Како да се третира астмата - симптоми и најчесто поставувани прашања

Аеросолните инхалатори бараат посебна техника, што е многу важно да се совлада за третманот да биде ефикасен. Инхалаторите за прав се многу полесни за употреба. Многу од нив имаат и бројачи на дози кои ве известуваат кога лекот ќе истече и треба да се купи нов инхалатор. Вашиот лекар детално ќе ви каже за различните видови на инхалатори и нивните предности и недостатоци. Бидете сигурни да му поставите разјаснувачки прашања во врска со ова!

Како да се третира астмата

Инхалациониот пат на администрација е логичен - на крајот на краиштата, лекот се доставува директно до местото каде што се јавува воспаление! Но, не е погодно за сите пациенти, не секој добро ја совладува техниката на вдишување, не секој успева да постигне контрола користејќи само инхалатори. Затоа, постојат лекови за орална администрација, овој начин на администрација се нарекува орален (од латински per os - преку устата). Овие лекови доаѓаат во форма на апчиња.

Достапно во таблети:

 1. глукокортикостероиди (моќни антиинфламаторни лекови кои се користат само за лекување на тешка астма и олеснување на егзацербации).
 2. антилеукотриенски лекови (нехормонски антиинфламаторни лекови, кои се користат за лекување на лесна астма како монотерапија и во комбинација со инхалациони лекови за потешки форми).
 3. теофилини (бронходилататори кои бараат следење на нивото на нивната крв поради ризик од сериозни несакани ефекти).

Подготовките за таблети се погодни за пациентите, особено за децата - тие се лесни за земање, не се потребни посебни вештини или уреди. Лековите што се земаат еднаш на ден се особено погодни - пациентите практично не забораваат да ги земаат. Некои лекови што можат да се користат кај деца имаат форма на таблети за џвакање со пријатен вкус - ова е исто така многу погодно и го прави третманот не само ефикасен, туку и интересен! Поставете му на вашиот лекар специфични прашања за тоа какви лекови и опции за третман на астма можат и што треба да ви бидат препишани.

Изберете (проверете) соодветни прашања во зависност од тоа дали сте дијагностицирани со астма или не.

 1. Детално опишете што ве мачи (кашлица, отежнато дишење, чувство на задушување, будење ноќе, отежнато дишење или друго отежнато дишење, какви било други симптоми).
 2. Кажете ни кога симптомите (поплаките) за првпат се појавија и како тие се менувале со текот на времето: што ги предизвикало симптомите и кое време од годината биле.

Ако веќе сте дијагностицирале астма порано - што ги предизвикува симптомите сега (размислете за настинки, цветни растенија, контакт со животни, земање лекови, итн.):

 • Колку често се јавуваат симптоми во текот на денот;
 • Колку пати се будите навечер од симптоми на астма;
 • Ако веќе сте дијагностицирале астма порано - колку пати на ден (неделно) го користите вашиот инхалатор - бронходилататор?

Како симптомите на астма влијаат на секојдневниот живот

Многу е важно да кажете дали имате какви било симптоми на ринитис („течење на носот“) - назална конгестија, ринореја, чешање во носот, кивање, симптоми на очи - чешање и печење на очите, црвенило, насолзени очи.

Забелешка: Симптомите може да се појават во одредени периоди - на пример, во сезоната на цветни или да ве вознемируваат постојано. Ако имате алергиски ринитис, важно е вашиот лекар да ви препише и третман на ринитис или да ве упати на специјалист по ОРЛ. Ако ринитисот остане нелекуван, астмата е многу потешко да се контролира!

 • Ако веќе сте дијагностицирале астма порано - какви лекови ви препишале и какви лекови земате и во кои дози.
 • Ако поради некоја причина не ги земате препишаните лекови или не ги земате поинаку отколку што ви препишал лекарот, објавете му на лекарот зошто. На пример, ви се чини дека лекот не помага, незгодно е да се користи инхалатор, незгодно е да се користи производот 2 или повеќе пати на ден, има непријатен вкус, се плашите од несакани ефекти, знаете дека постојат и други начини за лекување на астма, на пример, орални таблети, кои било други причини ...

Забелешка:

 • Ако е можно, земете ги своите лекови со вас кога ќе го посетите вашиот лекар. Ова ќе помогне да се избегне забуна со називите на лекови и дози, а исто така ќе му се овозможи на лекарот да провери дали правилно внесувате вдишување.
 • Искрено кажете му на вашиот лекар што лекови земате и не кријте ако не земате нешто - не се лекувате со цел да му угодите на лекарот! Ако болеста не е контролирана, од исклучително значење е вие ​​и лекарот да разберете зошто се случува ова. Или лековите се неправилно избрани, или не примате лекови во дози на доза, или на терапијата мора да се додадат дополнителни лекови. Во секој случај, по извршување на специјални тестови, лекарот ќе разбере дека земате лекови нередовно.

За што да го прашате вашиот лекар:

 1. Дали е тоа астма?
 2. Како можам да ја контролирам астмата?
 3. Кои лекови треба да ги земам?
 4. Како да ги земете? (вдишување / таблета?)
 5. Како правилно да се направи вдишување?
 6. Кои несакани ефекти можат да предизвикаат лекови со инхалација?
 7. Кои несакани ефекти можат да предизвикаат апчиња?
 8. Каде можам да купам мерач на врв на проток? Како да го користите?
 9. Што да направите ако симптомите се влошат?
 10. Што ако имам настинка (настинка)?
 11. Дали имам алергиски ринитис?
 12. Кои лекови треба да ги лекувам за алергиски ринитис?
 13. Дали треба (не) да го сменам некако мојот живот? Храна, секојдневие, навики и сл.?
 14. Може ли да спортувам? Дали има некои спортови кои се индицирани / контраиндицирани за мене? Ако сум активно вклучен во спортот, кои лекови се најдобри за мене?
 15. Откријте дали би било подобро за вас да користите анти-хормонални лекови?
 16. Прашајте дали има смисла да се земе антиинфламаторно во вашиот случај?
 17. Во случај на вашето дете да е тешко да земе лекови во форма на инхалатор, дали знаете дали е можно да се користат лекови со вкус?
 18. Ве молиме, проверете која дрога (а) е најдобра за вас или вашето дете ако имате некои посебни околности, на пример:
 19. Некој друг во вашето семејство има астма.
 20. Вие исто така страдате од алергиски ринитис.
 21. Имате преосетливост на аспирин или други нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ).
 22. Вие сте пушач.
 23. Ти зголемена телесна тежина.
 24. Нападите на астма (или епизоди на недостаток на здив, кашлица, итн.) Се активираат со вежбање.
 25. Напади на астма (или епизоди на отежнато дишење, кашлица, итн.)
 26. Дали нападите се случуваат при вдишување на ладен воздух.
 27. Ако терапијата била препишана порано, препишаните лекови не го дале очекуваниот ефект.
 28. Се плашите од несаканите ефекти на кортикостероидите.
 29. Сите други околности што ги сметате за посебни и кои ве возбудуваат!

Изберете ги сите прашања што ви се важни, отпечатете ги и однесете ги со вас на закажување за вашиот лекар!

Постави прашање

Главен и одговорен уредник Obzoroff, професионален специјалист во областа на медицината, козметологијата и диететиката. Пишува и сумира материјал напишан од медицински лекари.

Заедно со преведувачи, тој подготвува статии за странски читатели врз основа на материјали подготвени од авторите на страницата со соодветни квалификации.

Менаџер на проект Obzoroff Коавтор е на бројни статии за здравјето и современите третмани за вообичаени болести, напишани во соработка со искусни медицински лекари, чии биографии се наоѓаат на страницата за автори.

Социјални мрежи на авторот: Facebook Twitter YouTube
Obzoroff
Додадете коментар