Тајната моќ на прстите и акупунктурата

Човечките раце се наши најнеопходни помагачи. Тие не само што помагаат во вршење на различна физичка работа, туку имаат и моќ на лекување. Во античко време, луѓето се третирале на сосема поинаков начин отколку во нашево време. Покрај врвовите и корените, нашите предци знаеја многу активни точки на нашето тело. Со притискање на посебен начин на овие точки, едно лице може да се излечи.

Тајната моќ на прстите и точките на телото

Некои од овие магични точки се на нашите прсти. На пример, дејствувајќи на најмалиот мал прст, едно лице е во состојба да го подобри здравјето на целото тело. Исцелители на антиката користеле неколку техники на масажа кога работеле со активни точки. Милуваа или притискаа на прстите, понекогаш правејќи движење што потсетува на навртување. Античките исцелители можеле да користат специјални игли за време на процедурата за лекување.

Во нашиот современ свет, оваа техника ќе им се допадне на многу луѓе, бидејќи е едноставна и прифатлива. Пробајте ако се чувствувате уморни цело време. Подарете си акупресура на двете раце. Оваа масажа ќе помогне во ублажување на силниот замор и нервната напнатост, како резултат на што ќе почувствувате релаксација и мир. Предноста на масажата е во тоа што може да се направи не само дома, туку и веднаш на работното место или на пат кон дома.

Масажата нема да ви одземе многу време, но ќе ви даде само колосална сила. Започнете ја масажата со масирање на малиот прст на левата рака. Масажата треба да започне со фаланга на ноктите и постепено да се движи низ целиот прст кон основата на малиот прст. Масажата треба да се направи со притискање. Слична масажа се изведува со секој прст на двете раце.

Во зима, честопати се случува да настине, особено течење на носот. За брзо справување со болеста, треба да го повикате левиот палец за помош. Обидете се да најдете болна точка на неа, лоцирана во центарот на горната фаланга. Притиснете на него периодично во текот на денот и ќе видите дека течење на носот ќе исчезне многу брзо. Овој метод на масажа може да го користат апсолутно здрави луѓе заради превенција.

Ако сакате да изгубите малку килограми и да добиете витка фигура, но спортот не доаѓа предвид, вашите магични прсти повторно ќе ви помогнат. Пред јадење, масирајте го самиот врв на малиот прст користејќи притисок. Оваа масажа ќе ви го намали апетитот и нема да јадете многу. Направете го ова пред секој оброк.

Индексот на прстите при заздравување има уште едно оригинално име - „прсти на црниот дроб“. Затоа, сите проблеми со овој важен орган може да се решат со помош на показалците. Ако имате разни заболувања на црниот дроб, веднаш започнете со масирање на соодветните прсти. Времетраењето на масажата не треба да надминува три минути, сепак, ваквите движења мора да се прават неколку пати на ден.

Што е акупунктура

Третманот и спречувањето на болести со употреба на методот на акупунктура се заснова на учење на специјални биолошки активни точки лоцирани на човечкото тело и поврзани со внатрешни системи и органи. Дејствувајќи на точки на акупунктура, може да се стимулираат биолошки процеси, што помага да се обноват погодените области на телото и да се ублажи болката.

Што е акупунктура

Откриено е дека рефлексолошките сесии имаат корисен ефект врз имунитетниот систем на организмот, ја зголемуваат отпорноста кон болести.

Акупунктура: Предности на алтернативниот третман

За разлика од традиционалните медицински методи, акупунктурата е практично безопасна за пациентите. Нема контраиндикации, освен во ретки индивидуални случаи. Исто така, нема несакани ефекти. Ова е многу важно во нашата ера кога медицината се соочува со проблем на фармаколошка презаситеност.

Акупунктурата ви овозможува да го намалите внесувањето на лекови, па дури и целосно да ги напуштите. Во исто време, цената на третманот со рефлексна терапија е споредлива со традиционалниот курс за лекови.

Видови на акупунктура

Постојат многу техники за стимулирање на биолошки активни точки во светот. Меѓу најпопуларните методи:

  • Акупресура;
  • Акупунктура;
  • Загревање;
  • Терапија со микро струја;
  • Цуботерапија;
  • Криопунктура.

Постојат и други методи кои успешно се користат во медицинските клиники ширум светот. Акупунктурата е ефикасна во лекувањето на кардиоваскуларниот, нервниот, респираторниот, дигестивниот систем, мускулно-скелетниот систем. Постои позитивно искуство со употреба на рефлексологија кај се борат со прекумерна тежина и гинеколошки заболувања.

Постави прашање

Главен и одговорен уредник Obzoroff, професионален специјалист во областа на медицината, козметологијата и диететиката. Пишува и сумира материјал напишан од медицински лекари.

Заедно со преведувачи, тој подготвува статии за странски читатели врз основа на материјали подготвени од авторите на страницата со соодветни квалификации.

Менаџер на проект Obzoroff Коавтор е на бројни статии за здравјето и современите третмани за вообичаени болести, напишани во соработка со искусни медицински лекари, чии биографии се наоѓаат на страницата за автори.

Социјални мрежи на авторот: Facebook Twitter YouTube
Obzoroff
Додадете коментар