Хронична уреаплазмоза кај мажи: причини и методи на лекување

Хронична уреаплазмоза е воспалителен процес во органите на уринарниот и репродуктивниот систем, кој се карактеризира со наизменични периоди на ремисија и релапси. Овој феномен може да се заснова на недоволно квалитетен третман на акутната форма, непочитување на превентивните мерки и други причини. Болеста е комплицирана од фактот дека може да помине под маската на простатитис, циститис, уретритис и други патологии. Затоа, важно е да се спроведе правилна дијагноза и комплексна терапија.

Што е хронична уреаплазмоза

Причини за заболување на уреаплазма

Меѓу главните фактори кои го одредуваат развојот на хронична уреаплазмоза кај мажите, може да се разликува следново:

 • слабеење на имунолошкиот систем;
 • промена на сексуалните партнери;
 • земање антибактериски лекови;
 • лекови базирани на хормони;
 • рана сексуална активност;
 • сексуален однос без заштитна опрема;
 • лоши хигиена и услови за живот;
 • чести стресни ситуации и така натаму.

Како се појавува уреаплазма болест?

Причината за уреаплазмоза кај новородените деца е хроничната форма на оваа болест кај мајката. Бебињата се инфицираат за време на породувањето, минувајќи низ породилниот канал.

Начини на пренесување на болеста

Во моментот, хроничната уреаплазмоза се смета за сексуално пренослива болест, така што може да се пренесе преку сексуален контакт. Друг начин е пренесување на патогенот од мајката на нејзиното новородено дете. Не постојат други познати начини на влегување на бактериите во телото на една личност од друга. Ракување, бакнување, заеднички предмети и други начини не влијаат на можноста за инфекција.

Симптоми на хронична уреаплазма

За хронична уреаплазмоза, карактеристична е следнава клиничка слика:

 • честа желба да се исцеди урината;
 • капките на гној или слуз се ослободуваат од пенисот;
 • уретрата е едематозна, хиперемична;
 • чувство на печење со одлив на урина;
 • болка во долниот дел на грбот, долниот дел на стомакот, препоните;
 • тешкотии при мокрење;
 • оток и хиперемија на главата на пенисот;
 • траги од крв во урина, сперма;
 • болка за време на сексуален однос;
 • главоболка;
 • општа слабост, зголемен замор.

Со текот на времето, можете да забележите такви последици од уреаплазмоза кај мажите, како што се сексуална дисфункција, развој на патологии на уринарниот систем, значително намалување на имунитетот и додавање на други инфекции.

Можни компликации

Една од најсериозните компликации на хронична уреаплазмоза е намалување на сексуалната активност и неплодност. Сперматозоидите не можат да се развиваат нормално, бидејќи бактериите го нарушуваат процесот на нивно формирање. Покрај тоа, болеста го менува хемискиот состав на семената течност, што ја ограничува подвижноста на герминативните клетки и доведува до нивно ослабување и предвремена смрт.

Меѓу другите, не помалку опасни, компликации:

 • предвремена ејакулација;
 • импотенција
 • намалено либидо;
 • хроничен циститис;
 • простатит;
 • ревматоиден артритис и други.

Дијагноза на уреаплазмоза

Ако се најдат горенаведените симптоми, мажот треба да оди на клиника, да закаже состанок и да спроведе дијагноза. Во исто време, одредени барања се наметнуваат на лабораториски студии: потребно е не само да се утврди присуство на бактерии во материјалот за испитување, туку да се утврди нивната активност. Ова се должи на условно патогената природа на микробот. За анализа, земете крв, урина, сперма.

Дијагноза на уреаплазмоза

Дијагнозата на хронична уреаплазмоза се заснова на употреба на неколку истражувачки методи.

 • Поврзана анализа на имуносорбент. Покажува присуство на антитела кон уреаплазма, како и активност на микробата.
 • Верижна реакција на полимераза. Таа се заснова на откривање на генетски честички на бактериите. Ви овозможува да ја одредите количината на микроорганизам во единицата за мерење.
 • Имунофлуоресценција. Открива антитела во крвта.
 • Бактериска култура. Се состои во поставување на биоматеријал на посебна средина со последователна идентификација на микробата и броење на нејзината количина.

Врз основа на добиените податоци, лекарот пропишува терапија.

Методи на лекување на болести

Терапијата со уреаплазма, особено во хроничниот тек на болеста, се спроведува во неколку насоки. Прво на сите, прикажана е администрација на лековити антибактериски агенси насочени кон уништување на бактериите. Соодветен препарат може да се одреди со употреба на бактериска анализа. Паралелно, се препишуваат лекови за зајакнување на имунолошкиот систем. Назначувањето на супортивна терапија помага да се забрза обновувањето на ткивата по инфекцијата.

Во третманот на хронична уреаплазмоза, времетраењето на лековите може да биде многу подолго отколку во акутниот тек на болеста. Покрај тоа, неопходно е да се извести лекарот кои антибиотици биле препишани во претходниот случај на егзацербација на болеста. Бидејќи микроорганизмите добиваат отпорност на лекови за време на терапијата, лекот не треба да се повторува. По завршувањето на целосниот тек на терапијата, мажот треба да помине контролни тестови.

Лекови за третман на уреаплазмоза

За третман на хронична уреаплазмоза, се користат следниве лекови.

 • Антибиотици: Доксициклин, Азитромицин, Кларитромицин, Офлоксацин, Левофлоксацин;
 • Имуномодулирачки: Имунал, Имудон, Уро-Ваксом, Изофон, Циклоферон;
 • Адаптогени: insеншен (тинктура), Ехинацеа (тинктура).
 • Билни препарати добиени од растителни екстракти: Prostero, Prostatricum произведени во форма на капсули за орална администрација.

Секој од лековите има свој режим на дозирање, што може да го коригира само специјалист. Само-администрација на антибактериски и други лекови е неприфатливо.

Според дискреција на лекарот, на човекот може да му се покажат дополнителни физиотерапевтски сесии или процедури кои го подобруваат имунитетниот статус на телото. Предуслов е истовремен третман на сексуалниот партнер, бидејќи таа може да биде носител на инфекцијата.

Можно е да се спречи хроничната форма на уреаплазмоза ако препораките на лекарот што присуствува строго се следат за време на почетниот третман. Покрај тоа, потребно е внимателно да се придржувате кон превентивни мерки, зголемување на имунитетот и спречување на случајни сексуални односи.

Доктор-уролог Дмитриј Федорович Новитyук се занимава со дијагностицирање, лекување и превенција на болести на генитоуринарниот систем веќе 20 години.

Додадете коментар