Мастурбација и опаѓање на косата кај мажите: реалност и митови

Може да се слушнат многу легенди за мастурбација или мастурбација, почнувајќи од верувања дека мастурбацијата може да доведе до слепило, до митови дека оваа форма на самозадоволување може да предизвика раст на косата на дланките.

Митови за мастурбација

Една од вообичаените заблуди е дека мастурбацијата може да доведе до опаѓање на косата во форма на опаѓачка линија или целосна ќелавост (алопеција).

Како и другите митови за мастурбација, верувањето дека мастурбацијата предизвикува опаѓање на косата не е точно. Исто така, нема научни докази кои го поврзуваат самозадоволството со опаѓање на косата, и нема врска помеѓу мастурбацијата и здравјето на косата.

Интересно е тоа што некои од веб-страниците кои тврдат дека мастурбација предизвикува ќелавост ги враќаат своите тврдења со докази што звучат разумно. Постојат многу научни термини специјално користени за да се опише недостаток на хормони на протеини и минерали кои се наоѓаат во спермата.

Подолу, погледнуваме некои од вообичаените митови за мастурбацијата и нејзината врска со опаѓањето на косата. Исто така, ќе ги изложиме најпознатите и несигурни „научни“ факти користени за поддршка на овие тврдења.

Мит 1: Мастурбацијата го прави нашето тело да произведува DHT

Дихидротестостеронот, попознат како DHT, е машки полов хормон и главна причина за ќелавост кај мажите.

DHT влијае на рецепторите на скалпот и ги минијатурира фоликулите на косата, што резултира во опаѓање на косата со генетска чувствителност на овој хормон.

Најчестата заблуда е дека мастурбацијата доведува до ослободување на хормони, вклучително и ДХТ, и е причина за алопеција.

Како и повеќето неиздржани факти, вистинските научни докази целосно противречат на тврдењето дека мастурбацијата има какво било влијание врз DHT и другите машки хормони. Постојат неколку независни студии кои покажуваат дека ваквата сексуална активност нема видлив ефект врз производството на тестостерон или ДХТ.

Метаболизам на тестостерон

Една студија ги споредува мажите со нормална сексуална функција со мажите кои имаат проблеми. Конечните резултати покажуваат дека обете полови групи имаат статистички слично ниво на тестостерон.

Друга студија споредува мажи со нормално ниво на сексуална активност со мажи кои намерно избегнуваат каква било форма на сексуално задоволување. Податоците за примерокот од крв не покажаа разлика помеѓу двете групи во вкупниот тестостерон, слободниот тестостерон и лутеинизирачкиот хормон (LH).

Бидејќи DHT е метаболит на тестостерон, многу е малку веројатно дека сексуалната активност (без разлика дали е мастурбација или сексуален однос) да има позитивно или негативно влијание врз нивото на DHT.

Мит 2: мастурбацијата го намалува нивото на протеини, предизвикувајќи опаѓање на косата

Ефект на мастурбација врз растот на косата

Иако спермата навистина содржи протеини, мастурбацијата или сексот не влијаат значително на количината на протеини достапни за фоликулите на косата.

Во просек, има околу 100 мг протеини за секои 5040 мл сперма. Бидејќи просечната количина на сперма ослободена при секоја ејакулација е 3,7 ml, тоа значи дека мора или да имате секс или да мастурбирате 27 пати за да ослободите нешто повеќе од пет грама протеини.

За споредба, трошите околу шест грама протеини секој пат кога јадете јајце и 30 до 60 грама кога јадете пилешки гради.

Количината на протеини што ги губите за време на оргазмот е занемарлива во споредба со нормалното внесување протеини. Дури и ако мастурбирате цел ден, сепак ќе консумирате 10-50 пати повеќе протеини во вашата диета ако јадете релативно добро.

Исто како наводната врска помеѓу мастурбацијата и DHT, нема врска помеѓу мастурбацијата и дефицитот на протеини.

Мит 3: Контролата на ејакулацијата е важна за „рамнотежата на хормоните“

Овој мит е варијација на изјавата „мастурбацијата влијае на ДХТ“, што го побивме погоре, но со дополнителна изјава што влијае на целокупната рамнотежа на хормоните. Во реалноста, сексот може да има одредено влијание врз нивото на одредени хормони во телото, но ова е привремен ефект што нема никаква врска со опаѓање на косата.

Најзначајниот хормон ослободен за време на сексот е окситоцин, кој влијае на центрите за задоволство во нашиот мозок. Ова е една од причините зошто сексот и мастурбацијата се перципираат како задоволство, но нема никаква врска со здравјето или дебелината на косата.

формула за окситоцин

Се верува дека окситоцинот може да влијае на претворање на тестостерон во DHT. Сепак, нема докази дека мастурбацијата има некаков специфичен ефект врз DHT што не би се случило во други ситуации кога се произведува окситоцин.

Важно е да се запамети! Balелавоста е хормонски и генетски фактор, а не несакан ефект на мастурбацијата. Maleелавост кај мажите се јавува кога телото го претвора тестостеронот во DHT преку ензимот 5-редуктаза. Мастурбацијата не игра никаква улога во процесот на минијатуризација и прекин на растот на фоликулите на косата.

Ако забележите дека вашата коса паѓа или нејзината линија почнува да се повлекува, ова е повеќе несакан ефект на чувствителност на DHT, стрес, исхрана или проблеми со начинот на живот отколку резултат на премногу мастурбација.

Balелавоста може успешно да се третира со преземање активности за намалување на нивото на DHT со лекови или со промена на вашата исхрана и начин на живот за да се отстранат факторите што придонесуваат за опаѓање на косата. Па, во овој случај, помага 5% раствор на лекот Миноксидилод Киркленд.

Како заклучок, можеме уште еднаш да додадеме дека мастурбацијата, вклучително и сексот, на кој било начин не влијае на линијата на косата, нејзината густина или здравјето воопшто. Во спротивно, огромното мнозинство од светската популација ќе се соочи со сериозни проблеми со опаѓање на косата, а медицинската заедница ќе биде многу свесна за тоа.

Доктор-уролог Дмитриј Федорович Новитyук се занимава со дијагностицирање, лекување и превенција на болести на генитоуринарниот систем веќе 20 години.

Додадете коментар