Хена Golecha за привремена тетоважа и мехенди

Денешниот преглед, поврзан со низата статии за видови уметност на телото, решивме да ги посветиме на мехенди и неговите модифицирани гранки. Потсетиме дека во првата статија за преглед, се потсетивме на историјата на појавата на уметноста на украсување на телото и ги наброивме најчестите видови. Од овој напис можете да научите како се прави Хена, ќе ги споделиме главните традиционални и нетрадиционални методи за правење Хена, како и да се потсетиме на начините на употреба. Во првиот дел можете да прочитате за видовите на Хена, во вториот ќе понудиме неколку методи на подготовка и нијанси на апликација.

Хена Golecha за привремена тетоважа и мехенди

Мехенди Golecha или тетоважа со Хена е еден вид уметност на телото. Цртежите применети со Хена траат просечно 7-14 дена. Најважниот ресурс за подготовка на составот за боење е прашок од кана, кој е направен од семејството на Дерберникови без трње на Лавсонија.

Фабриката е родена во жешките земји со сува клима и е во форма на грмушка, висока 6-20 стапки. Како украсно растение, се одгледува во Флорида и Калифорнија. Првите случаи на употреба на Хена за украсување на телото датираат од пред пет илјади години. Таа беше украсена во Индија и за време на погребните ритуали на фараоните во Египет. За да го подготвите правот, користете ги горните и долните лисја на грмушката. Горните се користат за правење прав и паста за Мехенди. Тие се сушат, се мелат многу ситно и внимателно се просејуваат неколку пати.

Долните лисја се мелат погрубо и не толку темелно како што се користат за правење боја на коса. Остатокот од Хена се користи за создавање лекови за кожни болести.

Како што можете да видите, прав за привремена тетоважа е многу пофин. Ова може да се види дури и со голо око. За да се подготви посакуваниот состав, мора да се просее повеќе пати со цел да се исклучат остатоци и грутки. Некои почетници мајстори се обидуваат да направат композиција за сликање на телото од кана за коса. Изненадувачки, ова ретко дава задоволителни резултати. Хена често дава не само лоша конзистентност, туку и не ја обојува кожата.

Ова е затоа што на телото му требаат лисја од горниот дел на грмушката. Затоа, ако сакате да направите навистина квалитетен цртеж и да уживате во резултатот, само треба да пронајдете висококвалитетен прав направен од соодветни суровини и дизајниран специјално за сликање на тело.

Каде да го купите Мехенди Голеча

Купете мехенди Golecha на официјалната веб-страница на производителот, цената на Хена за привремена тетоважа е означена земајќи го во предвид специјалниот попуст, а исто така можете да добиете апсолутно бесплатен совет од менаџерот за кое било прашање.

Купете Мехенди Голеча

Наоѓањето квалитетен производ не е проблем во моментот. На пазарот, хена се наоѓа во следниве форми:

 • исчистете просејуван прав во запечатена вреќа со фолија. Обично во пакет од 50-100 грама. Оваа Хена е совршена за индиската култура на сликање на тело. Покрај тоа, во состојба на прав, може да се чува најдолго и, во исто време, да не ги губи своите својства. Подготовката на составот од прав трае повеќе време, но во овој случај можете да бидете сигурни дека квалитетот на тетоважата ќе биде многу подобар и самиот процес на подготовка ви овозможува да навлезете во културата Мехенди. Во некои верзии, прашокот од кана се продава во комплет со се што ви треба (сунѓер, матрици, масло од кана, шпатула, конус). Ова е многу погодно ако немате желба да ги барате потребните материјали.
 • готова природна паста од кана, е друга верзија на овој производ. Попопуларен е од прашокот. Ова се должи на фактот дека таков производ е целосно подготвен за употреба во пракса и не мора да потрошите барем дел од вашето време на готвење. Ова е особено погодно ако давате услуги за пари. Сепак, треба да се има на ум дека готовата паста бара посебни услови за складирање. Во фрижидер. Бидејќи составот се суши на топлина и ги губи своите својства на боење, и покрај фактот што супстанциите се додаваат во составот за да се одржи конзистентноста (на пример, глицерин). Грубо кажано, отпечатоците стануваат тапи или воопшто не се појавуваат. Таквата Хена обично се продава во удобни шишарки или, како што се нарекуваат уште на запад, „моркови“. Погодно е да се исцеди пастата. Затоа, ако вашиот состав не е застоен и секогаш е на дело, тогаш оваа опција ќе ви биде многу погодна. Во прилог на "моркови", исто така има и паста во цевки. Во суштина истото само во различен пакет. Иако е почеста кај конусите.
 • готова паста за хена со боја (обоена) - за доброто на профит, производителите се принудени да ја следат каприциозната мода. Денес, кафеавите дизајни не се секогаш начинот да се задоволи желбата на клиентот да се истакне. Клиентот веќе сака тетоважи во боја. Затоа, некои производители почнаа да додаваат бои од различни бои во пастата. Овој потег е оправдан ако сакате да направите цртеж за кратко време. Типично, обрасците направени со ваква паста траат не повеќе од 4 дена, а често и помалку. На некои видови паста, директно е напишано дека цртежот може да се измие во три до четири чекори со обична вода и сапун. Непотребно е да се зборува за упорноста во овој случај. И покрај фактот дека бојата не може да се постигне без додавање на боја, обоената хена се продава на пазарот како безбедна и клинички тестирана. Точно, ние сметаме дека е прилично сомнително што некои цевки изгледаат сосема исти, само се менуваат имињата. Хиндусите и Иранците, како Кинезите, не се двоумат да копираат едни од други.
 • црна Хена (Хена со боја) во моментов е најпопуларниот производ, околу кој има многу полемики. Некои велат дека Хена е опасна и може да доведе до не многу пријатни последици во форма на хемиски изгореници. Други тврдат дека сè додека се почитуваат правилата, нема опасност. Вашиот послушен судија е неутрален по ова прашање. Навистина, природната црна хена не постои во природата и присуството на бои е практично докажан факт; од друга страна, боите што се додаваат на Хена се користат во козметиката и боите за коса, кои ги користат повеќето жени.

Предмет на препорачаните правила и упатства за употреба, спроведувајќи прелиминарен тест, веројатноста за штета на здравјето е практично исклучена (Мала иритација може да се појави во 1 случај од 20-30). На крајот, сè не зависи само од составот, туку и од личноста. Дури и 100% природен јагуа гел може да предизвика алергии ако некое лице има предиспозиција да биде алергично на овошје од смоква. Предностите на црната хена се нејзината стабилност, осветленоста на моделот, брзината на подготовка и моменталниот резултат. Затоа повеќето привремени тетоважи се прават со црна кана. Во овој случај, исклучително е важно да се користи козметичка кана од познати производители. Таквата Хена се произведува во контролирана средина.

Во никој случај, не купувајте ја композицијата од случајни продавачи или направена на домашен начин. Покрај тоа, не мешајте сама Хена. Изгорениците се многу чести од тетоважите направени на морските одморалишта од страна на случајни „уметници“ кои можат да направат пудра непропорционално, што може да го зголеми ризикот од алергии. Патем, професионалци од земји каде уметноста на Мехенди е традиционална (Индија, Египет, Иран) не препознаваат друга форма освен прав. Готовите пасти се сметаат за слаб квалитет и мајсторите не ги сфаќаат сериозно. Да не зборуваме за обоената хена. Сепак, ова е нивно мислење и нивна култура, ние сме во друг дел од светот и изборот е само ваш.

Хена, користена за цртежи со мехенди или мехенди, има конзистентност на течноста брзо сушење и се продава во специјални цевки со совети за удобна употреба. Техниката мехнди е античка уметност за сликање на телото со кана. Се верува дека започна пред пет илјади години во Индија и на истокот. Моделите на Хена се нарекуваат и био-тетоважи или привремени тетоважи.

Мехенди може да украси кој било дел од телото, но глуждовите или стапалата, како и површината на рацете, може да се сметаат за почести. Таквата тетоважа може да има ритуална цел, кога на телото се применуваат посебни знаци и симболи. Или, тоа може да биде шема што служи како среќен талисман направен за среќа.

Покрај тоа, моделот на Хена може да биде дел од облеката за одмор или за невеста. Пред свадбената прослава, на девојчето и се даваат обрасци во кои е криптирано името на младоженецот, ако тој може да го сфати овој натпис со неговото име, тогаш тој ќе биде глава на семејството. Во спротивно, сопругата ќе го има раководството. Заради заштита, индиските жени кои носат дете прават мехенди на нивниот стомак.

Хена со највисок квалитет е призната, произведена во индиската држава Раџастан. Нашата страница нуди најпопуларни видови производи од оваа одредена област на Индија. Изработка на цртеж со Хена нема да биде тешко, не бара многу искуство. За само-примена на моделите на мехнди, нашата онлајн продавница обезбедува кана за тетовирање во цевки или конуси. Можете да купите еден производ или пакување.

Покрај тоа, ние нудиме за гледање албуми со различни опции за модели и дизајни, како и матрици за поедноставување на процесот на апликација. Покрај тоа, ние обезбедуваме специјално масло кое ја поставува тетоважата на свое место и овозможува таа да трае што е можно подолго.

Процес на апликација „Голеча мехенди“

Областа за цртање треба добро да се измие, потоа нанесете тенок слој од специјално масло, нацртајте ја саканата шема и оставете ја добро да се исуши. Во исто време, сеќавајќи се дека времетраењето и осветленоста на моделот директно ќе зависат од тоа колку долго ќе се задржи Хена на кожата. Издржете ја Голената хена, не плакнејќи, туку само навлажнувајќи, се препорачува три до осум часа. Во овој случај, цртежот ќе може да остане непроменет на телото до три недели.

Откако го издржа даденото време, Хена е внимателно отстранета, а слојот масло за мехнди се нанесува на моделот повторно за да се поправи. Првите неколку часа по спроведувањето и постапката за отстранување, се препорачува да се воздржите од навлажнување на тетоважата со вода или производи што содржат алкохол. Потсетиме дека во текот на денот по апликацијата, моделот ќе биде избледен, но следниот ден ќе биде прилично светла. Со цел цртежот mehndi да ве задоволи долго време, не заборавајте да го избришете со масло од време на време, особено пред контакт со вода. Маслото Nikhar, специјално формулирано за мехенди, е совршено за ова.

Главните карактеристики на Голеа Хена:

 • цевката има удобен врв за лесна апликација и капаче;
 • брзо сушење и лесно отстранување;
 • моделот е јасен и светла;
 • со помош на фин врв, линиите се уредни и тенки;
 • оптимална конзистентност, што не дозволува цртежот да ги изгуби своите контури;
 • моделот трае долго време.

Како да се грижите за привремена тетоважа со кана: обидете се да избегнете непотребен контакт со вода и користете што е можно помалку детергент.

Од што се состои бојата Golecha за цртање: кана, масло од каранфилче, екстракт изолиран од иглолисни дрвја, борово масло и парафенилендиамин (неговата количина не е повеќе од два и пол проценти од вкупната маса).

Производот од кана не вклучува: ПДД, амонијак и други хемиски компоненти.

Предупредување! Пред да започнете со примена на моделот, треба да извршите тест за можна алергиска реакција, во спротивно ќе ви треба лек Allegard.

 • Пакувањето може да се разликува од она што е предвидено на веб-страницата. Тоа зависи од датумот на издавање и серијата.
 • Датум на истекување: 1 година и 6 месеци.
 • Тежина на цевка од Хена: 25 грама.
 • Производител: Голеча, Индија.

Главен и одговорен уредник Obzoroff, професионален специјалист во областа на медицината, козметологијата и диететиката. Пишува и сумира материјал напишан од медицински лекари.

Заедно со преведувачи, тој подготвува статии за странски читатели врз основа на материјали подготвени од авторите на страницата со соодветни квалификации.

Менаџер на проект Obzoroff Коавтор е на бројни статии за здравјето и современите третмани за вообичаени болести, напишани во соработка со искусни медицински лекари, чии биографии се наоѓаат на страницата за автори.

Социјални мрежи на авторот: Facebook Twitter YouTube
Додадете коментар