Нарушувања во исхраната: анорексија и булимија

Денес, покрај проблемот со дебелината, постои и друг, не помалку опасен - нарушувања во исхраната. Најпознати од нив се анорексија и булимија, честа кај тинејџерите и кои се стремат кон идеални пропорции на starвезди. Недостатокот на навремена интервенција од страна на лекарите доведува до ужасни последици, затоа е исклучително важно да се препознае болеста во раните фази.

Нарушувања во исхраната

Нарушувања во исхраната се низа синдроми на однесување кои се карактеризираат со нарушувања во исхраната. Студијата за ваквите нарушувања започна во 1689 година по дијагнозата на анорексија кај млада девојка од страна на д-р Мортон. Тој ја нарече оваа болест „нервна потрошувачка“. Сепак, истражувањето започна да се спроведува темелно само во 80-тите години на 20 век. Како резултат, беше откриено дека генетиката има директно влијание врз манифестацијата на анорексија и булимија. желбата за слабост е својствена на нивото на хромозомот.

Анорексија

Зборот „анорексија“ дојде во нашиот лексикон од Античка Грција. Буквално преведено како „недостаток на нагон за јадење“. Во медицинската средина, терминот се користи за оние луѓе кои намерно одбиваат да јадат, нивниот глад целосно исчезнува. Постојат неколку видови на анорексија: основно детство, ментално, ментално болно, нервозно, дрога.

Анорексија како вид нарушувања во исхраната

Бројот на пациенти со ова, на прв поглед, не е опасна болест постојано расте. Секоја година, илјадници девојки се приклучуваат на редовите на жртвите на анорексија. Најголемиот дел од болните се девојчиња на возраст од 13-30 години. Првите знаци на оваа болест може да се забележат кај една од сто тинејџерки.

Причини за анорексија:

Постојат голем број на причини кои предизвикуваат анорексија, употреба на билни инфузии и лекови, употреба на диуретици и лаксативи и дефект на гастроинтестиналниот тракт.

Симптоми типични за анорексија:

 • целосен недостаток на апетит, и како резултат на тоа, нагло слабеење
 • несоница, депресија
 • аритмија, болка во мускулите
 • слабост, чувство на постојан студ
 • нарушувања на ендокриниот систем

Симптоми:

 • страв од дебелина, постојана потреба за слабеење
 • негирање на проблемот поврзано со ненадејно слабеење
 • намерно одбивање да се јаде за да се намали телесната тежина
 • пациентот постојано се смета за дебел и се обидува да изгуби тежина
 • нарушувања во исхраната (поделба на делови, јадење во движење)
 • после јадење, пациентот се обидува да предизвика повраќање со цел да го исчисти стомакот
 • спортски дух
 • пациентот собира рецепти, подготвува многу јадења и се обидува да ги „нахрани“ своите роднини, одбивајќи да учествува на вечери
 • бледило на кожата

Анорексија е многу опасна болест. Ако третманот не се започне на време, лицето едноставно ќе умре. Самите такви луѓе никогаш нема да одат на лекар, им треба помош од роднини и пријатели. Само квалификуван лекар може да помогне да се надмине оваа болест.

Пациентот треба да се лекува болнички, каде што покрај медицинските процедури, ќе го посети и психотерапевт. По испуштањето, ќе треба да ве набудува терапевт уште шест месеци за да забележите зголемување на телесната тежина.

Дури и ако беше можно да се излечи пациент со анорексија, тоа не значи дека болеста нема да се врати. Може да се појави релапс. Не е секогаш можно да се излечи повторувачката анорексија.

Ова психолошко нарушување вклучува одбивање храна и значително губење на тежината. Во превод од антички грчки јазик, изразот „анорексија“ значи „недостаток на нагон за јадење“.

Карактеристичните знаци на болеста се:

 • Повреда или отсуство на менструација кај жени;
 • Намален сексуален нагон;
 • Нарушување на телото.

Анорексија може да биде придружена со:

 • Земање лаксативи и диуретици;
 • Целосно отфрлање на висококалорична храна;
 • Предизвикување повраќање;
 • Преземање на средства насочени кон намалување на апетитот;
 • Долги, исцрпувачки тренинзи.

Специјалист може да дијагностицира анорексија само по целосен преглед на пациентот, бидејќи постојат и други проблеми кои се појавуваат на сличен начин.

Булимија

Овој вид нарушувања е сличен на анорексија, но продолжува на различни начини. Луѓето со булимија имаат прекумерен апетит што не можат да го контролираат. Значи, едно лице гладува некое време, а потоа се распаѓа и ја напаѓа храната. За време на нападот, булимичен пациент е во можност да ја јаде целата содржина на ладилникот и не може да застане. Откако сфати што се случило, лицето се обидува да се ослободи од храната предизвикувајќи повраќање или прибегнувајќи кон лекови. Ослободете се од булимија ќе ви помогне дрога MBL-5, што го затапува чувството на глад и ја намалува вишокот тежина.

Нарушување во исхраната Булимија

Можно е да се излечи пациентот само ако елиминиран провоцирачкиот фактор. Причините за болеста во секој поединечен случај може да бидат различни и се поделени во 3 големи групи:

1. Органски:

 • Генетика;
 • метаболички нарушувања;
 • недостаток на хранливи материи како резултат на постојани диети;
 • хормонално нарушување;
 • дијабетес мелитус.

2. Социјална:

 • Desелба да се исполнат стандардите за убавина;
 • Комплекси;
 • Споредување на себе си со некој од околината;
 • Коментари од роднини, пријатели или непознати луѓе за фигурата и вишокот тежина.

3. Психогена:

 • Депресија;
 • Прекумерни стандарди во однос на себе си;
 • Психолошка траума.

Исто така е важно да се напомене дека нападите на прејадување може да бидат предизвикани не само од негативни настани (неуспеси на работа или во личен живот), туку и од позитивни (почеток на нова романса, раст на кариерата). Во првиот случај, храната станува утеха, а во вториот делува како награда.

Нарушувањата во исхраната се навистина сериозна медицинска состојба која бара третман. Ако се појават знаци на болест, веднаш треба да контактирате со специјалист, бидејќи во овој случај, шансите за целосно закрепнување се многу поголеми. Важна улога играат роднини кои мора да го поддржат пациентот за време на периодот на лекување.

Постави прашање

Кристина Лобановска

Нутриционист, Лобановска Кристина Јуриевна, млад и веќе успешен специјалист за исхрана, кој за 4 години пракса, веќе успеа да им помогне на скоро 1000 пациенти да ги решат проблемите со прекумерна тежина и недоволна тежина.

Во својата работа, лекарот ги консултира своите пациенти за рационална исхрана. Спроведува развој на индивидуални програми за исхрана за разни болести. Во својата кариера, тој користи модерни пристапи кон третман на дебелина или недоволна тежина, а исто така спроведува методи за обликување на телото засновани врз индивидуален пристап.

Obzoroff
Додадете коментар