Нетолеранција на храна: симптоми, дијагноза, третман

Нетолеранција на храна е одговор на организмот на одредена храна и хранливи материи. Таквите процеси може да се појават кога дигестивниот систем не е во можност целосно или делумно да асимилира некои хранливи материи. Како резултат, тие се акумулираат во цревата. Кога ќе се достигнат максималните нивоа на интоксикација, телото реагира со појава на симптоми. Нивоата што предизвикуваат симптоми се индивидуални. Затоа, многу пациенти со нетолеранција на храна не доживуваат никаква видлива непријатност.

Причини за нетолеранција на храна

Нарушувањето не треба да се меша со алергија на храна, чиј механизам е поврзан со активирање на имунолошкиот систем. Луѓето кои страдаат од алергиски реакции на одредени компоненти треба трајно и целосно да ги исфрлат од исхраната. Во случај на нетолеранција, доволно е пациентот привремено да отстрани некоја храна од дневната исхрана.

Причини за нетолеранција на храна

Причините за нетолеранција на храна се поделени според видот на храната што предизвикува реакција:

 • Ксантин. Го има во кафето и чајот. Неговиот вишок предизвикува тахикардија, зголемена киселост на гастричен сок.
 • Адитиви во храната, конзерванси, засладувачи, засилувачи на вкус. Достигнувајќи го максималното ниво на присуство во цревата, тие можат да доведат до гадење, главоболка, болки во стомакот, астма.
 • Лактоза. Нарушувањето се јавува кога на телото на пациентот му недостасува ензимот лактаза. Нетолеранцијата на лактоза се манифестира со нарушување на гастроинтестиналниот тракт: надуеност и дијареја.

Симптоми

Симптоми на нетолеранција на храна

Симптомите на нетолеранција на храна се слични на оние што се појавуваат во присуство на алергии и се различни:

 • надуеност, гасови;
 • запек, дијареја;
 • гадење;
 • грчеви во стомакот;
 • главоболки;
 • појава на општа раздразливост, депресија;
 • болка во зглобовите
 • бронхитис, астма.

Најчести видови на нетолеранција на храна

Две од најчестите нетолеранции на храна се:

 • лактоза, сорбитол;
 • глутен.

Нетолеранцијата на лактоза се јавува поради недостаток на ензимот лактаза, кој е вклучен во дигестивната функција. Отсуството на супстанција доведува до појава на процеси на ферментација во цревата и формирање гасови. Сорбитол, кој се наоѓа во многу овошја, исто така може да предизвика нарушување. Заедно, овие два елементи често предизвикуваат синдром на нервозно дебело црево.

Реакцијата на глутен што се наоѓа во пченицата, 'ржот, јачменот, овесот се нарекува целијачна болест. Телото на луѓето кои страдаат од ова нарушување не е во состојба да го метаболизира глутенот. Ова директно влијае на дисфункција на цревата. Неговите wallsидови оштетени од глутен ја намалуваат или губат способноста да ги апсорбираат основните човечки витални функции, хранливи материи и елементи во трагови. Симптоми на нетолеранција на глутен се:

 • дијареа;
 • општа слабост на телото;
 • губење на тежината;
 • раздразливост;
 • стомачни грчеви.

Децата често имаат недостаток на апетит. Исто така, некои луѓе може да имаат нетолеранција на адитиви и бои во храната.

Дијагностика

За да се утврди нарушувањето, пациентот мора да добие детална консултација од лекарот што посетува, со исклучок на присуство на други болести со слични симптоми. Особено внимание се посветува на видот на манифестацијата на болеста и нејзината фреквенција во однос на употребата на одредени производи. Сомнежот за нетолеранција ќе се зголеми ако со честото внесување на елементи, симптомите станат почести.

Во овој случај, диетата, тогаш исклучувањето на храната, ќе помогне во утврдувањето на дијагнозата. За 3-4 недели, "опасната храна" се отстранува од исхраната на човекот, а потоа постепено се воведува под надзор на лекарот што посетува. Појавените симптоми можат да ја разјаснат сликата за нарушувањето и да го идентификуваат иритирачкиот елемент на цревата.

Лекување на нетолеранција на храна

Нетолеранцијата на храна може да се манифестира кај некоја личност во текот на целиот живот. Исто така постои и поимот „праг-доза“ што предизвикува појава на симптоми. Тоа е нејзината дефиниција што ќе му помогне на пациентот да ги избегне непријатните последици од манифестацијата на нарушувањето. Делумно или целосно отстранување на нездравата храна од исхраната ќе ги отстрани симптомите и ќе го подобри процесот на варење. За да се подобри процесот на варење, како превентивна мерка, се препорачува да се користи чај Gastro.

За луѓето со целијачна болест, постојат голем број специјално формулирани производи кои ќе ви помогнат да постигнете диета без глутен без болка. Пациентите со нетолеранција на лактоза, повремено можат да пијат една чаша полномасно млеко. Тоа нема да му наштети на нивното здравје. И истиот е случај со потрошувачката на стари сирења, јогурт, кефир кај пациентот, кои имаат многу мала содржина на лактоза.

Самото нарушување не се смета за опасно за здравјето ако ја разберете нејзината природа на време и ги примените принципите на исхрана што го прават човекот здрав.

Постави прашање

Кристина Лобановска

Нутриционист, Лобановска Кристина Јуриевна, млад и веќе успешен специјалист за исхрана, кој за 4 години пракса, веќе успеа да им помогне на скоро 1000 пациенти да ги решат проблемите со прекумерна тежина и недоволна тежина.

Во својата работа, лекарот ги консултира своите пациенти за рационална исхрана. Спроведува развој на индивидуални програми за исхрана за разни болести. Во својата кариера, тој користи модерни пристапи кон третман на дебелина или недоволна тежина, а исто така спроведува методи за обликување на телото засновани врз индивидуален пристап.

Obzoroff
Додадете коментар