноза. Пред сè, треба сериозно да ги прифатите сите препораки и рецепти на лекарот. Понекогаш доволно е вообичаена традиционална терапија за поддршка и придржување кон нормална дневна рутина. Во други случаи, потребна е васкуларна пластика, и ова е веќе хируршка интервенција.

Најдобрите мерки за спречување на срцеви заболувања се како што следува:

 • ослободете се од сите лоши навики (пушење, пиење алкохол);
 • додадете повеќе свежо исцедени сокови и овошни пијалоци, инфузии од билки и чаеви во вашата дневна исхрана, не заборавајте да пиете 1,5 литри чиста вода;
 • здравата исхрана треба да биде избалансирана и умерена (со цел да се спречи зголемување на телесната тежина и, доколку има, да се намали), да се јаде во умерени делови 4 пати на ден;
 • вреди да се ограничи потрошувачката на сол и да се зачинат јадења од зеленчук, риба и посно месо со маслиново и ленено масло;
 • часовите во базенот, како и јогата или редовните вежби наутро треба да бидат придружници на секоја личност која се грижи за здравјето на своето срце;
 • по целодневна физичка активност, потребен е целосен ноќен сон, така што телото има време да се одмори и да добие сила;
 • не занесувајте се со топла бања и посета на сауни и бањи;
 • ако е пропишана терапевтска терапија, вреди строго да се следат дозите и текот на земањето, а исто така не вреди да се започне настинка и заразни болести.

По утврдувањето на причината што даде поттик за формирање на аритмија, специјалист пропишува курс на лекување. Ако состојбата е предизвикана од психоемоционални нарушувања или промени во работата на автономниот систем, тогаш симптомите на аритмија се елиминираат со седативи. Тие често се продаваат во аптеките без рецепт, тоа е само важно да се следи рецепти на лекарот или инструкции за дозирање. Во посложени случаи, со цел да се ослободи од напад на аритмија, потребна е хоспитализација или употреба на посилни лекови - лекови за смирување и антиаритмици. Тие се пропишани за органски лезии на срцевиот орган.

Третман на параксизмална тахикардија... Методи на механички акција и вежби за дишење помогне за ублажување на акутен напад на овој тип на аритмија. На пример, тие го користат методот на лесен притисок врз очното јаболко - ова помага да се возбуди нервниот вагус. Истиот ефект го има и тестот Валсалва, кога детето треба да се напрега со длабок здив, со истовремено стегнати назални пасажи. Obzidan, p-блокатор, се користи како терапија со лекови за оваа аритмија. Исто така, релевантни ќе биде третман кој помага да се спречи преминот на калциум во клетките на срцевиот мускул (миокардот) - земајќи isoptin. Во присуство на недостаток на циркулација на крв, заедно со оваа терапија, се земаат срцеви гликозиди. Во секој случај, лекарот ги пропишува дозата и времетраењето на употребата во согласност со историјата.

Третман за атријална фибрилација... Од атријална фибрилација е предизвикана од срцеви и други болести, лекувањето е првенствено насочена кон елиминирање на нив. Ако формата на атријална фибрилација е забрзана, тогаш истовремен состанок на главната ќе биде внесувањето на срцеви гликозиди. Со бавен ритам на контракции, се препорачува новокаиндимил, хиндин или ајмалин. Ако третманот не ги донесе посакуваните резултати, тогаш е индицирана електрична дефибрилација. Прогнозите се често поволни.

Приемот на седативни (седативни) лекови често се спроведува не само за медицински цели, туку и за превенција. Тие промовираат здрав сон, но не предизвикуваат поспаност, ја подобруваат општата состојба со намалување на ексцитабилноста, нервозата.

Седативите се често билни тинктури или таблети со комбиниран состав, како и бромиди и барбитурати. Таквите лекови се дозволени за адолесценти (ученици, ученици за време на испитни периоди и со големи оптоварувања), тие се препишуваат и на оние кои се занимаваат со голем проток на луѓе (услужна индустрија).

Смирувачки лекови за третман на срце

Популарни седативи:

 • Тинктура од валеријана;
 • Тинктура од мајчино млеко;
 • Ново-пасит;
 • Персен;
 • Антарес 120;
 • Саносан;
 • Алталекс;
 • Корвалол;
 • Валокардин;
 • Колекција за смирување.

Седативите добро се толерираат од телото, но не можете сами да ги препишувате, особено за бремени жени, за време на лактацијата, со болести на желудникот и срцето. Исто така, во случај на индивидуална нетолеранција на билни препарати и појава на алергии, треба да престанете да земате таблети или тинктури од оваа група на лекови.

За да се намали пулсот и да се ослободат болни манифестации, се пропишуваат антиаритмични лекови. Тие имаат корисен ефект врз мускулните клетки на миокардот, ја подобруваат нивната спроводливост и ги обновуваат метаболните процеси.

Лековите од оваа група вклучуваат:

 • Пулснома;
 • Аималин;
 • Кинидин;
 • Новокаинамид;
 • Етмозин;
 • Алапинин;
 • Ритмонорм;
 • Етацизин.

антиаритмични лекови за срцето

Еден од повеќе пропишаните лекови за ангина пекторис, срцеви аритмии и хипертензија е Конкор, селективен бета-блокатор. Назначувањето на лекот Конкор (бисопролол), како антиаритмичен агенс, има ефективни индикатори во неговата комплексна интеракција со други лекови, главно диуретици или АКЕ инхибитори.

Конкор нема независна симптоматска активност, неговото фармаколошко дејство ја има следната ориентација:

 • намалена активност на крвна плазма на ренин;
 • намалување на фреквенцијата на срцеви контракции (и за време на напор и за време на одмор);
 • намалување на побарувачката на кислород во миокардот.

Лекот Конкор не е пропишан за брадикардија или за пациенти со хипотензија (низок крвен притисок). Исто така, треба да бидете внимателни да го земате овој лек за дијабетес. Иако Конкор е лек од „новата генерација“ и, воопшто, нема никаква штета во оваа болест, но ако пациентот е склон кон хипогликемична состојба, потребно е да се биде буден.

Факт е дека Конкор е во состојба да го подобри дејството на инсулин и да ги елиминира тахикардните напади што се појавуваат кај луѓе со намалување на нивото на гликоза во крвта. И, ако пациентот е воден од овој симптом, тогаш во случајот на Конкор, ова не може да се направи, па тахикардија ќе помине незабележана за него.

Контраиндикации за земање Конкор се исто така:

 • возраст до 18 години;
 • бременост и лактација;
 • посебна нетолеранција на бисопролол;
 • слаб синусен јазол;
 • бронхијална астма;
 • бубрежна инсуфициенција;
 • псоријаза

Со индивидуална нетолеранција на антиаритмични лекови, се препишуваат лекови за смирување за стабилизирање на отчукувањата на срцето. Тие имаат седативно дејство, имаат хипотензивна функција, ја намалуваат фреквенцијата на контракции на срцевиот орган и исто така демонстрираат вазодилатационен ефект. Честопати, лекови за смирување се препишуваат за тахикардија или атријална фибрилација.

Најчести лекови, групи на лекови за смирување:

 • Xanax;
 • Елениум;
 • Seduxen;
 • Грандаксин;
 • Дијазепам;
 • Феназепам;
 • Медазепам.

лекови за смирување за тахикардија и атријална фибрилација

Сите антиаритмични лекови и лекови за смирување може да се земат само според упатствата на специјалист. Дозата ја пресметува и лекарот, врз основа на историјата на пациентот и индивидуалните карактеристики на текот на болеста.

Ако се појави аритмија поради органско оштетување на срцевиот орган, третманот се спроведува без употреба на лекови за смирување или специјални антиаритмични лекови. Основната болест се третира.

Симптомите на аритмија, што укажува на тоа дека причината за нејзиното појавување е променетите метаболички процеси и акумулацијата на холестерол во wallsидовите на крвните садови, може да се отстранат со помош на хомеопатски лекови. Овој превентивен третман е можен во случај кога не се дијагностицираат срцеви или други болести за време на прегледот.

Најчесто пропишани хомеопатски лекови се:

 • Кралонин - во доза од 15 капки, се пие три пати на ден, со срцеви неврози, како и по миокарден инфаркт;
 • Нервохел - пропишан за намалување на нервната ексцитабилност, со депресија, неврози. Три пати на ден, растворете една таблета.
 • Recardio и Detonic се користи при покачен притисок и за нормализирање на пулсот. Овие таблети се популарни во Европа како нормализатор на хипертензија.

Видови популарни хомеопатски лекови

Тинктурата на валеријана е исто така пропишана како лек за ублажување на нервозата и прекумерната возбуда. Тие пијат валеријана 15 капки три пати на ден, но пред спиење, на почетокот, се препорачува да се зголеми дозата на 25 капки.

Народни лекови може да се користат и при аритмии и разни срцеви заболувања како профилакса. Значи, медот се консумира во 1 лажица десерт (наутро, на празен стомак). Во исхраната се препорачува да се вклучат суви и свежи кајсии, малини, грозје, рибизли. Тие помагаат во намалување на холестеролот во крвните садови и ги исполнуваат ткивата на срцевиот орган со активни јони.

Традиционални методи за лекување на болести на кардиоваскуларниот систем

Меѓу традиционалните методи за лекување на срцеви заболувања, тие главно се фокусираат на разни билни препарати. Сепак, нивното усвојување мора јасно да се договори со лекарот што посетува. Најпопуларните рецепти, билки и зачини кои се препорачуваат како самостојна употреба или како дел од колекција:

 • Елеган, ѓумбир, кардамон, корен од валеријана, цимет, глог, липа, лук, колкови од роза, копар, берберис, сок од алое, јагоди и лисја од детелина, мајчино млеко, сладунец, цикорија и други.
 • Наутро се препорачува да земете лажица здрава смеса - лимон, суво грозје, ореви и мед. Сето ова е претходно мелено во кашеста состојба.

За подобрување на состојбата и работата на срцето, исто така се користат вежби за дишење и специјални умерени физички вежби, кои исто така ги пропишува лекар. Може да спречите или излечите срцеви заболувања ако навремено обрнете внимание на симптомите, а потоа трпеливо и упорно следете ги сите препораки и рецепти на лекарот.

Кахановска udудмила Николаевна, кардиолог со скоро 20 годишно искуство. Детална биографија и информации за медицински квалификации се објавени на страницата за автори на нашата веб-страница.

Obzoroff
Коментари: 5
 1. Роланд Мауер

  Сакам да ви кажам дека кога ќе се појават болести на кардиоваскуларниот систем, пациентите не секогаш се обраќаат кон кардиолозите, туку се обидуваат да ја отстранат патологијата со свои напори. Затоа, тие користат традиционална медицина - лушпи, инфузии, разни видови на билни чаеви, облоги. Некои од овие лекови помагаат да се намали пулсот, да се нормализира крвниот притисок и да се стабилизира психо-емоционалната состојба. Сепак, главната грешка на пациентите е обидот да се замени главниот третман со традиционална медицина. Ова вклучува употреба на лекови во форма на инјекции, инфузии или таблети. Традиционалната медицина може да се користи за дополнување на главните терапевтски рецепти, но не и да се сметаат овие рецепти како посебен вид на третман. Исто така, прво треба да се договори потребата од употреба на лушпи и инфузии со лекар. Здравствениот работник ќе ги утврди безбедноста и соодветноста на ваквите терапии.

 2. Ханс-Мекер

  Важна фаза во третманот на пациенти со мозочен удар е рехабилитација. Не се препорачува да се занемари овој дел од програмата за обновување. Како резултат на напад, способноста за зборување, голтање, изразување емоции со изрази на лицето и служење на себе е нарушена. Целта на рехабилитацијата е да му помогне на пациентот да ги врати наведените функции. За да го направите ова, логопед, терапевт за масажа спроведува часови со него. Рехабилитацијата се спроведува во специјализирана медицинска установа, поретко дома. Дополнителни цели на рехабилитација се враќање на меморијата, размислување и концентрација, кои се ослабени со нарушена церебрална циркулација. Бидејќи мозочен удар е стресен за емоционалната состојба, покрај физичката, ќе биде потребна и психолошка рехабилитација. Само во овој случај, можете да сметате на целосно закрепнување на пациентот кој претрпел мозочен удар. Обезбедувањето медицинска нега не треба да биде ограничено на администрација на лекови.

 3. Антонианус

  Антиаритмичните лекови кои се препишуваат како дел од третманот на пациенти со тахикардија и аритмија, имаат голем број на несакани ефекти. Затоа, лекови како што се Кинидин, Етацизин и нивните аналози се категорично контраиндицирани да се земаат за време на бременоста. Активните компоненти на лековите слободно ја надминуваат плацентарната бариера. Ова значи дека земените лекови може да му наштетат на детето во матката. Вообичаени видови на негативни ефекти врз фетусот се заостанување во растот и развојот, структурно нарушување на срцето, мозокот и нервната цевка. За да спречите ризик од развој на овие нарушувања, треба да го известите специјалистот за фактот на бременост во фазата на препишување на лекар од овие лекови. Тогаш лекарот ќе може да избере лекови за смирување што нема да му наштети на детето, а во исто време да обезбеди терапевтски ефект за идната мајка.

 4. Линда Салеван

  Поради возраста и тешкотиите при собирање анамнеза кај новороденчињата, не е секогаш можно навремено да се идентификуваат болестите на кардиоваскуларниот систем. Во овој случај, многу зависи од внимателноста на родителите на детето. Тие треба да разберат дека основата за контакт со специјалист е сината промена на бојата на назолабијалниот триаголник за време на плачење на новороденче. Цијаноза се јавува скоро веднаш откако детето ќе се истегне. Состојбата е придружена со периодично липање, несоница, одбивање да се хранат, одложен развој (телесната тежина и висината не одговараат на возраста). Но, преовладувачкиот симптом што зборува за проблеми со срцето е сината промена на бојата на назолабијалниот триаголник. Ако родителите го набудуваат овој симптом, треба да контактирате со педијатар и да добиете совет. Можно е да треба да посетите педијатриски кардиолог, да се подложите на полноправно лабораториско и хардверско испитување на срцето и крвните садови.

 5. Ангелика Симпсон

  Пациенти со атријална фибрилација и тахикардија навистина често се препишуваат лекови од групата за смирување. Овие лекови имаат седативни својства, што може да помогне да се намали пулсот. Транквилизаторите се администрираат интрамускулно или се земаат орално во форма на таблети. И покрај ефективноста во однос на нормализацијата на срцевиот ритам, мора да се има на ум дека Seduxen и неговите аналози имаат способност значително да го намалат нивото на крвниот притисок. Затоа, веднаш по земањето или инјектирањето на лекот може да се појави гадење, повраќање, затемнување во очите, вртоглавица, главоболка, слабост и нарушена координација. За да се спречи развојот на овие симптоми, употребата на Seduxen е контраиндицирана без согласност на специјалист. Покрај тоа, лекови за смирување не можат да се добијат без рецепт на лекар. Затоа, како дел од третманот за атријална фибрилација и тахикардија, прво треба да посетите кардиолог.

Додадете коментар