Псоријаза: видови на кожни болести, симптоми, стратегии за третман

Псоријазата, поради полиетеолошкото потекло, може да има различни научни манифестации. Со нивно групирање, беше можно да се препознаат одделни типови на луѓе. Потребата за такво раздвојување се појави во врска со сосема различната ефикасност на индивидуалните стратегии за лекување на псоријаза на одредени сорти на оваа болест.

Видови на псоријаза

Како одговор на научното објаснување на поимот псоријаза, се разликуваат следниве видови на оваа болест:

 • Плакета или лесна псоријаза (главен тип);
 • Лезија на стапалата и дланките;
 • Поразот на површините за виткање;
 • Псоријаза на скалпот;
 • Траума на просторот на лицето и вратот;
 • Оштетување на ноктите со псоријаза;
 • Артикуларен вид на болест;
 • Еритродермичен тип на псоријаза.

Препорачливо е накратко да се осврнеме на најтипичните видови псоријаза во врска со нивната важност. И покрај сè, тие ќе се маскираат многу долго под маската на разни болести, останувајќи без соодветен третман. Ова може да влијае на текот на методот и неговата чувствителност на дополнителни третмани со светлина.

Псоријаза на скалпот (скалпирање)

псоријаз v волосах5765 - 31

Овој пат на болеста се јавува кај скоро половина од пациентите со псоријаза. Тежината на научното објаснување исто така може да биде многу разновидна, од тенки, белузлави кори кои се претвораат во слаби мали лушпи и ронлив првут, до груби и дебели плаки кои личат на идентични џиновски лушпи. Порите и кожата наспроти оваа позадина стануваат црвени, особено откако истовремено ексфолираат голем број скали. Ова се случува, секој одделно и заедно со различни видови на псоријаза.

Симптоми на псоријаза на главата

Симптомите на овој метод обично се протегаат над растот на косата, се шират на порите и кожата на коската на веѓата, назад до горниот дел и ушите. Потребна е диференцијална анализа за себороичен дерматитис, при што корите се жолтеникави, за разлика од белузлави кај псоријаза. Нема посебни тешкотии во спроведувањето на правилната анализа.

Причини за псоријаза на вратот

Причините за псоријатична иритација на порите и кожата во регионот на черепот се поврзани со кршење на созревањето на долните слоеви на дермисот и ослободување на кератин. Ова може да биде предизвикано од вакви елементи:

 • Иритација на микротраума и скалп;
 • Неправилно избрана козметика за нега на коса или чести прилагодувања на косата;
 • Сува скалпа;
 • Одржливи барања за резултати;
 • Промена на временските услови;
 • Повреда на препораки во исхраната за псоријаза;
 • Дисхормонални и метаболички проблеми во телото.

Како се третира псоријазата на скалпот?

Ако методот е исклучиво соседна лезија на врвот, тогаш природните резултати на заразените лезии веројатно се доволни. Следниве стратегии се погодни за ова:

 • Криотерапијата е промоција на загадени области со ултра ниска температура. Во овој случај, се случува едностепено уништување на заразени и неисправни кератиноцити. За неколку дена тие ќе исчезнат во еден слој;
 • Ултравиолетово зрачење. Се користат атипични кварцни ламби или ултравиолетови чешли. Влијанието е поголемо, толку е пократка големината на косата;
 • Шампони и сапуни. Тие се помошна методологија и ги надополнуваат основните методи. Најтипични: куртиол, тана, низорал, федерм со катран. Единствениот сапун за чистење индициран за псоријаза е катран.
 • Масти и лосиони. Правилно ги навлажнува сувите псоријатични плаки и помага да се исчистат од лушпите со салицилна маст во фокус од 2%. Хормонални масти, првенствено засновани на глукокортикоиди: преднизон, Д-р Дерм, синафлан, бетаметазон, тримистин, тридерм, флуцинар. Препорачливо е да ги нанесете на заразени пори и кожа по отстранување на корите.
 • Вообичаените стратегии за третман користат различни рецепти, главно засновани на билка елекампан, жолчки, кромид, билки.

Псоријаза на ноктите

psoriaz nogrteii7868 - 33

Обично, ваквата псоријаза влијае не само на порите и кожата, туку и на додатоците. Ова се, пред сè, ноктите плочи. Прстите страдаат многу. Фреквенцијата на ваквите прилагодувања во нормалната структура на пациенти со псоријаза не надминува 7%. Псоријазата локализирана на ноктите (псоријатична онихија) е потешко да се справи од некои други локализации, иако предизвикува многу помалку непријатности кај пациентите.

Симптоми на псоријаза на ноктите

Симптомите на псоријатична онихија можат да се манифестираат на различни начини. Тие секогаш се базираат првенствено на заматување на ноктевата плоча со нејзината деформација поврзана со надолжни и попречни жлебови. Обично се јавува слоевитост или повлекување на нивото. Во екстремни случаи, постои постепено целосно одвојување на ноктот поради уништување на душекот за нокти или премин на методот кон периунгвалните пори и кожата. Ваквите прилагодувања може да доведат до трајно губење на ноктите.

Причини за псоријаза на ноктите

Објаснувањата за опишаните прилагодувања се природни и се спроведуваат исклучиво во позадина на разни видови псоријаза:

 • Повреда на хигиенска нега на ноктите;
 • Секогаш исушете ги порите и кожата на рацете;
 • Процедури за маникир со употреба на разни хемикалии и лакови;
 • Јавноста на агресивните средини кога работите со нив;

Како се третира псоријазата на ноктите?

Бидејќи болеста е системска по природа, третманот не треба да биде само локален, туку да ги вклучува и вообичаените мерки. Тие се состојат од:

 • Витамини заедно со компоненти на навестување (селен, силициум, цинк, калциум). Подобро е да ги користите откако ќе ги отстраните прилагодувањата на воспалението и ќе го пренесете методот во стационарниот дел;
 • Медицински и козметички лакови, кои ја покриваат деформацијата на ноктите со благ тек на болеста;
 • Треба да се внимава на ноктите: брзо обрежување, терапевтска масажа со валјаци, бањи, одбивање на маникир, заштита од опасни елементи со ракавици;
 • Раствор на ретинол ацетат или палминат. Курсот е неколку пати на ден. Времетраењето на третманот е околу три месеци;
 • Оклузивни (маслени крпи) преливи, главно засновани на калципотриол и глукокортикоидни хормони (бетаметазон), еднаш дневно, наизменично овие масти секоја недела;
 • Домашна корист на опции за 5-флуороурацил или метотрексат за нокти. Се меша со лосиони, главно засновани на уреа или пропилен гликол, и се нанесува на погодените нокти неколку часа во форма на оклузивен прелив;
 • Системска администрација на цитостатици и глукокортикоиди е индицирана само во случај на особено екстремен тек на методот, особено кога се меша со различни сорти.

Псоријаза на рацете

псоријаз на рика547568 - 35

Симптоми на псоријаза на рацете

Мошне често, псоријатичните осипи се шират на порите и кожата на рацете. Дорзалните површини, како и порите и кожата помеѓу прстите обично се дополнително погодени. Воспалителни осипи на дланките се многу поретки. Видот на псоријатични плаки на рацете не се разликува од процесите на различна локализација. На дното на дланката, тие обрнуваат внимание на груби калуси од малина со гигантски лушпи.

Причини за псоријаза на рацете

Објаснувањата за развој на псоријаза на рацете првенствено се поврзани со кршење на основите на нега на рацете и фиксна микротраума на порите и кожата на овој простор. Ова е многу точно за луѓето кои веќе имаат развиено псоријаза. Контактот на рацете со отровни хемиски соединенија има пријатна вредност.

Кој е најдобриот начин да се справите со псоријазата на рацете?

Бидејќи отстранетите псоријатични лезии на рацете се исклучително ретки, третманот треба да биде природен и нормален по природа:

 • Нега на кожата на рацете користејќи навлажнувачки и омекнувачки масти (главно базирани на вазелин, салицилна маст);
 • Одбивање да остане оружје во влажна атмосфера и продолжено носење гумени ракавици;
 • Третман на заразени пори и кожа со хормонални масти (тридерм, флуцинар, тримистин, кремеген);
 • Антихистаминици: лоратадин, ериус, кларитин;
 • Системски внес на глукокортикоиди и цитостатици;
 • Стратегии за физиотерапија во комбинација со фотохемотерапија.

Псоријаза на лицето

psoriaz na lice3645 - 37

Симптоми на псоријаза на лицето

Симптомите на псоријаза локализирани во областа на лицето не се разликуваат од последните симптоми на оваа болест. Псоријатичните плаки се појавуваат на образите, веѓите и брадата и можат да се шират на големи области. Целиот недостаток е што ваквите прилагодувања предизвикуваат јасен дефект на убавината, што го натера овој метод да се истакне како посебна рубрика.

Причини за псоријаза на лицето

Причините за порите на лицето и иритацијата на кожата кај псоријазата, заедно со нормалните елементи, исто така, можат да бидат природни. Поради ова, секој надворешен ефект врз порите и кожата на лицето кај пациенти со псоријаза или висока преваленца може да предизвика иритација во овој простор. Таквите елементи можат да бидат микротраума, употреба на разновидна козметика, прекумерно суви пори и кожа.

Како се третира псоријазата на лицето?

Првите мерки на помош се соодветна хигиенска нега на порите и кожата на лицето и одбивање од агресивна козметика. За периодот на егзацербација, подобро е целосно да се напушти секоја козметика, освен за навлажнувачи.

Различни маски и лосиони, главно засновани на растителни масла (кокос, јојоба, лаванда, алое), многу помагаат. Најдобро е да го исчистите лицето со сапун за чистење на катран неколку пати на ден. Сите различни мерки во рамките на видот на таблетите, видовите на антихистаминици, системските хормонални лекови и различните стратегии на третман мора да бидат утврдени строго индивидуално од исклучиво компетентни специјалисти.

Псоријаза на нозете

псоријаз на нога 4777 - 39

Симптоми на псоријаза на нозете

Симптоми на лезии на нозете кај псоријаза личат на клиниката за лезии на рацете. Всушност, сè е многу слично. Ако зборуваме за порите и кожата на бутовите и нозете, тогаш екстензорното дно на овие сегменти обично е дополнително погодено. Прелиминарниот осип е локализиран, како по правило, во областа на коленото зглоб. Потоа, тие редовно се отвораат во околното ткиво. Осипот е обично лушпеста. Обично методот се протега на подот на плантарот, место, наспроти позадината на зацрвенетите пори и кожата, се решаваат калусите со лупење.

Причини за псоријаза на нозете

Објаснувањата за преминот на методот кон намалување на екстремитетите, а особено прстите, се поврзани со оштетување на порите и кожата на овој простор и повреда на основите на грижата за нив. Елементите на заканата вклучуваат непријатни и тесни патики, оставајќи прсти во прекумерна влага, габични инфекции на порите, кожата и ноктите.

Кој е најдобриот начин да се справите со псоријазата на прстите?

Фокусот треба да биде на локалните лекови. Ова се, пред сè, бањи со разни лековити култури (celandine, string, камилица) заедно со обработка со катран сапун. По ваквите постапки, на порите и на кожата се нанесува салицилна маст или друг хидратантен крем без хемиски соединенија. По неколку часа, прстите повторно се мијат. Ова добро ги отстранува корите. Хормонални масти (флуцинар, Keraderm, тридерм) се нанесува на исчистени заразени пори и кожа. Доколку е потребно, се пропишуваат разни системски лекови и стратешки инструментални стратегии (PUVA, ултравиолетово зрачење).

Псоријаза на лактите

Симптомите на псоријатични ерупции во областа на лактот се едни од најчестите манифестации на оваа болест. Оваа локализација на плаки, ограничена само на задниот под на улната, е почеста од другите сорти. Ова го прави, веројатно, еден од најповолните во фразата, се разбира, и чувствителноста на третманот.

Причини за псоријаза на лактите

Објаснувањата за опишаните опции лежат во можеби најчестата повреда во областа на лактот. И покрај сè, лактот, како еден од главните фактори на човековата конституција, обично е изложен на близок контакт со исцрпувачки површини и постојано триење. Ова доведува до оштетување на порите и кожата кај луѓето со псоријаза.

Како да се излечи псоријазата на лактот?

Под услов псоријазата на лактите да не се шири често во околните или оддалечените области на порите и кожата, веројатно е меѓу најповолните сорти. Локален лек веројатно ќе биде доволен потоа. Погоден за следниве функции:

 • Аналози на витамин Д (калципотриол, давонекс);
 • Подготовки за масти главно засновани на цинк и салицилна киселина: маст од цинк, салицилна маст, цинк-салицилна паста, цинокап, судокрем;
 • Масти од катран од бреза и сапун за чистење катран;
 • Топични кортикоиди: хидрокортизон, маст од преднизолон, Psorilax, флуорокорт, белодерм;
 • Физиотерапија и природни лекови.

Вулгарна псоријаза

Најчестиот вид на псоријаза е вулгарна или лесна. Со други зборови, ова е главниот тек на методот. Тие се карактеризираат со индивидуални мали папули на трупот и екстензорните површини на екстремитетите, подложни на групирање во чудни јата, придружени со црвенило на порите и кожата и со силен пилинг во погодениот простор. Оваа патека има тенденција да навлезе во некоја друга патека, зголемувајќи го погодениот простор.

Псоријаза на гениталиите

Лезиите на гениталиите кај псоријазата не се толку чести. Во никој случај не може да има далечен вид на болест. Значително се меша со истовремено појавување на плаки на различни делови на порите и кожата (лице, труп, екстремитети).

Медицински манифестации најчесто се јавуваат кај мажи. Осип се појавува на врвот на пенисот. Изгледа како мали групирани папули во рамките на еден вид хиперемична плакета. Пилинг не постои поради недостаток на кератин од нашето тело во оваа област. Ова обично се перципира кај некоја друга болест, особено ако се сокриени манифестации на осип на единствена локализација.

Себороична псоријаза

себороична псоријаза 467-41

Обично, научниот тек на псоријазата наликува на себороичен дерматитис. Во овој случај, таа се нарекува себороична псоријаза. Симптомите на болеста изгледаат вака:

 • Скалпот или зад увото е засегната;
 • Инфицираните плаки се појавуваат како белузлави кора во позадина на зацрвенети пори и кожа;
 • Триењето на плаките доведува до формирање на голем број мали скали;
 • По отстранувањето на корите и лушпите, остануваат осветлена кожа, сјајни пори и кожа;

Горенаведените симптоми се главните дијагностички разлики помеѓу широко распространетата себореја и себороичната псоријаза.

Гутатска псоријаза

Псоријазата од гутат припаѓа на единствениот вид на оваа болест, чија етиологија се базира на заразен проблем. За тоа сведочи бактериолошката студија на посевите од дното на псоријатичните плаки, во кои се наоѓаат стафилококи и стрептококи.

Често ваквата псоријаза се појавува по заразна или вирусна болест. Клинички, изгледа како посебни мали гроздови на папули, придружени со десквамација. Тие се наоѓаат на трупот и екстремитетите.

Палмарно-плантарна псоријаза

Поразот на дланките и стапалата на псоријазата едноставно не е масивен. Ова се должи на особеностите на неговиот дизајн и релативно подобрата дебелина во споредба со различни области. Оваа карактеристика е предуслов за научни манифестации.

Често, лезијата се развива синхроно на палмарните и плантарните површини. Осипот изгледа како неправилна форма на воспалителна лезија, еквивалентно на џиновски пилинг, личи на пукнатини, во позадина на зацрвенети пори и кожа.

 

d09fd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 d0bbd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5 - 43

Најдобар начин правилно да се справите со псоријазата

Прво на сите, пред да се третира псоријазата, потребно е да се дознаат составните елементи кои се еквивалентни: кодот на псоријаза според МКБ-10, формата (видот), сцената и сезоната на методот. Псоријазата треба да се третира само по целосно испитување на сите елементи како целина.

Третманот на псоријаза вклучува збир на мерки, кои се состојат од конвенционален третман (лекови), физиотерапевтски стратегии, надворешен третман и голем број мерки насочени кон запирање на релапсите и медицинското работно искуство со вработување на пациенти.

Основниот лек вклучува голем број на алатки насочени кон намалување на псоријатична сензибилизација на сите пори и кожа, зголемување на одбраната на организмот итн. Овие вклучуваат, пред сè, брокери за хипосензибилизација, кои се користат главно во прогресивната фаза на методот.

Ефективниот третман на псоријаза вклучува третман со натриум тиосулфат (акатриум хипосулфит) со резолуција од 15-25% во рок од 5-10 ml интравенски (за 15 инфузии) и интрамускулно со калциум глуконат (15 инјекции се доволни за целиот тек на третманот).

Калциум хлорид треба да се користи со резолуција од 10-15%, додека доза од 10 ml треба да се администрира интравенски (текот на третманот е 10 инфузии). Со изразена неврогена компонента, силно се препорачува да се користи натриум бромид во нормални дози. Малите средства за смирување, како што се елениум, седуксен и други, се навистина корисни за создавање благ режим.

d09fd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 d181d0b8d0bcd0bfd182d0bed0bcd18b d0b8 d0bbd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5 - 45

Симптоми и третман на псоријаза

Со симптоми на псоријаза како што се силно чешање, антихистаминици во вообичаени дози и апчиња за спиење може да бидат навистина корисни за третман.

Дополнително, при третман на псоријаза, потребно е да се следи програмата за слабеење, да се исклучат зачинети јадења, зачини, еспресо, алкохол и претерано мрсна храна од менито. Програмата за губење на тежината на млечните растенија е навистина корисна за лекарите со псоријаза. Во некои случаи, со прогресивна фаза на псоријаза, лактотерапија се изведува со употреба на варено кравјо млеко. Интрамускулно, во две фази, се инјектираат 5 ml млеко. Последователна промена во реактивноста на фигурата кај некои пациенти може да го запре развојот на методот, но кај многу пациенти овој метод на лекување на псоријаза може да предизвика постпсоријатична еритродермија, што значително ја ограничува неговата употреба.

Најдобар начин да се излечи псоријазата

Постојат многу стратегии кои опишуваат едноставни третмани за псоријаза, но сите тие имаат една широко распространета идеја - комплексноста на третманот и нема да биде излишно да се користат диететски витамини за псоријаза.

Во која било фаза од псоријатичниот курс, витамини за храна од групата Б, витамини за храна А, Е се широко користени во третманот на псоријаза. Нутрициони витамини Б1 (тиамин бромид) и Б6 (пиридоксин хидрохлорид) се администрираат со резолуција од 5-7% IM, во доза од 1-1,3 ml на ден или наопаку (текот на третманот е 9-14 инјекции во целост).

Витамин Б12 (нианокобаламин) е достапен во доза од 200-500 mcg (курс на лекување во износ од 15 интрамускулни инјекции). Витаминот А се лансира во две-чекор дози од 100 модели. интрамускулно (000 инјекции веројатно се доволни секој ден).

Витамин Е се користи за третман на псоријаза како дел од мешаниот препарат "Аевит", инјектиран интрамускулно во две фази, по 1-2 мл; инјекциите се вршат секој втор ден, текот на третманот е 10-15 инјекции.

d09ad0b0d0ba d0b2d18bd0bbd0b5d187d0b8d182d18c d0bfd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 - 47

Ефективен и удобен начин за справување со псоријазата

Секоја година, се појавува нешто ново во третманот на псоријаза, но важноста за наоѓање едноставни методи за справување со псоријазата не исчезнува. Во моментов, извонредно место во третманот на псоријаза заземаат лекови - хистаглобулин и пирогени агенси (пирогена, продигиозан), кои се комплекси без протеини на липосахариди со бактериско потекло.

Во прогресивна фаза на псоријаза, се претпочита да се користи хистаглобулин во доза од 2,0 ml s / c двапати неделно (се претпоставува за текот на третманот од 7 до 9 инјекции). Лекот помага да се зголеми индексот на хистамин, има хипосензибилизирачки ефект.

Пирогена и продигиозан се препишуваат за третман на псоријаза само во стационарни и регресивни фази, во форма на i / m инјекции во прелиминарна доза од 25-40 MPD (минимални пирогени дози) со постепено зголемување на количината на лекот во дозата. 25-40 МТД за секоја инјекција. Лекот мора да се инјектира секој пат во различни денови, за време на третманот, дури 20 инјекции, во зависност од толеранцијата на лекот, само 500-1100 MTD.

Продигиозан, исто така, може да се администрира интрамускулно, почнувајќи од 10-15 mcg, по 2 дена. Овој курс се состои од 11-16 инјекции. Зголемување на телесната температура по инјекции на пирогени лекови предизвикува промена во реактивноста на телото, зголемување на производството на антитела доведува до регресија на осипите. Сепак, овие третмани со псоријаза можат навистина да бидат корисни само во болнички услови.

Кортикостероидните лекови не нашле широко распространета употреба во третманот на широко распространета псоријаза. Тие треба да се користат само за еритродермија, за артропатска псоријаза. Тие се користат во привремена доза од 25-35 мг преднизолон на ден, со постепено намалување на инјектираниот лек откако ќе се достигне научна изложеност и се титрира во помала доза на запирање што одржува толерантна научна изложеност. Во случаи кога се користат деривати на преднизолон (дексаметазон, триамцинолон), дозите се пресметуваат соодветно.

d0a7d0b5d0bc d0bbd0b5d187d0b8d182d18c d0bfd181d0bed180d0b8d0b0d0b7 - 49

Најдобар начин трајно да се излечи псоријазата

Треба да се запомни дека континуиран третман на псоријаза е незамислив ефект на модерни лекови. Може да се излечат само проблеми со манифестација на псоријаза.

Во моментов, цитостатските лекови (антиметаболити и имуносупресиви) извршуваат одредена функција во третманот на екстремни видови псоријаза.

Во меѓувреме, овие трендовски стратегии за третман на псоријаза во моментов се подложени на научна валидација и не само што имаат свое место во научните истражувања. Тие се користат за спречување на прекумерниот раст на кератоцитите во компонентите на псоријазата и за намалување на имунолошкиот дел на дерматозата, особено кај артропатскиот тип на псоријаза.

Метотрексат најчесто се користи за псоријаза, која ја блокира синтезата на ДНК во телото и ја намалува пролиферацијата на мобилните методи на телото, како и порите и кожата. Постојат многу стратегии за употреба на метотрексат, но најчесто практикувана стратегија е лекување на псоријаза со мали циклични дози на метотрексат, што селективно делува на хиперпролиферацијата на порите и клетките на кожата.

Лекот се користи во неделни циклуси. Секој циклус се состои од 3 дози на лекот, 6 mg на секои 10 часа. Тоа е, времето на земање на лекот е ограничено на 30 часа неделно. Може да се меша метотрексат со диетални витамини А и Е, хистаглобулин и НЛО (ултравиолетова светлина).

Поради хетерогеноста на фармаколошкото движење на цитостатиците, од одлучувачко значење е неделното следење на леукопоезата, следењето на практичната состојба на црниот дроб, а при најмало отстапување од прелиминарните информации што ги надминуваат физиолошките норми, употребата на цитостатици треба да се прекине. ... Оваа класа на лекови може да се користи во која било фаза на псоријаза.

Главните мерки за спречување на псоријаза

Псоријазата е насилно автоимуно заболување. Медицинските научници не најдоа начин целосно да се ослободат од манифестациите на оваа патологија на порите и кожата.

 • хигиенска нега на кожата;
 • избор на соодветна облека;
 • земање хранливи витамини;
 • употреба на превентивни лекови;
 • придржување кон диетална исхрана со витамини;
 • спречување на пори и оштетување на кожата;
 • избегнување на стрес.

Нега на кожата за време на третманот со псоријаза

Научниците го гледаат влијанието на наследниот проблем во преваленцата на псоријазата. Болеста се манифестира на порите и кожата со формирање на папули и пустули, кои се спојуваат во плаки. За да спречите појава на патологија, мора да преземете мерки на претпазливост.

фотографија 265 - 51

Препораки за нега на кожата:

 • Земете третмани со вода. Во лето, полевањето со ладна вода и тушеви најверојатно ќе биде поволно, во зима - топли бањи со додавање на лековити билки, сол и сода.
 • Користете хипоалергични хигиенски производи и детергенти, деликатни сунѓери, крпи за миење, исклучете го ослабувачкиот сапун. Користете специјален анти-псоријатичен шампон за чистење на косата.
 • Заштитете од сушење на порите и кожата. Користете хидратантни лосиони, лосиони, медицинска хипоалергична козметика секој втор ден.
 • Избегнувајте повреди на епидермалниот слој (исеченици, испакнатини), држете се настрана - брзо спуштете ги ноктите.
 • Заштитете од контакт на кожата со растворувачи, керозин, бензин.
 • Држете ја влажноста во затворените простории на 50-55%. Употребата на хидратантни креми е навистина корисна. Не оставајте во простории со климатизација. Зголемената циркулација на воздухот ги суши порите и дното на кожата.

Избор на вистинска облека

Квалитетна и соодветна спортска облека е една од главните превентивни мерки при влошување на псоријазата. Консултантите советуваат да одлучат за откопчани панталони, џемпери, здолништа направени од деликатни чисти материјали од светлосен сенка. Ова ќе помогне да се заштити дермисот од оштетување и да се намали болката. Памук, постелнина се погодни за постелнина за душеци. Волнените џемпери најдобро се избегнуваат бидејќи ги иритираат порите и кожата.

Спречете ги порите и оштетувањето на кожата

Траумата е штетен проблем во развојот на псоријаза кај лице ранливо на таква патологија. Намалувања, абразии, модринки може да предизвикаат и иритираат во текот на болеста. Абразиите го зголемуваат ризикот од секундарна инфекција. Плакетата може да се шири низ лезијата. Затоа, важно е да ги заштитите порите и кожата од оштетување што е можно повеќе.

Диета за терапија со псоријаза

Диетата исполнува витална функција во спречување на повторување на сите енергетски патологии, вклучително и псоријаза. Го подобрува метаболизмот, го детоксицира телото, ја подобрува функцијата на црниот дроб и бубрезите и го намалува прекумерниот холестерол.

2019 година

Правилно дизајнираната програма за слабеење ви овозможува да добиете оптимистички резултати за кратко време. Консултантите ја нудат програмата за слабеење Пегано за лица со псоријаза. Нејзината суштина е елиминација на опасни материи.

Следниве производи се забранети:

 • зачинети, пржени, кисели, солени јадења;
 • полу-готови производи;
 • слатки;
 • производи од брашно;
 • пченка;
 • конзервирана храна.

Тие го нарушуваат дигестивниот тракт. Агрумите, кои се сметаат за многу алергени, исто така се бескорисни. Лимоните и портокалите содржат колхицин, кој ја разградува фолната киселина, неопходна за порите и обновување на кожата. Повторувања на псоријаза може да бидат предизвикани од јагоди, манго, банани.

Диетата треба да ги содржи следниве храна:

 • млечни производи (сирење, урда, ферментирано печено млеко);
 • овошје и зеленчук (морковите се особено корисни);
 • зеленчук;
 • каша од овес, леќата и пченица;
 • чај, минерална вода.

Есенцијални витамини за третман на псоријаза

Нутриционистичките витамини помагаат не само во лекување, туку и спречување на псоријаза. Тие го подобруваат имунитетот, го подобруваат метаболизмот и оптимистички влијаат на состојбата на дермисот.

Следниве витамини за храна се особено корисни:

 • Е - има антиоксидантни својства, делува како половина од синтезата на ДНК и го подобрува метаболизмот.
 • А - ги забрзува порите и регенерацијата на кожата;
 • Д - ја регулира размената на калциум и фосфор, ја нормализира мобилната и мембранската структура на дермисот.
 • Витамини „Група Б“ - го подобруваат навлегувањето на кислород, учествуваат во метаболички процеси во внатрешноста на дермисот.

Од витамини за храна, лекарите советуваат да користат Хексавит, Ундевит, Декамевит.

Превентивни лекови

Постојат многу лекови кои можат да се користат за спречување на псоријаза. Овие се главно брокери за имуномодулација. Некои лекови можат да предизвикаат болест и да го влошат нејзиниот тек. Ова се, на пример, бета-блокатори, лекови базирани на литиум и злато. Последователно, е забрането самостојно да се изберат лекови. Лекот треба да го препише лекар, пред сè, врз основа на резултатите од комплетен преглед на одредена личност.

Анти-стрес превенција

14img386 1–55Искуства, стрес, психоемоционални проблеми можат негативно да влијаат на порите и кожата на една личност и да предизвикаат псоријаза. Последователно, треба да се обиде да ја нормализира работата на нервниот систем, да ја утврди психоемоционалната состојба. Сите надворешни стимули мора да бидат искоренети.

Во овој поглед, историските практики се ефикасни: медитација, јога. Несоница, компликации на нервниот систем се третираат со тинктура од валеријана, мајчино млеко. Ако состојбата е крајна и рамнодушна, тогаш седативи и антидепресиви се навистина корисни. Може да биде критично за една личност да го смени својот поглед на светот, со цел да одговори на сето ова помирно.

Различни начини да се заштитите од појава на псоријаза

Опишаните стратегии за запирање на псоријазата се најдобри. Сепак, постојат голем број на различни стратегии кои можат да помогнат во спречување на порите и патологијата на кожата.

Ефективни опции за превенција се како што следува:

 • Масотерапија. Овие типови на одредници се особено корисни и можат да бидат насочени кон стимулирање на циркулацијата. Ревитализираната циркулација на крвта го подобрува метаболизмот, ги отстранува токсините, ги забрзува порите и регенерацијата на кожата.
 • Откажување од пушење, пиење алкохол. Опасните навики ја трујат фигурата, негативно влијаат на состојбата на дермисот.
 • Посета на санаториуми. Комбинацијата на корисна физиотерапија, свеж воздух и релаксација има оптимистички ефект не само на порите и кожата, туку и на нервниот систем.

Најдобар начин да се спречи псоријазата

Нелекуваната псоријаза може да им го отежни функционирањето на внатрешните органи. Болеста може да предизвика псоријатичен артритис. Многу е важно да се запре почетокот на патологијата кога ќе се појават примарните симптоми. Важно е целосно да се реши проблемот.

грижалечение - 57

За да го направите ова, пропишани се препораките за третман на псоријаза:

 • системски лекови од различни дејства (антидепресиви, спазмолитици, цитостатици, имуносупресиви, антибиотици, хепатопротектори, ентеросорбенти);
 • надворешни медијатори (гелови, масти, лосиони и спрејови со антиинфламаторни, анестетички, антипруритни и регенерирачки ефекти);
 • индивидуално прилагодена програма за слабеење;
 • антипсоријатични шампони (за оштетување на скалпот);
 • физиотерапевтски методи (јонтофореза, ласерски третман, магнетотерапија, фонофореза, третмани со кал, третмани со вода);
 • традиционални лекови за третман на плаки и зајакнување на имунолошкиот систем (лушпи од невен, коприва, камилица, целандин).

Можно е да се елиминираат манифестациите на псоријаза дома. За ова, најдобро е да користите лекови препишани од вашиот лекар. Постојат многу третмани достапни дома.

 • бањи со додавање на лековити билки;
 • облоги, маски и лосиони;
 • внатрешен прием на лушпи и тинктури;
 • третман на надворешни пори и кожа со лосиони, лосиони, шампони.

Сите овие видови на средства се насочени кон чистење и враќање на дермисот, олеснување на состојбата на жртвата. Главното правило е да се регулира текот на болеста, да се спречат релапси, формирање на проблеми со плаки и псоријаза.

При организирање на само-третман, важно е да се земат предвид следниве фактори:

 • Строго следете ги упатствата за третман.
 • За лесна патологија, ограничете се на брокери од трети страни.
 • Користете хидратантни креми.
 • Не користете повеќе масти истовремено.
 • Да се ​​отстрани екстремниот тек на болеста со лекови за кортикостероиди.
 • Земете бањи за воздух и сонце.
 • Следете ја дневната рутина, програмата за слабеење.
 • За да ја процените ефикасноста на лекот, периодично одете на лекар и закажете преглед.

Така, псоријазата е сериозна болест што не може да се излечи. После тоа, најдобро е да се држите настрана од нејзините ефекти. Ова е можно благодарение на превентивните мерки. Овие вклучуваат програма за слабеење, земање витамини, навремено лекување на патологии, нега на кожата и носење откопчана облека направена од чисти материјали.

Постави прашање

Ана Базилевскаја

Дерматологот Базилевскаја (Генина) Ана Евгениевна, овластен тренер за ласерска технологија, има над 13 години практично искуство како дерматолог.

Практично искуство на лекарот и овозможува лесно да ги отстрани брадавиците и да изврши „контурирање на лице“. Исто така, имајќи искуство со козметолог, таа може да ги поправи сите промени поврзани со возраста кај нејзиниот пациент и да изврши хируршка операција за подмладување на лицето.

Ана Евгениевна Базилевскаја е автор на многу тематски статии за козметологија, подмладување, третман на разни кожни болести и детоксикација на телото.

Obzoroff
Додадете коментар